Kósa Lajos : Ma Magyarország legkomolyabb biztonsági problémája a menekültáradat.

Nem várható a menekültnyomás csökkenése – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, miután az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága meghallgatta Pintér Sándor belügyminisztert.

Kósa Lajos leszögezte, ma Magyarország legkomolyabb biztonsági problémája a menekültáradat. Aláhúzta, az adatok önmagukért beszélnek: 2012-ben 2500 volt a menekültek száma hazánkban, ez a szám 2013-ban már 18 ezer, 2014-ben 42.500 volt, az idén, május 31-ig már több mint 50 ezer. A politikus szerint ez a szám az év végén meghaladhatja a 100 ezret is. Ez 2012 óta negyvenszeres emelkedést jelent – jegyezte meg.

„A MENEKÜLTÁRADAT NEM ÁLLT LE, FOLYAMATOSAN, NAPI 300-500-AN ÉRKEZNEK.”

A bizottság elnöke elmondta, a határőrizeti szervek az illegális határátlépők 98 százalékát elfogják, azonosító adatokat vesznek tőlük, majd elküldik őket a nyílt befogadó állomásokra. Szinte mindegyik menedékkérőt kioktattak az embercsempészek arról, hogy kérjenek politikai menedékjogot, és akkor az unió szabályai szerint szabadon távozhatnak onnan – fűzte hozzá.

Kósa Lajos beszámol arról is, hogy a menekültek többsége már nem koszovói albán; a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkezők száma nőtt meg drámaian.

A fideszes politikus elmondta, a bizottsági ülésen elhangzott az is, hogy nem várható a menekültnyomás csökkenése, sőt ez nőni is fog. Beszédesnek nevezte a belügyminiszter által ismertetett adatokat. A nemzetközi szervezetek adatai alapján India, Pakisztán és Afganisztán térségéből 1 és 2 millió közötti azon emberek száma, akik Európába tartanak, Törökországban 2 millió olyan menekült tartózkodik, akik Európába folytatnák az útjukat, és ezen felül csak Líbiában körülbelül 500 ezren várnak arra, hogy áthajózzanak.

Fotó: fidesz.hu
„A NÉMET ÉS OSZTRÁK HATÓSÁGOK JELENTŐSEN FELGYORSÍTOTTÁK A MENEKÜLTEK VISSZAKÜLDÉSÉT MAGYARORSZÁGRA.”

A fideszes képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország kapja az unióban – lélekszámra vetítve és GDP-arányosan is – a második legnagyobb menekülthullámot. A politikus szerint a menekültek ellátása ma már rendkívüli problémát jelent.

Kósa Lajos kitért arra is, hogy a korábbi gyakorlat alapján a menekültek kevesebb, mint 1 százaléka volt jogosult menedékjogra, a többieket visszaküldték az EU-s szabályozás szerint abba az országba, ahol belépett az unióba, és annak az országnak kell gondoskodnia a visszatelepítésről.

Eddig 160-200 ezer közötti azon menekültek száma, akik az unió különböző országaiban vannak, de a magyar hatóságok vették fel az adataikat – fűzte hozzá.

A szerb hatóságokkal olyan megállapodás van, hogy naponta csak 30 menekültet fogadnak vissza, így a visszatelepítés 14 évet venne igénybe, addig pedig a magyar hatóságoknak gondoskodnia kellene a menekültekről. Ráadásul a menekültáradat nem állt le, folyamatosan, napi 300-500-an érkeznek – jegyezte meg.

A bizottság elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a német és osztrák hatóságok jelentősen felgyorsították a menekültek visszaküldését Magyarországra. 2013-ban 800 ilyen végzést hozott a német hatóság, az idén csak május 31-ig 14 ezret. Kósa Lajos hangsúlyozta, arra kell készülnünk, hogy tömeges lesz ez a jelenség. A menekültáradat kapcsán a fideszes politikus aláhúzta, nem lehet a szőnyeg alá söpörni a problémát, valamit tenni kell.

Emlékeztetett, 2012-ig nem volt menekültnyomás hazánkon, mert őrizetbe lehetett venni az illegális határátlépőket, és addig nem engedték el őket, míg le nem folytatták az eljárásokat, de az uniós kötelezettszegési eljárás miatt megszűnt ez a lehetőség – húzta alá Kósa Lajos.