Emlékezz, és ne felejts!

Emlékezz, és ne felejts!

 

dohany_homlokzat2

Hetven évvel ezelőtt, amikor a Vörös Hadsereg felszabadította a budapesti gettót, 68 ezer túlélőnek visszaadta az életét. Ez a nap az öröm és a gyász napja is egyben. A mai gyászszertartás azonban abban különbözött, hogy részt vett rajta az egykori felszabadítók két katonája – Kacevics Lev Szergejevics és Elltekov Jurij Anatoljevics – is, akik megkapták a zsinagóga emlékérmét.

„Két tórai parancsnak teszünk most eleget. Emlékezz, és ne felejts!” – kezdte beszédét Dr. Frölich Róbert főrabbi. „Nem felejtjük azt a szörnyűséget, embertelenséget, amelyet elkövettek ellenük, de egyúttal emlékezünk azokra, akik 70 éve megjelentek a gettó kapujában a Vörös Hadsereg egyenruhájában, és visszaadták nekünk az életet.  A visszakapott élete is ünnepeljük ezzel az emlékezéssel.”

„70 éve szabadult fel a budapesti gettó, és akkor 3 ezer temetetlen holttest fogadta a Vörös Hadsereg felszabadító katonáit. Az örömet és a gyászt mindig szét kell választani, és ma sincs másként. Akikre ma emlékezünk, azok már nem beszélnek, mert nem élhetnek. Azok, akik a borzalmakat túlélték, vagy nem tudnak az átéltekről beszélni. Remélem, hogy az itt levő fiatalok a mai nap után a kérdéseikkel azokhoz fordulnak, akik még mesélni tudnak” – mondta Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke.

Az áldozatok emlékére rendezett istentiszteleten dr. Verő Tamás rabbi beszédében hangsúlyozta, hogy emlékezni kell azokra, akik felépítették és lerombolták a gettó falait, és azokra is, aki készségesen, bármikor újraépítenék. A túlélőket is ünnepelni kell, mert erejük újra kezdeni. Majd megkérte, hogy álljanak fel azok, akik 70 évvel ezelőtt is itt voltak. A jelenlévők nagy tapssal köszöntötték őket.

Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev az Orosz Föderáció, magyarországi nagykövete elmondta, hogy az oroszok büszkék arra, hogy katonáik felszabadították Auschwitz-Birkeanut is, az egyik legnagyobb „halálgyárat”. Megemlékezett azokról az ismert és névtelen majd félmillió katonáról, aki életét adta Magyarország felszabadításáért, akik közt nagy számmal voltak zsidók is. Erkölcsi kötelességünk emlékezni mindarra, ami 70 évvel ezelőtt történt. Beszédét az egykori gettólakó, Mezei András író visszaemlékezésével zárta.

Az öröm és a gyász napja az Alexandrov együttes és Joszif Kobzon, az orosz zsidóság emblematikus alakjának fellépésével zárult a Dohány utcai zsinagógában.

2015. január 18. sztorma HCJD