Iszlám Állam – Az ausztrál külügyminiszter szélesebb nemzetközi összefogást sürget

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni szélesebb nemzetközi összefogást sürgetett Washingtonban az ausztrál külügyminiszter, aki tárgyalásai során arról is beszélt, hogy mintegy 180 ausztrál harcolhat a dzsihadisták oldalán a Közel-Keleten.

Julie Bishop szerdán azt mondta, erősen aggasztja az, hogy a terroristák külföldön toboroznak. Ismereteik szerint a 180 ausztrál Irakban és Szíriában harcol, ott, ahol az Iszlám Állam kalifátust akar létrehozni.

Az ausztrál külügyminiszter szerint hasonló számú amerikai harcol a dzsihadisták oldalán a Közel-Keleten. Az amerikai hatóságok 150-re teszik azok számát, akik Irakba és Szíriába mentek harcolni a szélsőségesek oldalán.

Ausztrália szoros szövetségese az Egyesült Államoknak, és részt vesz az IÁ elleni amerikai vezetésű koalícióban. Jelenleg 600 fős csoporttal segíti a légicsapásokat és az iraki biztonsági erők támogatását. Ennél népesebb katonai jelenlétet csak az Egyesült Államok ad.

Washingtonban Bishop találkozott amerikai kollégájával, John Kerryvel. Hangsúlyozta, hogy minél szélesebb összefogásra van szükség a dzsihadisták által jelentett veszély leküzdésére. Mint mondta, a koalíciónak sikerült zavart keltenie az Iszlám Állam soraiban, de még hosszú út vár rájuk a biztonság megteremtéséig.

MTI