dr. Kunos Péter :Idén is lesz Zsidó Nyári Fesztivál

dr. Kunos Péter :Idén is lesz Zsidó Nyári Fesztivál

aviv

 

zsidonyarifesztival

 

 

 

Dohány utcai zsinagóga: nincs bűncselekmény, nem nyomoznak tovább

3845111121051729__budapest_dohany_utcai_zsinagogaMegszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszere ügyében indított eljárást.

A BZSH korábbi ügyvezetője az elmúlt év októberében „ismeretlen tettes ellen” gazdasági bűncselekmény gyanújával feljelentést tett. Nem volt kétséges, hogy a „célszemély” Vadas Vera, illetve az általa vezetett AVIV TRAVEL Kft. volt. Az eljárás a napokban azzal zárult, hogy semmiféle bűncselekmény nem történt.

A MAZSIHISZ ügyvezetője,dr. Kunos Péter (képünkön) elmondta, hogy megválasztása óta folyamatosan vizsgáltatta a szóban forgó cég által működtetett jegyértékesítő és beléptetési rendszert abból a célból, hogy a még sok évvel ezelőtt kötött szerződéseknek a Hitközség számára valóban előnytelen pontjait módosítsa. Hozzátette, hogy egy normális szintű érdekeltség a látogatószám növelésében nem idegen a piacgazdaságtól, sőt, ez nélkülözhetetlen eleme. Ha ezt a megbízó túlméretezi, attól az még nem bűncselekmény, legfeljebb a megbízó felelőssége, amennyiben időben nem változtat rajta. Már éppen bevezetés előtt állt egy olyan új rendszer, amely jól harmonizálta volna a feladatokat és az érdekeltségeket, amikor a büntető feljelentés miatt minden elakadt, ideértve a beléptető rendszer technikai és biztonsági feltételeinek megteremtésére irányuló pályázatot is. A feljelentéssel Schwezoff Dávid több mint féléves anyagi veszteséget okozott számunkra. Ezen túlmenően mérhetetlen erkölcsi kárt okozott a Dohány utcai főrabbi felmentésével, amit a közösség még aznap, majd az ügyvezető leváltása után utódja, első intézkedésével jóvátett.

Kunos_PeterA nyomozás lezárása végre lehetőséget teremtett arra is, hogy a Hitközség módosítsa a 17 éves múltra visszatekintő Zsidó Nyári Fesztivált szervező céggel kötött szerződést. A tegnapi elöljárósági ülés jóváhagyta az e tárgyban előterjesztett javaslatot. Elfogadta a Dohány utcai zsinagóga jegyértékesítés és beléptetés ügyében tiszta helyzetet teremtő, másik, szintén stratégiainak tekinthető konstrukciót. Ennek lényege, hogy a Hitközséget illető jegyárusítással a mi alkalmazottaink foglalkoznak, a szolgáltatásokat pedig az AVIV-TRAVEL kínálja a látogatóknak. Ugyanakkor a bevétel realizálásának technikai megoldásáról is megszülettek a szükséges döntések, továbbá az együttműködő AVIV-TRAVEL sokkal szigorúbb feltételekkel juthat jövedelemhez. Egy dologban nincs változás: a MAZSIHISZ, a BZSH és a Dohány utcai körzet és alapítvány közötti pénzbevételi osztozkodási arány nem módosul. Az elöljáróság mindkét nagy fontosságú témában kijelölte a hosszabb távú célokat is. Az ügyvezetésnek mérlegelnie kell annak a lehetőségét, hogy e tevékenységeket a Hitközség saját maga vagy egy non-profit cége útján lássa el, s még ez évben terjesszen elő erre vonatkozó javaslatot.