Faust Fesztivál, a Hattyúk tava előtt – nagyszerű programok az Operában

Faust Fesztivál, a Hattyúk tava előtt – nagyszerű programok az Operában

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója egy jótékonysági rendezvényen beszélt az intézmény terveiről.

 

 

Mi is az a rendezvény, aminek az Opera adott otthont?

Hívhatjuk egyszerűen egy gyermekelőadásnak, amit akár társadalmi felelősségvállalásként is nevezhetünk. Be kell mutatnunk azt, amit jelenleg az Operaház jelent. Nagyon fontos, hogy azok is láthassák az épületet, a kellékeket, a táncparkettet, aki nem tud egyébként ide eljutni. Nagy öröm számunkra, hogy a partnereink, a TV2, a Lions Club és mások idehoztak gyerekeket. Egy egészen különleges előadással várjuk őket, hiszen a táncparketten ülnek, közéjük jönnek ki az énekesek, a zenekar is közel van hozzájuk, ebben a tegnapi nagy bál utáni délelőtt van lehetőség megtapasztalni.

Ám ez a rendezvény egyben egyfajta casting is.

Igen, az is, hiszen a gyerekek, a szülők, a pedagógusok viszik a hírét annak a musicalnek, amit majd másfél év múlva mutatunk be az Erkel Színházban.

Ahol nemrégiben egy nagyszerű premier is volt.

A mi intézetünknek az az egyik legnagyobb fegyvere, hogy ez egy nagy intézmény, sok térrel, miközben zajlik az Operabál próbája, rengeteg világsztárral, 300 emberrel, aközben az Erkelben egy új darabot mutatunk be, pontosabban egy régi darabot, de új rendezésben. A Nabuccot mutattuk be Keselyák Gergely rendezésében. Ez egy népszerű opera, amit egy új, mai módon mutattunk be, levetve a közel 30 éves ruhát. Új lett minden, a szereposztás, a díszletek, a ruhák, azt kell mondanom, hogy nagyon szerették az emberek. Az operai készülődés közben rohantam oda, a végére értem át, azt láttam, hogy 1800 ember hatalmas ovációval fogadta a Nabuccot, mindennel, az áthallásokkal együtt. Hiszen Verdi zenéje a szabadságról, az akkori olasz szabadságról szól, ám ez ma is megérinti az embereket, ma is üzen. A történet ma is aktuális, az előadás klasszikusra sikerült, a zsidóság fogságát megmutató történetet nem biztos, hogy érdemes a mai korokba átültetni, nem is ettől lett más az előadás. Talán olyanok révén is, mint a forgószínpad, vagy az egyéb megoldások révén lett sokkal érdekesebb, mint az eddigiek.

Más előadások is várhatóak?

Persze, nekünk az is fontos, hogy a bérleteseink minél több és más előadásokat lássanak, ezért is tervezünk sok előadást, sok bemutatót.

Az előadásokról beszélt, mi várható ebben az évadban, ami rendkívülinek mondható?

Rengeteg dologgal készülünk, ilyen a Faust Fesztivál, több szerző darabjával, ősbemutatóval. Lesz Hattyúk tava balettelőadás, erre sem lehet már jegyet kapni hónapok óta.

A Zeneakadémiával együttműködnek?

Igen, van ilyenünk, de mellette kiélesedett szemmel nézzük a végzős énekeseket, de fontos, hogy a zenekarunkban is folyamatos legyen az utánpótlás a legjobbak közül, hiszen mi vagyunk az egyik legnagyobb felvevő helye a Zeneakadémiának.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter