Orbán Viktor: a ciklus végére a teljes foglalkoztatást szeretnénk elérni

12 százalék körül volt a munkanélküliség 2010-ben, most 7 százalék körül van, a ciklus végére a teljes foglalkoztatást szeretnénk elérni – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő az azonnali kérdések órájában kifejtette, a szocialisták „áfa-magatartása kétszínű, hipokrita, álságos és arcpirító”. Olyan áfát akarnak csökkenteni, amit önök emeltek az égbe – intézte szavait az MSZP-s képviselőkhöz Orbán Viktor.

Az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való magyar szerepvállalással kapcsolatos felvetés kapcsán leszögezte, a képviselők 70,6 százaléka igennel szavazott. A kormány a döntéssel egyetértett, a döntést a Parlament hozta meg, úgy, ahogy Magyarországon ezt az alkotmányos szabályok előírják – tette hozzá.

” 2015-BEN MEGKEZDTÜK A HÁZIORVOSOK HELYZETÉNEK RENDEZÉSÉT IS.”

Egy jobbikos képviselőnek adott válaszában kifejtette, 2012-ben megindítottak egy bérfejlesztést az egészségügyben, ezáltal két év alatt 75 ezer egészségügyi szakdolgozó alapilletménye emelkedett, a diplomás dolgozók béremelése pedig meghaladta a havi bruttó 41 ezer forintot. 2015-ben pedig megkezdtük a háziorvosok helyzetének rendezését is – mutatott rá.

A miniszterelnök szólt arról is, újraindították az egészségügyi és egészségügy-technikai szakközépiskolákat, állami támogatásban részesülnek a szakképzések, a szakképzésben résztvevők esetében tanuló szerződések biztosítják az intézményekkel való gyakorlati együttműködést.

Fotó: fidesz.hu

Az egészségügyi szakképzésben új országos képzési jegyzéket vezettünk be, elindítottuk a felzárkóztató ápolói egészségügyi szakképzési programot, valamint pályaválasztási és pályaorientációs ösztöndíjat is létrehoztunk – sorolta. Hozzátette: folytatni fogják ezt a munkát.

Viszonválaszában arról beszélt, Zombor Gábor a magyar egészségügyi szakdolgozói kamara nagygyűlésén átvette a szakdolgozók nyílt levelét, a felmerült kérdésekre válaszolt. A következő öt évben továbbra is elkötelezettek vagyunk a fekvő- és járóbeteg ellátásban dolgozók jövedelmének növelése érdekében – húzta alá.

A mi felfogásunk az, hogy ne a munkát, hanem a fogyasztást adóztassuk – jelentette ki Orbán Viktor. 12 százalék körül volt a munkanélküliség 2010-ben, most 7 százalék körül van, a ciklus végére a teljes foglalkoztatást szeretnénk elérni – hangsúlyozta. A miniszterelnök szerint ehhez az kell, hogy ne adóztassák a munkát, és az embereket meggyőzzék arról, hogy van értelme dolgozni. A személyijövedelemadó-csökkentéstől nem kívánunk eltérni – szögezte le.

Viszontválaszában kitért arra is, hogy a két gyermeket nevelő családok esetében jelentősen növelni fogják a gyermekek után járó adókedvezményt.