Rogán Antal : mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a csalók ne tudják elrejteni vagyonukat.

Meg kell akadályozni, hogy a Wall Street hazai farkasai visszaélhessenek pénzügyi hatalmukkal – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője a brókerbotrányokról tartott sajtótájékoztatóján.

A brókercégek ellenőrzésének szigorítása és a brókercsalások visszaszorítása érdekében szigorító törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz frakciója. Rogán Antal aláhúzta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a csalók ne tudják elrejteni vagyonukat.

A törvényjavaslat szerint a brókerbotrányban érintett cégek cégcsoportjainak, a cégek vezetőinek, tulajdonosainak, a felügyelőbizottsági tagoknak, és az érintett könyvvizsgálóknak is a teljes vagyonát zárolni kell. A brókercégek teljes vagyonát azért kell zár alá venni, mert mindegyik cégcsoport esetében kapcsolódó csoportok sokaságáról lehet beszélni. Az itt fekvő vagyont a károsultak kártalanítására kell felhasználni – fejtette ki.

„A CÉGJEGYZŐK, IGAZGATÓTANÁCSI, ÉS FELÜGYELŐBIZOTTSÁGI TAGOK FELELŐSSÉGE SEM KERÜLHETŐ MEG.”

A magánvagyonok zár alá helyezéséről a frakcióvezető elmondta, az évtizedes csalások alatt irányító tulajdonosoknak tudniuk kellett a visszaélésekről. Ezért vagyonukkal nem mentesülhetnek a kártérítési kötelezettség alól – mutatott rá.

A cégjegyzők, igazgatótanácsi, és felügyelőbizottsági tagok felelőssége sem kerülhető meg – folytatta felsorolását.

Mindez vonatkozik Antali Károlyra, a Buda-Cash Brókerház felügyelőbizottságának egykori elnökére is – sorolta példaként.

Rogán Antal szerint a csalásokat nem lehetett volna elkövetni a könyvvizsgálók tudomása nélkül, ezért az ő vagyonukra vonatkozó zárolást is kezdeményezi a frakció.

A tervezett javaslat egyik passzusában rögzítik, a botrány kirobbanása óta hozott döntéseket felül kell bírálni. Ezzel akadályoznák meg a vagyon esetleges átmenését – fejtette ki.

Fotó: fidesz.hu

Rogán Antal úgy folytatta, az így zár alá vett vagyon a károsultak kártalanítást szolgálja majd, kezelésére állami vagyonfelügyelő kirendelését is előírják törvényjavaslatukban.

Az eljárás a büntetőeljárások logikájához illeszkedik, de annál sokkal rövidebb idő alatt zajlik majd le. Ügyészi kezdeményezésre bíró dönt majd az adott esetekben.

Csütörtökre a Fidesz képviselőcsoportja kezdeményezi a javaslat házszabálytól eltérő tárgyalását. A rendkívüli sürgősséggel elfogadható törvényjavaslatokhoz ugyanis nagytöbbségre, azaz négyötödös többségre van szükség. A házszabályoktól való eltérés lehetővé teszi, hogy március 31-ére ebből a javaslatból elfogadott törvény legyen – tájékoztatott.

A frakcióvezető hangsúlyozta, az ellenzék támogatására is szükségük van. Bízik benne, hogy az ellenzéki pártok közül egyik sem áll a csaló brókerek pártjára, és szavazatukkal támogatják a Fidesz javaslatát.

Rogán Antal a bankok elszámoltatása kapcsán kifejtette, minden devizahitelest megillett a bankok oldaláról az elszámoltatás. Ennek megfelelően 1.700.000 devizahiteles szerződésről kap levelet több mint egymillió család a napokban.

Az 1.700.000 kimenő elszámolás 15 százaléka esik márciusra, 85 százaléka áprilisra. Minden esetben jelentős összeget kapnak vissza a magyar családok, a jelzáloghitelek esetén pedig megtörténik a forintosítás – tette hozzá, megjegyezve: ezzel akár 25 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztő részletek.

Mindenkinek joga van jogorvoslattal élni, aki nem találja az elszámoltatást elégségesnek – emelte ki. Erre azonban csak a levél kézhezvétele után kerülhet sor, 30 napig a pénzügyi békéltető testületnél. Az elszámolások határideje szigorú, végrehajtásukat a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi.