Lázár János:A 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz

A 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz – mondta Lázár János.

Mentesülhetnek a háziorvosok az iparűzési adó alól

Mentesíthetik az önkormányzatok a háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól 2016-tól – jelentette be a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János növelné a közbeszerzések nyilvánosságát

A kormány felhatalmazta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a jövő héten az Országgyűlés elé terjessze a jövő évi költségvetésről szóló javaslatát – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Gíró-Szász Andrással közösen tartott sajtótájákoztatóján. Lázár János hozzátette, a képviselők június végéig elfogadhatják azt.

Mint mondta, meghallgatták Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal elnökét, és a kormányülés vendége volt Matolcsy György is. A 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz. Leszögezte, az szja csökkentése a bérek növekedésének és az életminőség javulásának a legfontosabb eszköze. Megjegyezte, a kormány terve az szja folyamatos csökkentése. Ez az intézkedés 110-120 milliárd forinttal gyarapítja a magyar polgárokat – húzta alá.

A sertéshús áfájának csökkentéséről szólva úgy fogalmazott, ez 25 milliárdos könnyebbséget jelent az érintettek számára.

„AZ SZJA CSÖKKENTÉSE A BÉREK NÖVEKEDÉSÉNEK ÉS AZ ÉLETMINŐSÉG JAVULÁSÁNAK A LEGFONTOSABB ESZKÖZE.”

2016-ban a kétgyermekes családoknál már gyermekeként havi 12 500 forint lesz a családi adókedvezmény – hangsúlyozta. Hozzátette: az elmúlt két évben nőtt a gyermekvállalási hajlandóság. A kormány és a Fidesz politikájának a középpontjában a munkahelyteremtés és a családok támogatása áll – emelte ki.

Lázár János tájékoztatott arról is, hogy szeretnék csökkenteni az állami eljárások díjait, készülnek az ezzel kapcsolatos társadalmi vitára. A kabinet ülésén a kormányhivatalok kapták feladatul annak megszervezését, hogy a lakosság dönthessen arról, mely állami díjak csökkenjenek jövőre. Szavai szerint a kormány folyamatosan áttekinti az Államreform bizottság javaslatait is.

Beszámolt arról is, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek feladatul szabták az e-kártya rendszer kidolgozását, amelynek lényege, hogy egy személyi, társadalombiztosítási és adóazonosításra egyaránt alkalmas szisztémát hoznának létre. Felhívta a figyelmet, hogy ezáltal csökkenhet az állami bürokrácia, és egyszerűsödik az emberek élete.

Fotó: fidesz.hu

A bankadó csökkentését is megkezdjük abban a reményben, hogy Magyarországon 2016-ban jelentősen növekszik majd a bankok által kihelyezett hitel nagyságrendje – folytatta a politikus. Leszögezte, a kormány az EBRD-vel kötött eredeti megállapodást fogadta el.

A kormány 5,3 százalékban maximálta a reklámadó legmagasabb kulcsát – jelentette ki, hozzáfűzve: 100 millió forint árbevételig nem kell reklámadót fizetni majd a tervezet szerint.

Szólt arról is, hogy a kormány döntött arról, hogy a dohányipari cégek egészségügyi hozzájárulási kötelezettségét fenntartja 2016-ban is, 2015-ben ezek a vállalatok 11,5 milliárd forintot fizetnek. Ez a jövőre nézve nem egyszeri, hanem minden évben megfizetendő teher lesz – jegyezte meg.

Mentesíthetik az önkormányzatok a háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól 2016-tól – ismertette a kormány döntését. Hangsúlyozta, a kormány elfogadta az Emberi Erőforrások Minisztériumának alapellátásra vonatkozó javaslatát. Zombor Gábor az elmúlt hetekben folyamatosan egyezetett a háziorvosi érdekképviseletekkel és a falusi háziorvosokkal is – fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy a közbeszerzések nyilvánosságát növelő törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek május 19-én. Szavai szerint az új törvény – amely a tervek szerint idén november 1-jén lépne hatályba – érdemi változást jelent majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem a legolcsóbb ajánlatok kapják majd a legmagasabb pontszámot, hanem előtérbe helyezik a munkahelyteremtést, a gazdaságfejlesztés szempontjait; minőségi alapokra helyezik a kiválasztást.

Emellett csökken az üzleti titoknak minősülő adatok köre, pontosítják a kizárási okokat, valamint a felelősségi viszonyokat. Számunkra a legfontosabb cél, hogy a közbeszerzési törvény helyzetbe hozza a kis- és közepes vállalkozásokat – emelte ki. Bejelentette azt is, hogy 2016 nyarától az egész közbeszerzési rendszert digitalizálják, „és az államtól kapott pénz elköltése is közbeszerzés-köteles lesz”, 25 millió forint felett.