A két legfőbb veszély: a frigy a radikális iszlám és a nukleáris fegyver között

Az Iszlám Köztársaság és az Iszlám Állam lényege azonos

Mitől tartott valójában Obama?

 

anno.

Egy hónappal azt követően, hogy John Boehner, az Egyesült Államok Képviselőháza republikánus elnöke látogatásra hívta Binjamin Netanjáhu miniszterelnököt, március 3-án, kedden, izraeli idő szerint este hat órakor megjelent az Egyesült Államok kongresszusa előtt.

Több tucat demokrata képviselő bojkottálta Netanjáhu beszédét, mert elmulasztotta a látogatás egyeztetését az ugyancsak demokrata Obama elnökkel. Maga az elnök nem fogadta Netanjáhut, arra hivatkozva, hogy Izrael alig két héttel áll általános választások előtt, és egy elnöki fogadás beavatkozást jelentene Izrael belpolitikájába.

Miután belépett a zsúfolásig megtelt terembe, percekig tartó tapsvihar fogadta Izrael Állam kormányfőjét. A szónoki emelvény felé haladva Netanjáhu amerikai törvényhozók százai között haladt el, sokukkal kezet fogott és szót váltott.

„Mélyen megtisztelve érzem magam, amikor a Földkerekség legfontosabb törvényhozó testülete előtt állhatok” – kezdte Netanjáhu beszédét, és már az első szavakban megemlítette jelenléte ellentmondásos körülményeit, többször ismételve, hogy semmiképpen sem volt célja megsérteni a Fehér Ház lakóját.

„A szövetség, amely Izrael és az Egyesült Államok között fennáll, mindig is a politika felett állt, és mindig a politika felett fog állni” – mondta Netanjáhu, majd köszönetet mondott az Amerikai Egyesült Államok elnökeinek, Harry Trumantól Barack Obamáig a zsidó állam melletti történelmi kiállásért, külön megemlítve Obama elnököt, aki, úgymond, minden média-hírveréssel ellentétben hűséges szövetségese Izraelnek.

„Nagyra értékeljük mindazt, amit ő Izraelért tett: az országaink közötti biztonsági együttműködést csak úgy, mint a hírszerzési információk megosztását, vagy az Izrael-ellenes határozatok elleni fellépést az Egyesült Nemzetekben” – mondta.

A kevéssé ismert segítségek között említette Netanjáhu a 2010-ben, a Karmel hegységben pusztító erdőtűz idején nyújtott sürgősségi amerikai segélyt, az ostrom alá vett kairói izraeli nagykövetség személyzetének a megmentését, és az ország rakétavédelmi rendszerének nyújtott ugyancsak rendkívüli segítségnyújtást a tavaly nyári gázai hadművelet során.

Rátérve a mind Izraelt, mind az Egyesült Államokat fenyegető veszélyre, Netanjáhu  beszélt a küszöbön álló Purim ünnepről, amikor hálát adunk Istennek, hogy meghiúsította az egykori perzsa alkirály, a gonosz Hámán tervét a zsidó nép kiirtására.

„Ősi nép vagyunk. Közel 4000 éves múltunk során sokan próbáltak minket kipusztítani. Most pedig a modern Perzsia, Irán fenyeget minket megsemmisítéssel. Irán legfelsőbb vezetője, Khamenei ajatollah az ősi gyűlöletet ötvözi a legújabb technikával” – vont történelmi párhuzamot Netanjáhu.

Izrael miniszterelnöke felidézte hallgatósága előtt, hogy Irán csak a múlt héten szimulált amerikai hadihajó elleni támadást. Irán „csápjai” sokfelé elérnek a Közel-Keleten. Ma négy arab fővárosban van döntő befolyása: Bejrútban, Damaszkuszban, Bagdadban és Szánában.

Netanjáhu ezután párhuzamot vont a militáns siita-iszlamista Iráni Iszlám Köztársaság és az ugyanolyan militáns, csak éppen szunnita-iszlamista Iszlám Állam között, majd felszólította Amerikát, hogy ne tévessze meg az ellentét közöttük, hiszen a valóságban a kettő ugyanannak az éremnek a két oldala. „A kettő közötti vita csak abban áll, hogy melyikük álljon a mindkettejük által megálmodott jövendő iszlám világbirodalom élén” – hangsúlyozta Netanjáhu.

Ám Irán, mint hangsúlyozta, nagyobb veszélyt jelent. Míg az Iszlám Államnak egyelőre csak a henteskés és videokamera a fő fegyvere, Irán erős hadsereggel és nemsokára atomfegyverrel is rendelkezik. A készülő, és aláírás előtt álló egyezmény, amennyiben azt véglegesítik, kikövezi az utat egy „nukleáris küszöbön” álló Irán felé, mert az egyáltalán nem kötelezi az Iszlám Köztársaságot olyan, atomfegyver-fejlesztést lehetővé tevő létesítmények, mint az urándúsító centrifugák leszerelésére.

„Amerika ellenségének az ellensége nem barát, hanem ugyancsak ellenség. Az Iráni Iszlám Köztársaság soha nem lehet az Egyesült Államok szövetségese. … A legnagyobb fenyegetés, amely világunkat fenyegeti, az a radikális iszlám és a nukleáris fegyverek házassága” – fejtette ki a kormányfő. „Az Iszlám Állam esetleges veresége és egy nukleáris fegyverekhez jutó Irán azt jelentené, hogy  megnyertük a csatát, és elvesztettük a háborút. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen. De éppen ez történne, ha a jelenleg ajánlott feltételeket Irán elfogadná, és egy ‘rossz megegyezés’ Iránnal létrejönne. „

John Kerry figyelmeztetésére reagálva, amely óvta Netanjáhut a jelenleg Iránnal folyó megbeszélések titkos részleteinek a kiszivárogtatásától, Netanjáhu ennyit mondott: „Nincsenek titkok: az egész hozzáférhető a Google-on.”

Obama lakonikusan reagált az egész világsajtót foglalkoztató beszédre: „Semmi újat nem mondott.”

Binjamin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke volt az Egyesült Államok történelmében a második személyiség, aki három ízben tartott beszédet a Kongresszus előtt. Az első – Sir Winston Churchill volt…

Netanjáhu a beszéd után hazatért, hogy a szerda este kezdődő Purim ünnepet Izraelben tölthesse.

Mitől tartott valójában Obama?

Természetesen attól, hogy a Moszád, Izrael legendás titkosszolgálata valahogyan megszerezte a nyugati hatalmak és Irán képviselői közt folyó megbeszélések valódi, hiteles hangfelvételét, és annak részleteit  Netanjáhu „kiteregeti” a kongresszus előtt.

 

Obama talán hallotta hírét az SZKP (a Szovjetunió Kommunista Pártja) XX. Kongresszusának, amelyen 1956 februárjában Hruscsov főtitkár hivatalosan is szakított a sztálini „személyi kultusszal”.

Nos, a Hruscsov-beszéd szupertitkos lejegyzett kópiáját a Moszád egy Victor Grayevsky nevű lengyel-zsidó újságíró segítségével megszerezte, és átpasszolta a CIA-nek…

Bejegyezte: Halmos László