Kósa Lajos:napirend előtti felszólalásában

A vasárnapi időközi választásokról beszélt napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos a Parlamentben.

Kósa Lajos a Fidesz nevében gratulált a baloldal által támogatott, független Kész Zoltánnak, aki mandátumot szerzett a veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztáson. Az ügyvezető alelnök köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a voksoláson, és háláját fejezte ki az aktivistáknak és a segítőknek is a kampányban nyújtott munkájukért.

„ABAÚJSZÁNTÓN 69 SZÁZALÉKKAL GYŐZÖTT A FIDESZ-KDNP ÁLTAL TÁMOGATOTT POLGÁRMESTER, ÉS SZATYMAZON IS A KORMÁNYPÁRTI JELÖLT NYERT TÖBB MINT 50 SZÁZALÉKKAL.”

A politikus szerint az dönti el a választás eredményét, hogy ki tudja megfogalmazni a választók számára, hogy mi a tétje a voksolásnak. Az MSZP-DK-Együtt-Liberálisok-Moma által támogatott független jelölt világossá tette, hogy a választás tétje az, hogy megmarad-e a Fidesz-KDNP kétharmada. Ez mozgósította a baloldali és a protest szavazókat, a többi parlamenti párt pedig nem tudott ilyen tétet megfogalmazni – fűzte hozzá.

Kósa Lajos aláhúzta, a veszprémi voksolás megmutatta, hogy egy kétharmaddal rendelkező kormánypárt nehezen tudja élet-halál kérdéssé tenni egy időközi választás tétjét. A képviselő hangsúlyozta, az időközi választásokból csak korlátozott következtetéseket lehet levonni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hétvégén több településen is volt szavazás; Abaújszántón 69 százalékkal győzött a Fidesz-KDNP által támogatott polgármester, és Szatymazon is kormánypárti jelölt nyert több mint 50 százalékkal.

Fotó: fidesz.hu

Kósa Lajos szerint mélyebben kellene értelmezni az MSZP által hangoztatott trendfordulót. Ezen túl az MSZP csak olyan képviselőjelölteket támogat, akik azt mondják, hogy nem hisznek az általános választójogban, elutasítják a segélyezést, privatizálni akarják az egészségügyet, és nem hisznek az esélyegyenlőségben? – tette fel a kérdést a Fidesz alelnöke. Emlékeztetett, a leendő képviselő, Kész Zoltán ezeket hangoztatta. Kész Zoltán még a liberálisoknál is liberálisabb, és semmiképpen nem áll közel az MSZP-hez – jegyezte meg.

A Fidesz alelnöke arra is felhívta az MSZP frakcióvezetőjének figyelmet, hogy Ózdon a Jobbik polgármesterére a teljes szocialista bázis átszavazott, annak ellenére, hogy az MSZP kérte a szavazóit, hogy ezt ne tegyék.

Méltósággal folytathatjuk a munkánkat, és sok sikert kívánunk az együttműködésben Kész Zoltánnak is – zárta napirend előtti felszólalását Kósa Lajos.