Támad a tél. Történelmi hóvihar New Yorkban

A történelem legnagyobb hóviharaként jelentette be ma reggel az amerikai televízió azt a hóesést, ami reggel kezdődött és várhatóan egész éjszaka, sőt holnap egész nap lesz New Yorkban és környékén.  A televízió híradók gyakorlatilag másról sem beszéltek ma egész nap, hogy mi várható New York és Boston között.  Helyszíni tudósítónk jelenti New Yorkból.

A híradókban felváltva élőben szóltak a televíziónézőkhöz meg Bill de Blasio, New York városának polgármestere, Andrew Cuomo New York állam, Chris Christie New Jersey állam kormányzója. Megszólalt Massachusetts államának fővárosa, Boston, valamint a Connecticuti New Haven városának a polgármestere is. 

Felirat a televízióban: A veszélyt tessék komolyan venni!

Mindannyian a várható veszélyre hívták fel a lakosság figyelmét. A televízió állomások riporterei arról beszéltek, hogy a történelem legnagyobb hóvihara közelít a térséghez.Felkérték a lakosságot, hogy mindenki készüljön fel a várható viharra és annak következményeire. Ezt az emberek szemmel láthatóan megfogadták, mert a tv-híradók beszámolóiban látható volt, hogy számos üzlet polcai, amelyek általában roskadásig teltek a különböző termékekkel, most sok helyen üresen állnak. Nagy kelete van az elemeknek, az elemes rádióknak, az elemlámpáknak. Az egyik new jersey-i lakos kérdésemre elmondta, hogy ő azért készül fel ilyen gondosan, mert a Catrina Hurrikán idején rossz tapasztalatokat szerzett.

A Meteorológiai Szolgálat Hóvihar figyelmeztetést adott ki, hétfő délután 01:00 órától, egészen szerda éjfélig. A jelenlegi előrejelzés szerint az óránként 2-4 cm hó sem kizárt. Egyes helyeken akár még nagyobb mennyiségű is lehetséges. Boston környékére várják a legtöbb havazást, ott egyes előrejelzések szerint a 60 cm sem kizárt.

Az állami és városvezetők elmondták, hogy hogyan készültek fel a tél támadására. S valóban láthatóan felkészültek. Az utcákon már a hóesés kezdetén láthatóak voltak a hóeltakarító gépek.Bill de Blasio elmondta, hogy kéri, hogy mindenki vegye komolyan a riasztást. Bejelentette, hogy az iskolákat bezárják, New York városában a tömegközlekedést átszervezik, s arra kért mindenkit, hogy aki teheti ne menjen az utcára se ma, se holnap. Különösen azt kérte, hogy este 11 óra után senki se legyen az utcán! Senki se akadályozza a hóeltakarítók munkáját! Számos cégvezető engedélyezte, hogy munkatársai a keddi napon nem menjenek dolgozni.

Andrew Cuomo New York állam kormányzója szükségállapotot hirdetett New York városára!

Bejelentették, hogy hétfőn este 11 óra után gyakorlatilag a kijárási tilalomhoz hasonló intézkedések lépnek érvénybe. Ugyanis az autópályák és mg utcák is zárva lesznek minden nem sürgősségi jármű előtt, további értesítésig. Az utcákon csak azok a járművek közlekedhetnek amelyek a segélyhívó szolgáltatásokkal kapcsolatosak, vagy fontos városi szolgáltatásokat látnak el. Csak az alapvető szállítmányok szállítása lesz lehetséges az utcákon, amíg ezt a tiltás fel nem oldják.

Felkérték a New York-iakat, hogy gyalogosan se menjenek ki az utcára 11 óra után. Azért a 11 óra, mert akkora várják, hogy a vihar eléri New York városát.A hóvihar várható komolyságát jelzi, hogy a polgármesteri hivatal azt is bejelentette, hogy ha a helyzet úgy kívánja, akkor minden autóbusz, elővárosi vasúti és metró szolgáltatás felfüggeszthető, sőt a taxik sem járhatnak a városi utakon este 11 után!

Most késő este, amikor ezt a tudósítást írom, érkezett egy SMS a telefonomra. Azt írják: „Ma este 11:00 után tilos New York városában minden, olyan jármű közlekedése , amelyik nem a vészhelyzethez szükséges, mindaddig, amíg újabb értesítést nem küldenek.”

A New York városi köztisztasági hivatal 2400 munkatársa 12 órás műszakokban takarítja az utcákat, 2550 hóekével, sószóró teherautóval.

Az előrejelzés szerint átlagosan 50 – 60 km-es északi szél várható, de a széllökések akár a 90km/órát is elérhetik. A hőmérséklet most is, amikor e tudósítást írom – 4 fok, de ennél hidegebb is lehetséges, s ami nagyon nehezíti a helyzetet, hogy a látási távolság 400 méteren belül várható. Ezért sem véletlen, hogy eddig mintegy 6000 repülőjáratot töröltek.

Szóval támad a tél, s lehet, hogy igaz lesz az előrejelzés: az eddigi legnagyobb hóvihar csap le New Yorkra és a térségre.

WBPI / Barát Tamás