A most zajló atomerőmű-építések jelentős hányadát a Roszatom végzi világszerte.

Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatása keretében együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Roszatom orosz állami nukleáris vállalat képviselői a nukleáris oktatás területén.

Israel Atomic Energy Commission Director Dr. Horev and FM Liberman briefed the Cabinet on the main points of aforesaid IAEA report on Iran's nuclear activity.

A magyar és az orosz kormány által 2014. január 14-én aláírt kormányközi egyezmény értelmében a Roszatom a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartása érdekében két új atomerőművi blokkot építhet Pakson. A ma aláírt szándéknyilatkozat alapján a két fél oktatási, képzési, és tudományos területeken is együttműködik az atomenergia békés célú felhasználásának területén.

„A SZÁNDÉKNYILATKOZAT ÉRTELMÉBEN A KÉT FÉL A JÖVŐBEN KÜLÖNBÖZŐ KÖZÖS OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI PROGRAMOKAT HOZ LÉTRE MIND A PAKSON LÉTESÜLŐ ÚJ BLOKKOK ÉPÍTŐ-ÜZEMELTETŐ SZEMÉLYZETE, MIND AZ EGYETEMI SZAKEMBER-UTÁNPÓTLÁS SZÁMÁRA.”

A szándéknyilatkozat értelmében a két fél a jövőben különböző közös oktatási és képzési programokat hoz létre mind a Pakson létesülő új blokkok építő-üzemeltető személyzete, mind az egyetemi szakember-utánpótlás számára.

Oroszország a világ egyik legjelentősebb atomerőmű-üzemeltető országa, jelenleg 34 atomerőművi blokk működik az országban, de hasonló számú orosz tervezésű és kivitelezésű energetikai reaktor üzemel más országokban is.

A most zajló atomerőmű-építések jelentős hányadát a Roszatom végzi világszerte. A magyar fél kimondott érdeke, hogy a képzés különböző szintjein hasznosíthassa az Oroszországban eddig összegyűlt szakmai tapasztalatot, továbbfejlesztve ezzel a saját, közel hatvan éves múlttal és nagy tapasztalattal rendelkező nukleáris képzési rendszerét. Mindezek ugyanis elengedhetetlenek az új paksi blokkok építéséhez és biztonságos működtetéséhez.

A magyar fél számít arra, hogy az atomerőmű építésében és majdani üzemeltetésében résztvevő szakemberek hosszabb-rövidebb ideig tartó tanulmányutakon vehetnek részt Oroszországban, így lehetővé válik számukra az új paksi blokkok technológiájának korai megismerése.

Az egyetemi szintű atomenergetikai képzés területén a ma aláírt együttműködési szándéknyilatkozathoz kapcsolódó további megállapodások lehetővé teszik majd, hogy egyetemi hallgatók vegyenek részt oroszországi képzésekben is. A megállapodás lehetővé teszi egyetemi oktatók csereprogramjait, továbbá a tudományos területen közös kutatási programokban való együttműködést is.

A paksi atomerőmű jelenlegi blokkjainak kiemelkedő biztonsági és üzemeltetési mutatóihoz nagy részben hozzájárul a kiváló üzemeltető és karbantartó személyzet, amelynek szakmai továbbképzését illetve utánpótlását garantálhatja a kedden aláírt szándéknyilatkozat.

F: Emberi Erőforrások Minisztériuma