A debreceni zsidóság értéket őriz, s azt képes is továbbadni

 

A debreceni zsidóság értéket őriz, s azt képes is továbbadni

 

 

 

 

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere beszélt a zsidó közösséggel val együttműködésről, valamint megingathatatlanságáról is, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szervezet (IHRA) rendezvényén.

 

 

 

 

 

 

Miről beszélt a sajtótájékoztatón?

Kiemeltem, hogy milyen nagy megtiszteltetés számomra, hogy a megújult Pásti utcai zsinagógában szólhatok, már azért is, mert láttam a romosabb állapotát is ennek az épületnek, most pedig egyszerűen öröm volt látni, hogy milyen gyönyörű munkát végzett a debreceni zsidó közösség. Az a közösség tud és képes az értékeire vigyázni, az képes megőrizni, megújítani, s átadni, amelyikben erő, szellemi kapacitás és képesség van arra, hogy jövőjét tekintve alkotóelemévé váljon a közösségnek, a városnak, amelyben él és létezik. Ilyen a debreceni zsidó közösség is. Olyan felekezeti, hitéleti tevékenység, amely Debrecent jellemzi, nagyon kevés van a világon, akár azt is mondhatnám, hogy Debrecen ma Magyarország spirituális központja, hiszen itt jött létre a református közösségek központja, mely a világ reformátusait fogja össze, de van római katolikus püspökség is a városban, de itt van a görög katolikus egyház központja is. De nálunk működik az ország legnagyobb vidéki zsidó közössége is. Még jelen van a városban a baptista, az evangélikus felekezetek is, de a Hit Gyülekezete is képviselteti magát. A felekezetek között nagyszerű az együttműködés, nekünk az a felelősségünk, hogy erre vigyázzunk!

A sajtótájékoztatón egy jelentős nemzetközi rendezvényről is szó volt.

Az IHRA tart egy nagyon fontos ülést novemberben, azt is tudni kell, hogy idén vette át Magyarország a szervezet soros elnöki tisztjét Nagy-Britanniától, az év egyik kiemelt helyszíne lesz Debrecen városa.

Vannak olyanok is a hazai közéletben, így Debrecen képviselőtestületében is, akik bizonyára nem örülnek egy ilyen rendezvénynek, nem tart attól, hogy az a vád éri Önt és a város vezetését, hogy túlságosan sokat zsidóskodik?

Nem hiszem, hogy ez egy reális felvetés, az pedig, hogy a Jobbik ebben a kérdésben milyen álláspontot képvisel, engem nem ingat meg egyáltalán. Már azért sem, mert a debreceni zsidóságnak nagyon fontos szerepe van a város életében. Tudni kell, hogy Magyarország második legnagyobb zsidó közösségéről beszélünk, példás együttműködés alakult ki a város és a debreceni zsidó közösség között, ennek is köszönhetően újult meg a zsidó negyed Debrecenben, amire nagyon büszkék vagyunk. Büszkén mondhatom, Debrecenben a felekezetek között is példás együttműködés, egyetértés van, azon dolgozom polgármesterként, de az önkormányzat is, amelyet vezetek, hogy ez a jövőben is fennmaradjon. Nagyon fontos az emlékezés, nagyon fontos a Holokauszt témakörének kutatása, valamint a nevelés is. Ez az esemény nagyon fontos adalék Debrecenben ehhez a kérdéshez.

Mit lehet előre tudni erről a novemberi konferenciáról?

Az eseményt a Kölcsey Központban rendezzük meg, a magyar kormánnyal és a helyi zsidó közösséggel együttműködve Debrecen, az önkormányzat nagy örömmel áll rendelkezésre házigazdaként. Abban is bízom, hogy Debrecen, amikor az ország a soros elnöki tisztet átadja majd Romániának, fontos eredményekkel büszkélkedhet majd. Ez már azért is fontos nekem debreceni polgármesterként, mert ennek a városnak a zsidó közössége hozta létre a Kárpát-medencei zsidó szervezetek kerekasztalát, így a majdani romániai programban olyan szervezetek vesznek majd részt a következő évben, amelyek annak a szervezetnek is a tagjai, melynek Debrecen a központja.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter