Bartos Csaba, a Magyar Állami Operaház csellóművésze két világhírű művész újrafelfedezéséről beszélt.

 

Goldmark és Auer

Bartos Csaba, a Magyar Állami Operaház csellóművésze két világhírű művész újrafelfedezéséről beszélt.

bartos

Goldmark Károlyról szeretném faggatni Önt.

Nemrégiben hangzott el Goldmark Balladája a Székely Bertalan teremben, a darab körül csillagszóró-szerűen röpködnek az évfordulók. Tudni kell, hogy 100 évvel ezelőtt hunyt el Goldmark Károly zsidó származású magyar-osztrák zeneszerző. A zeneszerzőre és az évfordulóra emlékezünk majd szeptemberben a Sába királynője bemutatásával. A darabot először a Margitszigeten mutatjuk be, innen kerül majd az Erkel Színházba, egyébként ez is kerek évfordulót ünnepel, hiszen idén lesz 140 éve a bemutatónak.  A másik vonatkozás, hogy 170 éve született Auer Lipót a szintén zsidó származású magyar hegedűpedagógus, aki úgy ismerünk, mint a cári koncertmestert, a szentpétervári hegedűiskola megalapítóját, aki még orpsz nemességet is kapott.

Auer még az Egyesült Államokban is hatalmas karriert futott be.

Igen és ez az érdekes, hogy őt tekinti alapítójának az orosz és az amerikai hegedűiskola is. Remélem, hogy majd a magyar hegedűiskolában is elfoglalja majd a helyét.  Nemrégiben készült egy jó film Auer életéről, ebből az általam elmondott időpontok ugyan nem annyira szerepelnek, vagy mint az 1900. március 12-én a Vigadóban rendezett koncertjén azzal köszöntötte az akkor 70 éves Goldmarkot, hogy eljátszotta hegedűversenyét. Ezt a két embert sok minden kötött össze, mint a Budapesti Filharmonikai Társaságban betöltött tagságuk, az ő nagyságuk mintha kicsit háttérbe szorult volna a magyar köztudatban. Pedig büszkének kéne lenni rájuk, mert világhírű magyar zsidó művészek voltak. Még érdekes, hogy a XIX. századbeli magyar társadalom szerves részei voltak, annak ellenére, hogy egyiküknek német-magyar vonatkozásai voltak, másikuk pedig orosz nemes is volt, így tért vissza 1900-ban, mint a cár szólistája, a szentpétervári vonósnégyes alapítója, az ottani konzervatórium tanára.

Hol lehet olvasni erről a két emberről?

Szerencsére egyre több disszertáció jelenik meg Auer munkásságáról, nagyon bízom, hogy a Sába királynője kapcsán egyre többet beszélnek Goldmark Károlyról is, egyébként pont a 80 éves évfordulón, húsz évvel ezelőtt vettük lemezre Goldmark zongora trióit.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. június 5-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.