Különleges gyűjtemény keresztény és zsidó tudósok örömére

Különleges gyűjtemény keresztény és zsidó tudósok örömére

 

orzse

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárában tett látogatást Dr. Latorcai Csaba. A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy János Ádám meghívásának tett eleget, aki azt a feladatot tűzte maga elé, hogy az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tulajdonában lévő latin és héber karakteres iratanyagot leltárba veszi, és működő, kutatható gyűjteménnyé bővíti a jelenlegi könyvtári állományt.

orzsekep2

A kitűzött célt a Jachad (Együtt) Magyarország Közhasznú Egyesület közreműködésével valósítják meg, amelynek végrehajtásához a Miniszterelnökség két év alatt jelentős, mintegy 150 millió forint összegű kormányzati támogatás biztosítását tervezi.

A kutatásra fordítandó összeg finanszírozásának fedezetét korábban nem sikerült megoldani, de az állam felismerte a gyűjtemény jelentőségét, és pénzügyi támogatással segíti az európai szintű gyűjtemény feldolgozását és kutathatóvá tételét. Az anyag egyébként a II. Világháború óta hevert rendezetlenül az OR-ZSE pincéjében.

Az állomány becsült mennyisége kb. 560.000 tétel, amelynek nagysága a pannonhalmi könyvtár anyagának mennyiségével vetekszik. A gyűjtemény többek között különböző kiadású Bibliákat, imakönyveket, tudományos és szépirodalmi könyveket, apró nyomtatványokat és folyóiratokat is tartalmaz. A már leltárba vett könyvek között találhatunk olyan különleges darabokat, mint Bacher Simon két nyelven írott Nemzeti Énekét, Gárdonyi: Róma könyvét, Radnóti 1934-es, számozott kiadású kötetét, a költő saját eredeti aláírásával ellátva. Olyan további érdekes példányok is fellelhetőek, mint Herzl Tivadar saját aláírásával ellátott könyve, vagy Abel Pann 1920-as években készült, aláírt színes képekből álló Bibliasorozata.

A könyvanyag jelenleg három szinten található. A már két éve tartó leltározást, katalogizálást több mint húsz munkatárs végzi. A feltárt héber anyag mennyiségét mutatja, hogy ha egymásra tennénk a lapokat, akkor nagyjából 1 kilométernyi magasságú lenne a papíroszlop. Az iratok megjelölésére speciális kódot használnak, amely az úgynevezett QR kódhoz hasonló, de annál több adatot tartalmaz. Különlegessége, hogy saját fejlesztésű és készítésű eszközzel lehet leolvasni. A cél, hogy 2016. év végére olyan működő könyvtár jöjjön létre, amely zsidó és keresztény tudósok, sőt más témában kutatók számára is hozzáférhető legyen és gyűjteményét tudományos munkájukhoz is fel tudják használni.