Izraeli Időjárás-és választási előrejelzés

Izraeli Időjárás-és választási előrejelzés

 

 

בחירות 2015
2015. március 1, vasárnap
• Felhős idő, északon futó zápor lehetséges.

• Hétfőn eső lehetséges északon.

• Kedden felhős idő, eső valószínű északon és a tengerparti régióban.

Golán: 17º/ 8ºC
Cfát: 14º/ 7ºC
Tiberiás: 22º/11ºC
Haifa: 16º/10ºC
Tel Aviv: 19º/12ºC
Asdod: 19º/12ºC
Jeruzsálem: 14º/ 8ºC
Beér Séva: 18º/ 9ºC
Holttenger: 23º/16ºC
Eilat: 25º/14ºC

Drámai hajrá: Herzog vezet Netanjáhu előtt ♦ Lapid, Bennett fej-fej mellett ♦ Továbbra is erős az egyesült arab lista ♦ Minden hetedik polgár még bizonytalankodik

 

 

A legutolsó, február 24-i közvéleménykutatások eredményei

A közvéleménykutatások eredménye február 24-én. (Forrás: Israelelection2015)

A jelenlegi állás szerint tehát fej-fej mellett halad a balközép Cionista Unió és a jelenlegi miniszterelnök, Benjamin Netanjahu pártja, a Likud. A jobboldalnak összesen azonban egyelőre több mandátuma van, nagy kérdés azonban, hogy mely pártok lesznek koalícióképesek.

A Rafi Smith-féle felmérés a hét végén azt mutatta, hogy a Máárách (Jichak Herzog) – Hátnuá (Cipi Livni) közös balközép lista, a Mácháné hácioni („Cionista tábor”) 23 mandátumot szerezne a március 17.-én tartandó előrehozott általános választásokon. Ezzel egy mandátummal vezet a jelenlegi kormányfő, Binjámin Netanjáhu vezette Likud párt előtt.

Az egyesült arab lista tartja a 13 mandátumot. A pártnak a zsidó közönség előtt legismertebb személyisége, Achmed Tibi két hete még úgy nyilatkozott, hogy még a baloldali „Cionista Tábort” sem támogatja koalíciós partnerként, éppen annak cionista volta miatt: a Jeruzsálem-környéki zsidó településeket és Gus Eciont ők is Izrael részének tekintik egy jövőbeni rendezés során. Ám a múlt héten már nem volt annyira biztos, amikor a Kol Jiszráél riportere erre rákérdezett.

A Jáir Lapid-vezette Jés Átid („Van jövő”) liberális polgári párt 12 mandátumot szerezne, ha most tartanák a választásokat.

Naftali Bennett jobboldali, nemzeti-vallásos pártja, a Bájit hájehudi („Zsidó Otthon”) ugyancsak 12 mandátumra számíthat a felmérés adatai szerint.

A programját a szociális kérdésekre alapozó egykori Likud-képviselő Mose Kahlon pártja, a Kulánu („Mi mind”) 9 mandátummal kerülne be a Kneszetbe, a szefárd-ultraortodox SASZ 8, az askenázi ultraortodox Jáhádut háTorá 7, Avigdor Lieberman alaposan lecsúszott Jiszráél béjténu („Izrael az otthonunk”) pártja 6, míg a balszélen politizáló Merec párt 5 mandátumot szerezne.

A SASZ-ból kivált Éli Jisáj Jáchád („Együtt”) pártja  4 mandátumával éppen, hogy átlépné a 3¼ százalékos bejutási köszöböt, ha 130 ezer szavazatot kapna (amennyiben a szavazási részvétel  hasonló arányú lenne a legutóbbi választásokéhoz).

Kevesebb, mint három héttel a választások előtt a megkérdezettek 15 százaléka, vagyis minden hetedik szavazásra jogosult polgár még nem döntött, kire adja le voksát.

A válaszadók 42 százaléka támogatja Netanjáhu szándékát, hogy beszédet mondjon az Egyesült Államok Kongresszusa előtt; 37 százalék ezt ellenzi.

Az utóbbi hetekben szenvedélyes közéleti vitákat kiváltó lakásár-drágulási válságért a válaszadók nagy többsége Netanjáhu miniszterelnököt tartja felelősnek, míg  Jáir Lapid volt pénzügyminisztert csak 13% hibáztatja. ◙

Bejegyezte: Halmos László