Kaufmann Dávid Tudományos Kutatócsoport

OR-ZSE Hírlevél 9. évf. 4.sz.

 

 

orzsekep2

 

  1. évfolyam 4. szám

 

[email protected]

                                              

  1. április 27.

 

 orzse.felirat

 

A KAUFMANN  DÁVID TUDOMÁNYOS KUTATÓCSOPORT HÍREI

 

– 2014 őszén az OR-ZSE Kaufmann Dávid Tudományos Kutatócsoport és a szegedi Gál Ferenc Főiskola közösen megszervezett második Család konferenciája anyagának kötetbe gyűjtése lezárult.

– Az ugyancsak 2014 őszén megrendezett Staller Emlékkonferencia anyagának szerkesztése megkezdődött. A kötet megjelenésével szeretnénk tisztelegni Dr. Staller Tamás, az OR-ZSE néhai rektorhelyettese emléke előtt.

– Lezárult a 2014-es MAZSÖK pályázat, melyen a kutatócsoport a Magyar Zsidó Szemle első évfolyamainak interdiszciplináris feldolgozását végezte el. A pályázat anyagának szerkesztési munkálatai már megkezdődtek. A kutatócsoport a továbbiakban is feladatának tekinti a zsidó tudományosság ezen alapvető forrásának a kutatását.

– A HACOFE elektronikus tudományos folyóirat egyik következő számát olyan nemzetközileg ismert zsidó értelmiségiek portréjából szeretnénk összeállítani, akik Magyarországon kevéssé ismertek.

Javaslatokat, kéziratokat várunk!

 

 

MEGEMLÉKEZÉSEK

 

JOM HÁSOÁ

 

Április 15-én, a reggeli istentisztelet után egyetemünk oktatói, hallgatói, dolgozói az épület aulájában a mártírok emléktáblájánál emlékeztek meg a soáról. Fekete László főkántor imája után Dr. Róna Tamás rabbi mondott beszédet. Felidézte azokat a tanár rabbikat, akik túlélőként még nemrég köztünk éltek. A gyertagyújtás után a résztvevők elhelyezték az emlékezés köveit.

 

 

JOM HÁZIKÁRON

 

 

JOM HÁÁCMÁUT

 

Április 23-án az OR-ZSE zsinagógájában a Zsinagógai életélmény című tantárgy keretén belül megemlékeztek Izrael Állam 67. függetlenségi évfordulójáról. Vallási, vallástörténeti és kultúrtörténeti emlékek ismertetésével méltatták e jeles eseményt.

www.or-zse.hu/jomhaacma2014.htm

 

 

OR-ZSE SIKER AZ OTDK-ÁN

 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar „Sophianum” épületében 2015. 04. 09-én megtartott XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humántudományi Szekciójának „Néprajz II. (folklór és vallási néprajz)” kategóriájának győztese:

 

Illyés Bence – III. éves judaisztika alapszakos hallgató.

 

Dolgozatának címe: „Lelkem a Tiéd, testem a földé, melyért harcolok” (Nemzetvallás és kulturális emlékezet egy első világháborús zsidó katonai  imakönyvben)

Felkészítő tanára Dr. Zima András volt.

MÁZÁL TOV!

www.or-zse.hu/OTDK-ilyyes2015-1.htm

 

 

SZABADEGYETEM

Budapest

 

április 20. Dr. Peremiczky Szilvia: A szefárd zsidók története a kiűzetés után – történelem, nyelv, kultúra.

április 27. Székelyhidi Hajnal: A szefárd zene és dal.

május 4. Dr. Stark András: Zsidó identitás a filmművészet tükrében.

május 11. Dr. Zima András: A királykérdés a zsidó sajtóban az 1920-as, 1930-as években. 

 

Székesfehérvár

április 16. Dr. Schőner Alfréd: Zsinagógák sorsa a történelem sodrában (Az alexandriai zsinagógától a székesfehérvári zsinagógáig).

május 21. Spánn Gábor: A zsidó vicc története és humorképlete.

 

FELVÉTEL AZ EGYETEMRE

 

A 2015/2016-os tanévre jelentkezni lehet 2015. június 3-áig. Részletes  tájékoztatást a szakokról és a felvételi követelményekről a honlapunkon olvashatnak.

www.or-zse.hu/felvtaj2015.htm

 

 

TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTÉS

 

Az OR-ZSE  könyvtárának mb. igazgatója, dr. Szegő Ágnes,

 április 14-én a csömöri Mátyás király Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulóinak tartott rendhagyó történelem órát a holokausztról.

   április 16-án Hevesen, a helyi önkormányzat és múzeum által rendezett megemlékezésen a Heves megyei és hevesi zsidóságról készült kiállítást nyitotta meg, és tartott a témáról előadást.

A mártír szertartást Radnóti Zoltán rabbi és Rudas Dániel kántor jelölt végezte.

– Egerben április 23-án az OR-ZSE dísztermében korábban közzétett Heves és Szolnok megyei zsidóságról szóló kiállítást Habis László polgármester nyitotta meg a volt ortodox zsinagógában. Könyvtárunk igazgatója az egri zsidó polgárokról tartott előadást.

 

Szántóné dr. Balázs Edit a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek  Szövetsége által Debrecenben rendezett, a Nemzetközi Nőegyleti Konferencián tartott előadást a „Zsidó nő” címmel.

 

 

ZÁGRÁBI EGYETEMISTÁK LÁTOGATÁSA

 

  1. március 26-án a Zágrábi Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb) mintegy 40 hallgatója és kísérői tettek látogatást Egyetemünkön Dr. Kotel Dadon zágrábi főrabbi vezetésével. Részletes beszámolót a honlapunkon olvashatnak.

www.or-zse.hu/zagrabiegyetemistak2015-1.htm

 

 

SZÜLETÉSNAP

 

Április 19-én, vasárnap Nagykőrösön dr. Róna Tamás rabbit köszöntötték 40. születésnapján a zsinagóga dísztermében. Az ünnepségen egyetemünk  több oktatója és munkatársa is részt vett, és gratulált az ünnepeltnek.

MÁZÁL TOV!

 

 

SÍRKŐAVATÁS

 

Beer Iván az OR-ZSE docense, néhai szeretett kollégánk sírkőavatása 2015. április 26-án, vasárnap 11:00 órakor volt a Kozma utcai temetőben.

 

 

Péntek esti gyertyagyújtás Budapesten 19:37
A Sábát kimenetele Budapesten 20:48

 

 

Hetiszakasz: Ácháré mot-Ködosim (3Mózes 16-20.)

www.or-zse.hu/hit/hitelet11-12.htm

 

 

Egy mondat a hetiszakaszból….

Ácháré Mot – Ködosim

„…és szeresd felebarátodat, mint tenmagadat…”

Mózes III.19.18.

 

 

Háftárá: Hálo chivné Kusiim (Ámosz 9:7-15.)

www.or-zse.hu/haftarak/kodosim_2011.htm

 

 

 

Szántóné dr.Balázs Edit