Rogán Antal: azt kéri a kormánytól, hogy mihamarabb indítsa el az megélhetési bevándorlókról szóló nemzeti konzultációt.

Rogán Antal azt kéri a kormánytól, hogy mihamarabb indítsa el az megélhetési bevándorlókról szóló nemzeti konzultációt.

Az elmúlt hétvégén összesen 501 illegális bevándorlót tartóztattak fel a Keleti Pályaudvaron a szúrópróbaszerű ellenőrzések során – mondta Rogán Antal a helyszínen tartott keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője arról számolt be, hogy az ország területére érkezett illegális bevándorlók száma a mai napon átlépi a 23 ezer főt. Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy a tavalyi évben összesen 43 ezer illegális migráns érkezett. A 23 ezer fő azt jelzi, hogy az elmúlt évek tendenciái idén jelentősen erősödnek – fűzte hozzá. „Magyarországon a bevándorlás valódi és égető problémává vált” – mutatott rá a fideszes politikus.

Rogán Antal a rendőrség munkáját alaposnak és kielégítőnek értékelte, azonban meglátása szerint a jelenlegi elégtelen szabályozás miatt az egyenruhások munkája nem hasznosul kellőképpen.

Fotó: fidesz.hu

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszámolt, hogy a mai tájékozódása során egyértelművé vált számára: a legutóbb feltartóztatottak 13 százaléka volt elsődleges bevándorló, azaz akit először itt tartóztattak fel, a többieket egyszer már feltartóztatták az országba való belépéskor, de a menekültkérelemre való tekintettel nem lehet őket őrizetbe venni, csupán egy befogadó állomásra irányítani, ahova többségükben nem mennek el.
Magyarország, mint schengeni határvidék, felelősséggel tartozik Schengenért, és ha nem végezzük el kellő alapossággal az ellenőrzéseket, akkor hazánk schengeni tagságát is kockáztatjuk – hívta fel a figyelmet.

„MAGYARORSZÁG NEM KÉPES EKKORA MENNYISÉGŰ MEGÉLHETÉSI BEVÁNDORLÓT BEFOGADNI, DE MÉG IDEIGLENESEN ELTARTANI SEM.”

Ugyanakkor Rogán Antal annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy Magyarország nem képes ekkora mennyiségű megélhetési bevándorlót befogadni, de még ideiglenesen eltartani sem. Ennek kapcsán közölte: egy bevándorló egy napi ellátása mintegy 4500 forintba kerül a befogadó állomásokon. Hozzátette: ha a tendencia folytatódik, akkor az idei költségvetés sem lesz tartható e téren.
Szükség van az idegenrendészeti, valamint a bevándorlással kapcsolatos szabályok jelentős szigorítására – hangsúlyozta. Ezért a frakcióvezető továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy mihamarabb indítsa el azt a nemzeti konzultációt, ami felhatalmazást adhat a parlamentnek, úgy változtassa meg a jogszabályokat, hogy az illegális bevándorlókat, menekültkérelemtől függetlenül, idegenrendészeti eljárás alá lehessen vonni.

Amennyiben ez megtörtént, mindaddig ellenőrzés alatt kell tartani az őrizetest, míg be nem bizonyosodik róla, jogosult, avagy nem jogosult menekültstátuszra – fűzte hozzá, megjegyezve: ha bebizonyosodik, hogy menekültstátuszra nem jogosult, akkor azonnal ki kell toloncolni az országból.

A fideszes politikus szerint, ha ezeket a szabályokat nem hozzák meg, akkor az ismertetett tendencia feltartóztathatatlan lesz.