Sugár András, a Solar Kiadó vezetője a legújabb könyvekről beszélt.

Kvasz Iván tárcanovellái

A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvvásáron

 

 

 

Sugár András, a Solar Kiadó vezetője a legújabb könyvekről beszélt.

 

Mivel jelentkeztek a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvvásáron?

Mi most idén a magyar szerzőket preferáltuk, ellentétben a tavalyi évvel, amikor is a fesztivál akkori díszvendégét, Sofi Oksanent mi adtuk ki. Tehát idén Karafiáth Orsolya, Méhes Károly, Joslvai András, Kvasz Iván, azaz Szvák Gyula műveivel lépünk ki.

Mi lesz a bestzellere a kiadónak idén?

Jó lenne ha jós lennék, de úgy gondolom, a Jolsvai könyvből, Karafiáth Orsolya is jól ment eddig. Ungvári Tamástól szoktunk rengeteget eladni. Persze egy kiadó azért ad ki könyveket, hogy sokat eladjon belőlük.

Tréfli dolog című könyvet is kiadtak, ez micsoda?

Bővebben talán Szvák Gyula tud információt adni. Azt gondolom, ő az elmúlt tizenvalahány évet írta meg, egyfajta tárcanovellák formájában. A névválasztás, a Kvasz Ivan név, a műfaj is emlékeztet Bacher Ivánra, Szvák az ő nyomdokain haladva próbálja feldolgozni az életét. Az egyik történet arról szól, hogy ugye a sírkövekre fel szokták írni azoknak a nevét is, akiknek nem lehetett sírkövük, s csináltatott egyet, rajta hat névvel, de ekkor felhívta a sírköves, hogy főnök, valamit elrontottunk, mert mindegyik név után 1944 szerepel. Talán ezt nem is kell megmagyaráznom.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter