Deák Andrea, a Mazsike ügyvezetője az egyesületről

Határtalanul

Deák Andrea, a Mazsike ügyvezetője az egyesületről, a programokról és a szerethetőségről is beszél

 

 

Ön a Mazsike ügyvezetője, de mi is ez az a társaság?

A Mazsike a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, idén léptünk a 26. életévünkbe. Elsősorban kulturális programok szervezésével foglalkozunk, közösségépítéssel, valamint minden olyan kulturális területre igyekszünk programokat szervezni, ami a magyar, illetve a magyar zsidó kultúrával hozható kapcsolatba.

A Mazsike egy folyóiratot is kiad.

Igen, a Szombat folyóiratot is mi adjuk ki, erre büszkék i8s vagyunk, főleg annak a fényében, hogy ez egy teljesen, még a kiadótól is független orgánum.

Említette a programok szervezését, 2015-ben miket terveznek?

Rengeteg jó programot szervezünk, például már összeállítottuk a Határtalan sorozat idei útiterveit. Purim idején, március elején az első állomásunk Velence lesz, Három éj Velencében címmel. Már a helyi zsidó közösséggel felvettük a kapcsolatot, együtt ünneplünk majd velük, de mellette egy igen gazdag kulturális programot is szervezünk ide. Májusban, ha minden sikerül, akkor Szentpétervárra szervezünk egy 4-5 napos programot, a zsidó kultúra és a klasszikus orosz kultúra jegyében. Júniusra egy lengyel-galíciai körutat tervezünk, őszre meg egy kolozsvári utat.

Ezek nagyon szép tervek, de felmerül a kérdés, hogy mindezt miből tudják megvalósítani?

Folyamatosan keresünk pályázati forrásokat, elsősorban a magyar állami kulturális területről. Vannak olyan programjaink, amelyek nem igényelnek pályázati támogatást, mert gazdaságilag önjáró folyamatoknak is részei vagyunk. Az utazásokhoz a jelentkezők járulnak hozzá, ami a költségeket fedezi.

Ez eddig nem kevés, de az örök elégedetlen is kérdezi, mi van még?

Készülünk egy nagyobb szabású kiállításra, ami a Holokauszt áldozatainak emléknapjának a tiszteletére nyílik meg. Ezt az MTK-val közösen rendezzük a Holokauszt magyar labdarúgó áldozatainak a tiszteletére, ezt majd több helyszínre is tervezzük eljuttatni. Mellette még számos kisebb programot is igyekszünk lebonyolítani ebben az évben.

A rendszeres programokról hogyan értesítik a nagyérdeműt?

Interneten, email útján, de igény szeriont postai úton is megküldjük az érdeklődőknek, de telefonon is szívesen adunk felvilágosítást, a 1-311-6665-ös számon. Ha önkéntesnek szeretne jelentkezni valaki, azt is szívesen fogadjuk.

A sok program közül melyik az, amelyiket kiemelne?

Talán a kolozsvári lesz az, amelyik a legnagyobb szabásúnak tervezünk, már azért is, mert Kolozsvár idén Európa Ifjúsági Kulturális Fővárosa. Mi már felvettük a kapcsolatot a város vezetőivel, a helyi zsidó közösséggel, határozottan gondolom, hogy szimbolikájában és lelkileg is ez lesz a legjelentősebb programunk.

Minden évben megrendezik a könyvfesztiválokat, vásárokat, a Mazsike is jelen lesz valamelyiken?

A Nemzetközi Könyvvásárra szeretnénk megjelentetni egy kiadványt, a Zsidó örökség két keréken címmel. Ez egy magyar-osztrák közös projekt része, a Külügyminisztérium támogatásával. A magyar és az Ausztriában található egykori magyar terület hét hitközségének a történetét dolgoztuk fel, egy biciklis útikönyv formájában.

Ön a Mazsike mellett mással is foglalkozik, többek között a Mazsihisz honlapjának is a szerkesztője. Lesznek újdonságok ebben a kommunikációs csatornában?

Tervezzük a megújítást, egy modernebb külsővel és adminisztrációs felülettel, erre még ebben az évben sor kerül. Igyekszünk minél több saját cikket megjelentetni, igyekszünk minél erőteljesebben jelen lenni a sajtóban, gyorsak lenni, hogy a nagyközönség és a közösség is minél gyorsabban tudjon rólunk. Mellette mindezek az újítások a Facebook oldalunkon is megjelennek. A legfontosabb cél, hogy a honlapon keresztül is egy szerethető Mazsihiszt lássanak az olvasók. A legjobb példa a Mazsike, amelynek a közösségi oldalakon történő megjelenése egy komoly dinamikát jelent. Érezhető a közösség, a közönség figyelme és szeretet, amivel a munkánkat kísérik.

Lassan elkészítik az emberek az adóbevallásukat, ahol felajánlhatják az 1%-okat. Ön kinek ajánlja fel?

A Mazsihisznek a 0358-as számon és a Mazsikének, azt hiszem, ez a legtermészetesebb.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter