Ilan Mor, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete

 

Ilan Mor, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete

 

 

Izrael népe él!
Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete a Maros utcai kórház falán elhelyezett emléktábla avatásán elmondott beszéde

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt Államtitkár Úr!

Ismételten összegyűltünk, immár másodjára, hogy emlékezzünk. Emlékezzünk azokra az áldozatokra, akik – mikor már a szovjet csapatok Pestet felszabadították – itt, a XII. kerületben lettek a nyilas terror áldozatai.
Köztudott, hogy ezek a szörnyű események a II. világháború végén történtek, akkor, amikor már tudott volt, hogy a németek és a szövetségeseik elvesztették a háborút, de a gyűlölet még képes volt a gyilkolásra.
Úgy gondolom, hogy az ötlet, hogy emléktábla őrizze meg azoknak az emlékét, akik a felszabadulás előtti napokban haltak meg a nyilasok által, azért is támogatandó, mert mindenkinek látnia kell, tudnia kell, mi is történt itt.
Hiszen emlékezni és emlékeztetni kell, nekünk ez kötelességünk!
Fontos, hogy az erre sétáló emberek egy pillantást vessenek erre a táblára, fontos, hogy tudják, mi is történt.
Izrael Állam nagyköveteként, zsidó emberként fáj egy ilyen tábla látványa, de egyben büszke is vagyok arra, hogy ez is egy biztosíték arra, hogy ez többé ne történjen meg.
Fájdalom azért, mert ezek a szörnyűségek a testvéreimmel, fivéreimmel, nővéreimmel történt. Büszkeség, mert a zsidó nép a poraiból felkelt, országot alkotott és ennek az országnak a büszke polgáraként lehetek itt Önök előtt.
Mindannyian, azok, akik itt vannak, azok, akik nem, társak vagyunk. Társak abban, hogy nem felejtünk, sokkal inkább emlékezünk, de emlékeztetünk az itt történtekre.
Ezért is fontos ez az esemény, ez a tábla is, mindenkinek tudnia kell az egykor itt történtekről.
Izrael népe él!
Köszönöm a figyelmet!