Dr. Papp László: Ha méltatlan támadás éri Debrecen főrabbiját, akkor természetesen mellette ott a helyem!

Interjú Dr. Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével és Horovitz Tamással, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökével
HALLGASSA MEG!

 

007ebd7e_6780539.mp3

 

papp.debrecenjpg

horovitz_bell
Interjú Dr. Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével és Horovitz Tamással, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökével

„Ha méltatlan támadás éri Debrecen főrabbiját, akkor természetesen mellette ott a helyem!” Dr. Papp László, Debrecen polgármestere és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke beszélt a Pásti utcai zsinagóga felújítása kapcsán összefogásról, elfogadásról, a bátorságról, a Halljad Izrael május 1-i adásában.

Sokan jegyezték meg, félig tréfásan, hogy Ön már nem is református, hanem zsidó. 

Dr. Papp László: Nem vagyok református ez igaz, hanem görögkatolikus, de vallásos emberként, számomra a hit nagyon fontos. Ebben a tekintetben is, a városhoz hasonlóan én befogadó vagyok, tisztelem azt a közösséget, azt a szellemi erőt, amit a helyi zsidó közösség képvisel, ezért is tudom teljes szívvel és mértékben támogatni a fejlesztési munkájukat. Horovitz Tamás elnök úr, amit ebben a városban a zsidó közösségért tett, az valóban példát mutat mind az ország keleti felében, mind az egész országban, mondhatni, az egész magyar nemzet vonatkozásában. Nagyon büszke vagyok arra, amit a debreceni zsidó hitközség az elmúlt években letett az asztalra.

Ám Debrecen városa is példát mutatott.

A beszédemben is elmondtam, a város egy emberként állt a zsidó közösség fejlesztési tervei mellé. Tudjuk, hogy a város történelmének is vannak sötét pontjai, ezeket jóvá kell tegyük! Egy nagyon szép együttműködés keretében néhány héten belül tudjuk átadni a Holokauszt emlékhelyet a zsidónegyedben, amely mementója, emlékezőhelye lesz a debreceni polgároknak, arra az időszakra vonatkozóan, amelyik a város történetének nem a legszebb része. hiányzik ebből a városból az a 6 ezer debreceni zsidó polgár, aki a Holokauszt áldozata lett, szeretnénk méltóképpen emlékezni rájuk. Ugyanakkor a jövő irányába is fordítjuk a figyelmünket azzal, amit közösen a zsidónegyed felújítása során teszünk. Mindkét a zsidónegyedben található zsinagóga megújult, új funkciók jelentek meg, turisztikai szolgáltatásokat is tud nyújtani a zsidónegyed. Biztos vagyok abban, hogy ez a debreceni zsidó közösség épülését szolgálja majd.

Debrecen főrabbijának hamarosan a rendőrségen kell tanúvallomást tennie, hiszen a Jobbik képviselői feljelentették, azért, mert történelmi tényekről beszélt. Ön mit gondol erről?

Semmilyen szempontból sem lehet azonosulni a Jobbik által képviselt szélsőséges eszmeiséggel, ettől minden józanul gondolkodó embernek el kell határolódnia! Ez a város nem ezt a példát kell hogy mutassa! Debrecen esetében óriási hiba, ha erről kell beszélni, nem pedig arról, hogy az itt működő vallási közösségek, a zsidó közösség a jövőbe tekintenek, fejlődő közösségként képzelik el az életüket. Mélyen elítélendő, ha egy politikai közösség, a Jobbik, vallások, egyházak, vallási közösségek elleni indulatot akarják felszítani. Ebben a városban ennek nincsen helye!

Ezek szerint, ha Debrecen főrabbiját a bíróság elé is citálják, akkor ott lesznek Önök is?

Azért vagyok itt, azért vagyok minden vallási közösség rendezvényén, mert hiszek abban, hogy minden vallási közösségnek van létjogosultsága, s ha méltatlan támadás éri Debrecen főrabbiját, akkor természetesen mellette ott a helyem.

Elnök úr mit gondol mindezekről?

Horovitz Tamás: Úgy gondolom, a polgármester úr által elmondottakat kizárólag megerősíteni tudom. Debrecenben hoztak először elmarasztaló ítélet – első fokon – egy képviselő ellen holokauszttagadásért. Én abban bízom, hogy ez az ítélet példa lesz abban a tekintetben, hogy ma Magyarországon ilyen gondolatokat nem lehet kinyilvánítani, egyben elrettentő példa is lesz mindenki más számára. Nekünk zsidóknak nem csak a törvény lehetőségeit kell kihasználnunk, hanem bátrabban kell megszólalnunk, ki kell állnunk ezekkel a gondolatokkal. Fel kell vállaljuk azokat a konfliktusokat is, ami az ilyen helyzetekkel jár. Ezért is akartam átadni egy petíciót a Jobbik elnökének, bár nem sikerült találkoznom vele, de postán elküldöm majd neki. Bízom abban, hogy az elnök úr, ígéretéhez híven, a szörnyű gondolatokat megfogalmazó politikusait ki fogja zárni a pártjából.