Csontváry-kiállítás nyílik a volt Honvéd Főparancsnokság épületében

Csontváry-kiállítás nyílik a volt Honvéd Főparancsnokság épületében

csontváry

 

 

Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaiból nyílik kiállítás júliusban a tavaly felújított egykori Honvéd Főparancsnokság épületében, a Budai Várban. Az utóbbi évtizedek legteljesebb Csontváry kiállításán a művész Pécsett, illetve az ország más múzeumaiban őrzött festményei mellett magángyűjtemények képei is láthatóak lesznek. A kiállítás fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A tavaly közel 800 millió forintnyi nemzeti forrásból felújított volt Honvéd Főparancsnokság épületében, júliusban újabb, részben pécsi vonatkozású kiállítás nyílik. A 2014 második félévében rendezett, és csaknem húszezer látogatót vonzó Egy zseniális család: Zsolnay című időszaki kiállítás után, 2015 júliusában Csontváry Kosztka Tivadar képeiből nyílik tárlat. A várhatóan az év végéig látogatható kiállításon Csontváry mintegy száz alkotását mutatják majd be, köztük a Magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben, a Sétakocsikázás újholdnál Athénban és a Római híd Mosztárban című képeket, illetve az alkotó Önarcképét is, de a kiállításon megtekinthetőek lesznek olyan kortárs festőművészek képei is, amelyeket Csontváry művészete ihletett.

A kiállítás megrendezéséhez a Kormány egy 2014. évi döntése alapján ötvenmillió forint támogatást biztosít a rendező Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. számára. A tárlat költségvetésének fennmaradó részét a Várgondnokság saját forrásból és támogatók bevonásával finanszírozza, illetve jelentős jegybevételre számít a minimum hat hónapig nyitva tartó kiállításból.

Jelenleg a képek Budapestre szállításán dolgoznak a szakemberek, akik rendkívül nagy figyelmet fordítanak a festmények biztonságára és arra is, hogy azok a volt Honvéd Főparancsnokság épületében rendezett kiállítás zárása után ismét sértetlenül, eredeti állapotukban kerüljenek vissza a múzeumokba és a magángyűjteményekbe.

A pécsi Csontváry Múzeumban található képek fővárosba szállításáról L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára – mint a kiállítást rendező Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. feletti tulajdonosi jogok gyakorolója – Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, valamint Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere tartott sajtótájékoztatót a volt Honvéd Főparancsnokság épületében 2015. június 2-án.