Pécs városának fontos alkotóeleme a zsidó hitközség

 

Pécs városának fontos alkotóeleme a zsidó hitközség

Páva Zsolt, Pécs városának polgármestere a város életét jelentő kisebbségekről, a zsidó közösségről is beszélt.

zsidocsillag-forgo

Nemrégiben nyitott meg egy jelentős kiállítást Pécsett.

Másfél hete egy igen illusztris társaságban, Ilan Mor nagykövet úrral és Hoppál Péter államtitkárral együtt. Megnyitómban arról beszéltem, hogy miért is fontos Pécs városának, hogy ennek a tárlatnak adott otthont egy időre, hiszen ez egy vándorkiállítás. Zsidó vallási emlékek gyűjteményéről van szó, amelyben szerepeltek izraeli, magyarországi tárgyak is, de Bécsből is érkezett egy gyönyörű Tóra terítő is. Visszatérve a megnyitón elmondottakra, beszéltem arról, hogy Pécs egy nagyon gazdag múltú város, ahol évszázados együttélésről lehet beszélni az itt élő kisebbségek között, hiszen voltak itt horvátok, németek, zsidók és sok más kisebbség is. Pécs városának az elmúlt 300 éve ennek a közösségnek az életéről szólt, a városnak volt a neve Fünfkirche, jelentős volt a horvát betelepülés, de voltak itt szerbek is. Külön büszkeség számomra, hogy az elmúlt egy év során szinte mindegyik kultúra megnyilvánult a városban egy konkrét eseményhez köthetően. Ilyen volt az egy hónapja felavatott görögkeleti, ortodox kápolna, vagy fél éve mutattuk be a zsidó kultúra emlékeit is.

Pécs városában egy szép zsinagóga is található, mi a helyzet a felújításával?

Az első szakaszán már túl vagyunk, most zajlik a második szakaszra a források gyűjtése, de már a legelemibb problémákat megoldottuk, mint vakolathullás, beázások, persze vannak még teendők, ám a zsinagóga látogatható, ahol szintén vagy egy szép összefoglaló kiállítás is a múzeumban.

Pécsett van egy zsidó közösség, rabbival, a közösségnek még egy szociális otthona is van.

Itt is sajnos jóval kevesebb zsidó él, mint a vészkorszak előtt, de ez a közösség élő, létező, aktív közösség, sokszor találkozunk, sok közös programunk is van. A közösség a nagyobb ünnepeken az imaházban találkozik, egyébként az imaházban találhatóak meg. Fontos a közösség szeretetotthona is, ezért is állíthatom, hogy Pécs városának fontos alkotóeleme a zsidó hitközség.

Pécsnek van izraeli testvérvárosa?

Tartományi megállapodásunk van Alsó Gallielában, ez egy jó együttműködés volt, mára ez egy kicsit lanyhult,

Visszatérve a kiállításra, mit lehet tudni a látogatottságról?

Jók az adatok, hiszen a kiállítás helyszíne is tökéletes, a témája is,

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter