Jávori Ferenc, Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője a zsidóságról, az együttesről is beszélt.

Aki zenével politizál

Jávori Ferenc, Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője a zsidóságról, az együttesről is beszélt.

 

 

A Szeretetkórház századik születésnapján rendezett jótékonysági fogadáson egy rögtönzött fellépéssel örvendeztette meg a vendégeket.

Igen, bár én is vendégként voltam itt, de nem tudtam elkerülni, hogy ne lépjek fel, úgy éreztem, hogy Deutsch Zsuzsának, a kórház igazgatójának személyesen is tartozom ennyivel, hiszen a papám is feküdt itt valamikor. Nekem csak pozitív emlékeim voltak, az emberi magatartást, a hozzáállást illetően is. Amikor itt felszólítottak a színpadra, szinte meglepetésszerűen, akkor boldogan játszottam el egy számot, az különösen szép és jó volt, hogy ezt mindenki ismerte, így velem énekeltek.

Lassan itt az év vége, ilyenkor adódhat a kérdés, hogy 2014-ben jó zsidónak lenni?

Nem könnyű a kérdés. Abban a tekintetben könnyű, hogy én megszülettem 1946-ban Munkácson, én tudtam, hogy zsidó vagyok. Nekem ott már a bölcsődében is be volt írva, hogy nemzetisége zsidó. Így ebből akkor ez nem volt probléma. Amikor megérkeztem Budapestre, az első koncertünk előtt kimentem a színpadra és mondtam, hogy én egy zsidó gyerek vagyok Munkácsról, akkor láttam némi zavart. Nem volt szokás itt, hogy valaki a színpadon zsidó zenét játszik, sőt még hangsúlyozza is, hogy ő zsidó. Tehát nekem természetes a a zsidóságom. Ami zavar, hogy sok olyan esemény történik, akár itt Budapesten is, ami egyszerűen irritál. Nagyon remélem, hogy ezek a negatív események egyszer eltűnnek, mert nem csak engem, hanem sok-sok rendes magyar embert is zavar.

Tenni kell akkor. Ön mit tesz?

Én a zenével politizálok. Kimegyek a színpadra, zsidó zenét játszom, azt a zenét, ami nem megoszt, hanem összeköt. Hiszen játszunk a zsinagógában, ott van 4 ezer ember, azok nem bal- és jobboldaliak, hanem olyanok, akik eljönnek, felveszik a kipát, majd utána boldogan távoznak.

A zenekarral hol játszanak legközelebb?

Immár hetedik éve szokás, hogy mi, a Budapest Klezmer Band nyitjuk meg az újévet, a Kongresszusi Központban, este 8 órakor. Minden évben van sztárvendégünk, most Tompos Kátya lép fel velünk. Ide is mindenkit nagy szeretettel várunk.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter