Első egyetemi szintű holokausztról szóló tárgy bevezetése, amely kötelező az egyetemi hallgatók számára a diplomájuk megszerzéséhez.

Első egyetemi szintű holokausztról szóló tárgy bevezetése, amely kötelező az egyetemi hallgatók számára a diplomájuk megszerzéséhez.

pprk

 

 Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora (j) beszél, balról Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2015. május 26-án. A tájékoztató témája, az első egyetemi szintű holokausztról szóló tárgy bevezetése, amely kötelező az egyetemi hallgatók számára a diplomájuk megszerzéséhez.   Fotó: BreuerPress 

részletes beszámoló interjúkkal hamarosan

 

 

 

Az izraeli nagykövetség közreműködésével, a világon  elsőként a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kerül az egyetemi alapozó képzésbe a holokauszt története.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) lesz az első felsőoktatási intézmény  ahol minden szakon kötelező tantárgy keretében tanulnak majd a hallgatók a holokausztról – jelentette be  Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete. A szeptemberben induló, egy féléves tárgy (A holokauszt és emlékezete) úgynevezett alapozó képzés lesz, hasonlóan a Bevezetés a katolikus hit rendszerébe című tárgyhoz.
Szuromi Szabolcs felidézte: tavaly, a második vatikáni zsinat által ötven éve elfogadott Nostra Aete kezdetű nyilatkozatról rendezett konferencián merült fel, hogy új megközelítésre van szükség, hogy az új generációkban is világos kép alakuljon ki az antiszemitizmus elfogadhatatlanságáról. A nyilatkozat ugyanis kimondta: az egyház „evangéliumi vallásos szeretettől indítva fejezi ki sajnálatát a gyűlölet, az üldözések és az antiszemita megnyilvánulások miatt, bármikor és bárki részéről érték a zsidókat”.
Ilan Mor mérföldkőnek nevezte a tantárgy bevezetését azon a hosszú és nehéz úton, amelyet Magyarországnak végig kell járnia, hogy megbirkózzon a múlttal és a jelennel, hogy demokratikusabb, toleránsabb ország legyen. A nagykövet szerint ebben a folyamatban az oktatás a legfontosabb, ami otthon és az óvodában kezdődik, de ha ez hiányzik, akkor a felsőbb oktatásban kell pótolni a hiányosságokat.
A PPKE-n elinduló tantárgy tartalmi kidolgozását két tel-avivi professzor, Dina Porat és Raphael Vago végezte, szem előtt tartva a magyar sajátosságokat. Szuromi Szabolcs arról is beszélt, hogy szimbolikus jelentősége van: utóbbi professzor édesanyja volt az, akinek a közbenjárására felkerült a zsidókat mentő igazak listájára Márton Áron magyar katolikus püspök neve is.