Reuven Rivlin izraeli államfő Berlinben

Az izraeli államfő a rasszizmus elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta Berlinben

 

A rasszizmus, az antiszemitizmus és a szélsőségek elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta Reuven Rivlin izraeli államfő hétfőn Berlinben, az izraeli-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából tett látogatásán


rivlin_gauck_berlin.jpg
Reuven Rivlin és Joachim Gauck
A berlin-grunewaldi vasútállomás hírhedt 17-es vágányánál kialakított emlékhelyen – ahonnan 1941-től a második világháború végéig több tízezer berlinit szállítottak munkatáborba vagy megsemmisítő táborba zsidó származásuk miatt – tartott koszorúzás után mondott beszédében Reuven Rivlin hangsúlyozta, hogy az ordas eszmék ellen nem elég a demokrácia biztosítása, hiszen a demokrácia önmagában nem ad „védettséget a nacionalizmus és a fasizmus ellen”.

A mai világban, amelyben „egyre nagyobbak a kultúrák és az az ideológiák közötti feszültségek, éberségre és határozottságra van szükség mindenkitől a rasszizmus, az antiszemitizmus és a fundamentalizmus elleni küzdelemhez” – mondta az izraeli államfő a berlin-brandenburgi közszolgálati műsorszolgáltató társaság (RBB) hírportáljának beszámolója szerint.

Reuven Rivlin a német államfő, Joachim Gauck meghívására látogatott Berlinbe. Hétfői találkozójukon nemcsak a két ország kapcsolatának fejlődését méltatták, hanem a vitatott kérdésekről is beszéltek. A német államfő a tárgyalás után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a holokauszttal terhelt múlt „feloldhatatlan kapcsolatot” teremtett Németország és Izrael között, és a közös értékek is összekötik a két országot.

Ugyanakkor Németország támogatja az iráni atomprogram körüli viták rendezéséről szóló szerződés ügyét, és kiáll az izraeli-palesztin konfliktus két állam (Izrael és Palesztina) létén alapuló megoldása mellett – mutatott rá Joachim Gauck.

Reuven Rivlin azt mondta, hogy Izrael ugyan mindkét kérdésben más álláspontra helyezkedik, de a nézetkülönbségek nem terhelik meg az izraeli-német viszonyt. „Kapcsolataink olyan közös értékeken alapulnak, mint a demokrácia, a véleményszabadság és az egyenjogúság” – mondta az izraeli köztársasági elnök.

Reuven Rivlin vasárnap este érkezett Berlinbe. Hétfőn tárgyal Joachim Gauck német államfővel, kedden pedig Angela Merkel kancellárral és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel folytat megbeszélést. A német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulójára számos programot szerveztek, a rendezvénysorozat csúcspontja a Berlini Filharmonikusok ma esti hangversenye lesz. Az izraeli államfő látogatásának idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a német fővárosban.

Rivlin a látogatás alkalmából a ZDF országos közszolgálati televíziónak adott interjújában hangsúlyozta: Izrael és Németország különleges kapcsolata nem azt jelenti, hogy Németországnak mindenben egyet kell értenie a zsidó állammal, és az sem szükséges, hogy mindig támogassa törekvéseit.