Rogán Antal:A magyar katonai misszióról,a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanításáról, a rendőrök és a katonák béremeléséről, valamint a földtörvényről

A magyar katonai misszióról, a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanításáról, a rendőrök és a katonák béremeléséről, valamint a földtörvényről beszélt keddi sajtótájékoztatóján Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője a brókerbotrányok kapcsán felidézte, 2002 és 2010 között a baloldali kormányok idején egyetlen ügyet sem derítettek fel, holott ezek a csalások már régóta zajlottak. A mostani kormány idején a Magyar Nemzeti Bankkal megerősített felügyelet feltárta a brókerbotrányokat, véget vetett a brókerek csalásainak – tette hozzá.

„ALIG EGY HÓNAP TELT EL A QUAESTOR-ÜGY KIROBBANÁSA UTÁN, ÉS AZ ORSZÁGGYŰLÉS MÁR ELFOGADTA A KÁRTÉRÍTÉSRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATOT.”

Rogán Antal szerint a jelenlegi és a baloldali kormányok gyakorlata közötti komoly különbség a kártalanítások ügyében is fellelhető. Megjegyezte, 2002 és 2010 között sem a Hajdú-Bét, sem a Globex, sem a Baumag károsultjait nem kártalanította senki. Hozzátette, ellenben az egy-két hónapja kirobbant brókerbotrányoknál elmondhatjuk, hogy a Buda-Cash károsultjainak 97 százalékánál gyakorlatilag megtörtént a kártalanítás.

Felhívta a figyelmet arra, alig egy hónap telt el a Quaestor-ügy kirobbanása után, és az Országgyűlés már elfogadta a kártérítésről szóló törvényjavaslatot.  30 millió forint erejéig kártalanítják a Quaestor azon ügyfeleit, akik oda fektették be a pénzüket, azok esetében, akik részvényeket vásároltak, a papírok túlnyomórészt megvannak, így az ő kártalanításukra nem érdemes külön jogszabályt hozni – mondta el.

Fotó: fidesz.hu

A Quaestor minden károsultja – a 30 millió forintnál többet befektető 73 emberen kívül – július végéig a pénzéhez jut – szögezte le. A törvény elfogadásával megnyugtató megoldás született a Quaestor-károsultak teljes körű kártérítésére – fűzte hozzá.

„MAGYARORSZÁG LEGFELJEBB 150 KATONÁT KÜLD AZ ISZLÁM ÁLLAM NEVŰ TERRORSZERVEZET ELLENI FELLÉPÉSHEZ AZ IRAKI ERBÍLBEN TALÁLHATÓ KIKÉPZŐ KÖZPONTBA.”

Rogán Antal kitért arra is, hogy az Országgyűlés döntött arról is, hogy a katonák és rendőrök 2015 júliusától átlagosan 30, majd 2019 januárjáig évenként 5-5, összességében átlagosan 50 százalékos béremelést kapnak. Aláhúzta, megérdemlik a béremelést azok, akik mindannyiunk biztonságáért dolgoznak, és felhívta arra is a figyelmet, hogy hosszú ideje nem volt jelentős béremelés ebben a szektorban.A fideszes képviselő megköszönte az ellenzéki frakciók támogatását is a kétharmados többséget igénylő törvény elfogadásáért.

Az Országgyűlés kedden határozatot hozott arról is, hogy Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépéshez az iraki Erbílben található kiképző központba. Hazánknak emberi kötelessége kiállni a legalapvetőbb emberi értékek mellett, és kötelességünk elmenni Erbílbe, ahol sok magyar dolgozik. Ezért döntöttünk a 150 fős kontingens kiküldése mellett – húzta alá.

Rogán Antal örül, hogy néhány ellenzéki képviselő szavazata is lehetővé tette a misszió elindítását, de nem egészen érti a törvényt elutasító MSZP álláspontját.

A parlament kedden elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását. Rogán Antal felidézte, ezt a törvényjavaslatot a Fidesz legutóbbi frakcióülésén megvitatta, és Bencsik János kivételével mindenki támogatta.

„AZ ÁLLAM KEZÉBEN LÉVŐ FÖLDEK BÉRBEADÁSÁT UGYANAZON SZABÁLYOK ALAPJÁN, EGYSÉGESEN ÉS ÁTLÁTHATÓ MÓDON EGY SZERVEZETNEK KELL VÉGEZNIE.”

Azt gondoljuk, hogy az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kell végeznie – fogalmazott. A frakcióvezető közölte, átláthatatlannak tartják azt a jelenlegi gyakorlatot, ahol az állami földek egy részét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kezeli, a többit pedig gazdasági társaságok, beleértve a nemzeti parkokat is.

Ezért gondoltuk, hogy egységes bérbeadási gyakorlatra van szükség – szögezte le. A képviselő szerint ezt csak az garantálta volna, hogy továbbra is a nemzeti parkok birtokolják a földet, de annak bérbeadásáról – a nemzeti park által kijelölt szempontok alapján – a földalap döntött volna.

Rogán Antal szerint ebből politikai hisztéria alakult ki, és ez vezetett ahhoz, hogy nem támogatták az ellenzéki képviselők a javaslatot. Ennek viszont az a következménye, hogy marad az átláthatatlan gyakorlat – jegyezte meg.

Ennek feloldásáról érdemes tárgyalásokat folytatni az ellenzéki frakciókkal, erre kérem a földművelésügyi minisztert – jelentette ki a frakcióvezető.

Rogán Antal szerint összességében célravezető volt, hogy a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja a kormánnyal együtt egyeztetéseket folytatott a fontos kétharmados törvények ügyében. Ezt a gyakorlatot szeretnénk folytatni – tette hozzá.