A helyére került emléktábla

A helyére került emléktábla

Ma délután ünnepélyes keretek közt visszakerült eredeti helyére, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Wesselényi utcai épületének homlokzatára az antifasiszta ellenállás hősi halottainak emléket állító emléktábla.

 

 

vatamány+

„Nehéz elképzelni ezen a meleg májusi napon azt, hogy 1944. decemberében e falak közt életeket ontottak ki” – kezdte beszédét Batta András rektor, majd rövid áttekintést adott az épület történetéről, mely falai közt 1873-tól iskola működött. A napjainkig tartó folytonosságot csak a második világháború szakította meg. Ekkor a tanulók zsivaját nyilas és SS katonák csizmáinak hangja váltotta fel. Innen indultak a Bethlen Gábor téri kórház megtámadására 1944. december 28-án. Ide hurcolták a Visegrádi utcai ellenállási csoport és a Vilmos-laktanyai Kiska-alakulat tagjait, akiket december 29-én meggyilkoltak. Ennek a tragikus eseménynek állított emléket 1996-ban a MAZSIHISZ.

Az épület rekonstrukciója után elkészített – korábbihoz hasonló felirattal – új tábla ma került fel eredeti helyére, melyet Beethoven (Tre Equali) zenéjének dallamai mellett Vattamány Zsolt polgármester, Freiman Péter (MAZSIHISZ), leplezett le az egyetem rektoraival.

 

Freiman Péter csellista és zenetörténész rövid beszédében párhuzamot vont a fegyver ravaszára helyezett és a hangszert megszólaltató mutatóujj között: „csak egy ujj és az egyik a halált, a másik az életet jelenti.”

 

 

cselista

 

2015. május 12. sztorma HCJD