Darvas István rabbi a következményekről a hetiszakasz kapcsán.

Darvas István rabbi a következményekről a hetiszakasz kapcsán.

 

 

Mindenkinek van megoldandó problémája…

Darvas István rabbi a következményekről a hetiszakasz kapcsán.

Mi a mostani hetiszakasz?

A héten búcsúzunk el Mózes III. könyvétől, és egy dupla hetiszakaszt olvasunk, Behár-Behukotáj szidráit. A második, a Behukotáj, olyan olvasmányokat tartalmaz, amik egyébként egyáltalán nem nevezhető a Tóra legkönnyebben befogadható szövegének. Itt olvassuk első alkalommal, amit majd Mózes V. könyvében ismét megteszünk, a feddések nevű részt. Miért olvassuk éppen most?  Van egy olyan elv, ami így szól: Legyen vége az évnek és múljon el annak minden átka! Joggal lehet kérdezni, hogy hol van most vége az évnek? Tulajdonképpen a soron következő ünnepünk, Sávuot, a Hetek Ünnepe, a Tóraadás Ünnepe, a zsidó hagyományos irodalomban egyfajta befejezésnek számít. Úgy kell nekifutni a Sávuotnak, hogy az elmúlt időszak minden átkát magunk mögött hagyjunk. tehát ez a mostani hetiszakasz, a maga nehéz tartalmával arra készít fel minket, főleg ha nem csak elolvassuk, hanem tanulmányozzuk is egy kicsit, hogy tudjuk, milyen feladatok várnak ránk, ha a Jóisten akaratát teljesítjük, illetve ha nem, mert az is következményekkel jár.

Mit tudhatunk bővebbet Sávuotról?

Ha lehet ilyet mondani, akkoö9r PR szempontból ezt az ünnepet nem tartja annyira fontosnak a magyar zsidóság, mint mondjuk Jom Kipurt, ám van egy hasonlóság a két ünnep között, mégpedig az, hogy úgy kell nekifutni, hogy a konfliktusainkat, a megromlott emberi kapcsolatainkat meg kell próbálni rendezni. Amikor ezt az igen nehéz tartalmú szöveget olvassuk a hétvégén, akkor erre is próbáljunk meg gondolni, arra, hogy közeledik az ünnep, s nyilván mindenkinek van megoldandó problémája.

Bár nem illik közvetlenül a hetiszakaszhoz, de ez a kapcsolatrendezés sikerült valamennyire a múlt héten a Mazsihisz közgyűlésén?

Ezt nehéz lenne megmondani, de vallási kötelezettségnek számít az optimizmus is, hiszen ha valaki rendszeresen jár zsinagógába és elfogadja a Jóistent egynek, akkor ennek ki kell egészülnie azzal az érzéssel is, hogy bizakodva tekint a jövőbe is. Én is ezek közé tartozom, bízom abban, hogy jó irányba mennek a dolgok.

Pénteken mikor kezdenek?

Ha valaki „csak” imádkozni akar, az jöjjön 6-ra, de aki tanulna is, azt ¾ 5-től várjuk. A tanulás során a hetiszakaszról és más aktuális történésekről beszélgetünk.

Most már Ön is naponta jelentkezik a világhálón.

A sorozatom címe: Napi Tóra, nekem fontos, hogy annak az egy-másfél percre, amit ezeknek a szösszeneteknek az elolvasása igényel, minden érdeklődő üljön le, mert ha a Tóra így napi szinten van jelen mindannyiunk életében, az csak a javunkat szolgálja.  Mindezt nyomon követhetik a Facebookon, az OR-ZSE zsinagóga oldalán, de aki feliratkozik, az hírlevélben kapja meg, de nyomon lehet követni több zsidó honlapon is.

Köszönöm a beszélgetést, a tanítást.

Breuer Péter