Németország kiáll a százezres zsidó és a mintegy 4 milliós németországi muzulmán kisebbség emberi jogai mellett.

Hölgyeim és Uraim, Kedves Barátaim!

 

heizler

 

Heisler András vagyok, a Mazsihisz elnöke. A Mazsihisz ma Magyarország legnagyobb létszámú, legnagyobb infrastruktúrával bíró zsidó vallási szervezete. Iskolát, kórházat, zsidó egyetemet tartunk fenn, szociális hálót működtetünk és Budapesten 16 élő, működő zsinagógánk, vidéken pedig 24 taghitközségünk van.

Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon mit keres itt egy vallási szervezet, nagy piaci cégek és sportolók között. Túlzottan egyszerű – bár igaz – lenne erre annyival válaszolni: naná, hogy itt vagyunk, hiszen egy zsidó sportegyesületről van szó.

Amiért örömmel jöttem az ennél több (és itt engedjék meg, hogy megköszönjem Jusztin Ádámnak, a Makkabi sportegyesület elnökének kedves invitálását), szóval amiért szívesen jöttem, az a Mazsihisz új közéleti narratívájából stratégiájából vezethető le: számunkra fontosak a zsidó civilek, a szekuralizáltak is, s a zsidó sportolók is.

De nehogy arra gondoljanak, hogy ez csak valamiféle szép, karitatív gondolkodásnak az eredménye. Ennél sokkalta praktikusabb okai vannak. Számunkra a Makabi sportegyesület – mint sok más zsidó civil szervezet – igazi káder utánpótlást jelent. Megmagyarázom.

Történt vala’ 2002-ben, hogy egy nálamnál két fejjel magasabb fiatalember bejelentkezett hozzám: későbbi állítása szerint én voltam az első Mazsihisz elnök, aki érdemben leült a Makkabival tárgyalni. Kosaras volt, mint valamikor én is…., s ha nem untatlak benneteket, akkor sportkarrieremről elmondom, hogy nem csak a szocializmus egyik ma már viccesnek tűnő kitüntetésének, a „Jó tanuló, jó sportoló” éremnek voltam büszke tulajdonosa, hanem  egyszeres magyar ifjúsági kosárlabda válogatott …, kerettag…, jelölt is vagyok – amit tizmilliós országunkban persze kevesen mondhatnak el magukról. Szóval e viccen túl, ezzel a fiúval aztán 2006-ban közösen és sikerrel rendeztük meg az első magyarországi Makkabi sportnapokat, s ez a hozzám képest mindenképpen hórihorgas óriás, aki mellesleg 1995-ben a Makkabi  Európa játékok győztes kosárlabdacsapatának csapatkapitnya, volt, akit mellesleg Horváth Józsefnek hívnak és mindenhol Jocónak ismernek, ő ma a Mazsihiszen belül talán az egyik legintenzívebben fejlődő zsinagóga sikeres világi elnökeként funkcionál.

A történet nem egyedi: a 93-as  Makkabi kosárlabda csapat egyik tagja ma Németországban szolgáló rabbi – őt Balla Zsoltnak hívják. Ma már mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy  evidencia, hogy a Makkabi sportegyesület a zsidó közösség szerves része: ezért a Mazsihisz erejéhez mérten igyekszik támogatni a szervezet törekvéseit, munkáját, és a játékokon történő részvételét.

 

breuer.merkel-budapest-zsinagoga2

Idén az Európa játékok Berlinben lesznek, az 1936-os Olimpia helyszínén. Mindenképpen figyelemre méltó az a történelmi ív, melyet Németország az elmúlt 70 év során bejárt. Egy egész Európát romba döntő diktatúrából a kontinens talán legdemokratikusabb, az emberi jogokat tiszteletben tartó országává vált. Egyszerre mutat példát a múlt feldolgozásában és a kisebbségek védelmében. Németország kiáll a százezres zsidó és a mintegy 4 milliós németországi muzulmán kisebbség emberi jogai mellett. 

Angéla Merkel kancellár múlt heti látogatása is ezen értékek mentén zajlott. Fontos üzenetnek tartom, hogy az idei Makkabi játékok egybeesnek Európa és benne Németország felszabadulásának 70. évfordulójával. Igen, jól hallották, 1945-ben a német nép is felszabadult a náci uralom alól.

  • Hölgyeim és Uraim! Kívánok mindnyájuknak eredményes tanácskozást és kérek mindenkit, akinek lehetősége van rá, támogassa a magyar csapat részvételét a játékokon történő részvételét. Ez fontos a sportolóknak, akik irtózatos energiákat tesznek bele abba, hogy képességeik szerint a legjobban szerepeljenek, fontos a Makkabi sportegyesületnek, mely szervezet ethosza a zsidó olimpiákon, a Makkabiádákon való részvételben csúcsosodik ki. Fontos a magyarországi zsidó közösségnek, hogy legyen kikre büszknek lennünk, s legyen honnan merítenünk azokat a sportban edzett, s érett kádereket, akikre aztán hosszú távon számíthat közösségünk.

Köszönöm figyelmüket.