Holokauszt tagadásért 750 ezer forintos büntetés

ELÍTÉLTÉK A HOLOKAUSZTTAGADÓ KÉPVISELŐT

 

paragraf

Gyors ítéletet hozott a Debreceni Járásbíróság Ágoston Tibor Jobbikos debreceni képviselő ügyében, aki Holokauszt tagadásért 750 ezer forintos büntetést kapott. A képviselőt a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás jelentette fel. Az ítélet még nem jogerős, hiszen az ügyész súlyosbításért, a vádlott pedig enyhítésért fellebbezett. Horovitz Tamás azonban példaértékűnek nevezte az esetet, mivel hivatalban lévő képviselőt még nem ítéltek el Holokauszt tagadásáért Magyarországon. 

kalapács

Az elmúlt hetekben, hónapokban sorra jelentek meg olyan hírek, amelyek zsidó emberek emlékének meggyalázásáról vagy a holokauszt tényének tagadásáról szólnak. Horovitz Tamás már több alkalommal tett feljelentést ilyen ügyekben. Legutóbb Kulcsár Gergely ellen lépett fel a debreceni rendőrségen, aki Budapesten, a Duna parti cipők emlékművet gyalázta meg.

 

„Elképesztő, hogy emberek mások halálán, tragédiáján viccelődnek, gúnyolódnak. Nem csak zsidó vezetőként, hanem debreceni és magyar állampolgárként is kötelességem fellépni az ilyen jelenségek és elkövetőik ellen. Rendkívül fontos ilyen helyzetben a helyi zsidó szervezetek megléte, cselekvőképessége” – mondta el Horovitz Tamás a bírósági tárgyalás után.

„A jogi lépések fontosak és elengedhetetlenek, de nem elégségesek” – emelte ki Horovitz, aki hozzátette, hogy össze kell fognia a magyar zsidóságnak, és meg kell mutatnia, hogy egységes, nem csak lélekben, hanem tettekben is.

„Természetesen ezek az ügyek nincsenek elrendezve azzal, hogy a jogi lépéseket megtettük és várjuk a bírósági ítéletet. Nekünk tovább kell lépnünk, ennél többet kell tennünk. Mindig, minden eszközzel küzdeni fogok az ilyen tettek és elkövetőik ellen. A mostani eset egy hatalmas siker, előrelépés, amely ezt mutatja: nem csak kötelességünk küzdeni, hanem érdemes is” – tette hozzá a DZSH elnöke.