Rogán Antal a károsultak védelmében kifejtette:

Ha javaslatunkat az Országgyűlés elfogadja, akkor a Quaestor minden károsultja 30 millió forintig kártalanítva lesz egy követeléskezelő alap felállításával – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Hozzátette: ha a parlament a sürgősséggel fogadja el a jogszabályt, akkor a kártalanítás július végéig meg is történhet. A polgári kormány korszakában nem fordulhat elő az, ami a szocialista kormányok idején megtörtént, a szocialisták idején senkit nem kártalanítottak – utalt a Hajdú-Bét-, a Baumag- és a Globex-ügy károsultjaira.

„A POLGÁRI KORMÁNY KORSZAKÁBAN NEM FORDULHAT ELŐ AZ, AMI A SZOCIALISTA KORMÁNYOK IDEJÉN MEGTÖRTÉNT.”

Rogán Antal a károsultak védelmében kifejtette: a Quaestor-ügy károsultjai nem lehettek minden szempontból tisztában a valódi kockázatokkal, hiszen „ez egy címeres gazemberség volt”, a károsultak többségét egyszerűen átverték, azt a látszatot keltve, hogy betétgyűjtéshez hasonló tevékenység folyik.

Nem befektetési kockázat az, ami bekövetkezett náluk, hanem egész egyszerűen eltüntették a céghez befizetett megtakarításokat – fűzte hozzá. Ezért tartjuk indokoltnak a kártalanításról rendelkező jogszabályt – mutatott rá.

Fotó: fidesz.hu
„A KORMÁNYPÁRTI ELŐTERJESZTÉSSEL ELÉRHETŐVÉ VÁLIK AZ, HOGY NE A KÁROSULTAKNAK KELLJEN ÉVEKET VÁRNIUK A FELSZÁMOLÁSRA.”

A javaslat lényegét összefoglalva a Fidesz frakcióvezetője elmondta: el szeretnék érni, hogy létrejöjjön egy követeléskezelő alap, amelybe bekerül az ügy minden károsultjának összes kötvénye. Ez 30 millió forint erejéig minden károsultat kártalanítana. E követeléskezelő alapba fizetné be a Befektetés-védelmi Alap (Beva) azokat az összegeket, melyeket a befektetés biztosítás keretében a Beva megítél a károsultak számára. A Beva által befizetett összeget a Befektetési Vállalkozások Piacának kell kiegészítenie, annak résztvevői cserébe ők kapnák a Quaestor felszámolásából keletkező vagyont.

Ezt a kiegészítést a jegybank hitelnyújtással megelőlegezné, e kölcsönt pedig tíz év alatt kellene visszafizetni – számolt be Rogán Antal. Kitért arra is, hogy ha a Beva elhúzza az időt a kártérítés ügyében, akkor nem a Beva befizetéseit kell kiegészíteni 30 millió forintra, hanem akkor nulláról kell kiegészíteni a követeléskezelő alapot.

Szavai szerint a kormánypárti előterjesztéssel elérhetővé válik az, hogy ne a károsultaknak kelljen éveket várniuk a felszámolásra. A Quaestor-ügy károsultjai a tőkéhez juthatnak hozzá, a hozamokra, kamatokra mindez nem vonatkozik – jegyezte meg.

Egyúttal felhívta a figyelmet: a tervek szerint a károsultaknak a törvény hatálybalépése és a felszámolás megindítása után a kormányablakoknál kellene benyújtaniuk igényeiket. Ezt azzal egészítette ki, tisztában vannak azzal, hogy a kormánynak van tárgyalási kötelezettsége az ügyben, például a bankszövetséggel, de ha utóbbi szervezet nem tud jobb megoldást kínálni, a Fidesz-frakció a most ismertetett előterjesztést szavazza majd meg.

Rogán Antal kérdésre reagálva elmondta, a Fidesz támogatja a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezését, hogy a Beva által nyújtott biztosítás összege legfeljebb 100 ezer euróra (mintegy 30 millió forintra) emelkedjen a jelenlegi 20 ezer euróról (6 millió forint). Az erről szóló törvényjavaslat körülbelül két hét múlva kerülhet a Ház elé.

„EZ ERKÖLCSI KÖTELESSÉG.”

Ugyanitt az ellenzék támogatását kérte a frakcióvezető azokhoz a kétharmados törvényekhez, amelyek lehetővé teszik az egyenruhások bérének emelését. Ha a jövő heti országgyűlési határozathozatalon az érintett törvények kétharmados passzusai nem mennek át, akkor nem lehet megemelni minden rendőr és katona bérét – közölte.

A javaslatok alapján 2015-ben 30 százalékkal, majd azt követően évente 5-5 százalékkal, így 2019-ig bezárólag összesen 50 százalékkal nőnének a bérek az ágazatban – idézte fel.

Az ugyancsak kétharmados földtörvény esetében Rogán Antal ígéretet tett, lesznek olyan ellenzéki módosító indítványok, amelyeket támogatni tudnak.

Az Iszlám Állam elleni fellépésben való magyar részvétel kapcsán pedig azt mondta: a Fidesz-KDNP támogatja azt az előterjesztést, amely alapján Magyarország 150 katonát küldhetne az iraki Erbílbe, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióhoz. Ez erkölcsi kötelesség – szögezte le, ismételten kérve az ellenzék támogatását az indítvány elfogadásához.