Obama Jemenről és Iránról tárgyalt a szaúdi koronaherceggel

Obama Jemenről és Iránról tárgyalt a szaúdi koronaherceggel

 

 

obama

USA-Szaúd-Arábia-Jemen-Irán-diplomácia
Obama Jemenről és Iránról tárgyalt a szaúdi koronaherceggel

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
– A jemeni helyzetről és az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló tárgyalásokról is szó esett Barack Obama amerikai elnöknek a szaúdi koronaherceggel és annak helyettesével a Fehér Házban szerdán folytatott megbeszélésén.

Washingtonba eredetileg Szalmán szaúdi királyt várták az Ovális irodába, ám ő a hét vége folyamán lemondta részvételét az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) vezetőinek szerdai és csütörtöki washingtoni, illetve Camp David-i találkozóján.
Obama elnök Mohamed bin Najef és Mohamed bin Szalmán herceg jelenlétében méltatta, hogy a két ország kihívásokkal teli  időszakban erősíti kapcsolatait. Az elnök hétfőn telefon tárgyalt Szalmán bin Abdel-Azíz al-Szaúd szaúdi királlyal.
Jeff Rathke amerikai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a szórványos összetűzésekre vonatkozó jelentések ellenére Jemenben általános értelemben tartja magát a Szaúd-Arábia vezette koalíció által meghirdetett tűzszünet. Rathke az ötnaposra tervezett fegyvernyugvás betartására és önmérsékletre szólította fel a szembenálló feleket.
Hasonló tartalmú közleményt tett közzé az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) is. Irán szerdán panaszt tett a BT-nél, amiért a szaúdiak vezette koalíció akadályozza, hogy segélyt küldjön Jemenbe. Teherán közölte: nem engedi, hogy az iráni hadihajók által kísért segélyszállítmányt átkutassák. (Az Egyesült Államok kedden arra szólította fel Iránt, hogy a hajót irányítsa az ENSZ elosztó központjába, Dzsibutiba.)
Az amerikai elnök este a Fehér Házban vacsorát ad a hat GCC-ország vezetőinek tiszteletére, amelyek közül négy nem uralkodói szinten képviselteti magát.(A bahreini uralkodó éppen egy brit versenyló-bemutatón vesz részt.)
Az Egyesült Államok és az öböl-menti országok vezetői csütörtökön Camp Davidben Iránról és a regionális biztonság kérdéseiről folytatnak majd eszmecserét.
Hírmagyarázók szerint a négy uralkodó az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások amerikai szorgalmazása, valamint amiatt marad távol, mert úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Államoknak szélesebb körű biztonsági garanciát kellene nyújtania a GCC-tagállamoknak.
Obama elnök még áprilisban, az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló keretmegállapodás megkötésének napján közölte: találkozóra hívja a GCC vezetőit, hogy eloszlassa azoknak az alkuval kapcsolatos aggályait. A „csúcs” egyik fő témája a hat GCC-ország védelmi infrastruktúrájának megerősítése, egyebek között a közös ballisztikus rakétavédelmi rendszer kiépítésére vonatkozó amerikai javaslat megvitatása lesz.