Hirdetjük a csodát! – Hanuka a Bálint Házban

Hirdetjük a csodát! – Hanuka a Bálint Házban

 

MAZSIHISZ / P.SZ. 
Közös gyertyagyújtás, trenderli, a Makkabeusok története, hanukai fánk, azaz hagyomány, történelem és játék. Ezzel vár minden ünnepelni vágyót a Bálint Ház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Hasomer Hacair Magyarország, a Hanoar Hatzioni Hungary és a Jaffe Családsegítő Szolgálat december 21-én, vasárnap a Bálint Házban közös szervezésű hanuka-délutánján.


csod__kkaltelihanuka.jpg

A szervezők várnak gyermekeket és gyermeklelkű felnőtteket, azokat, akik rendszeresen járnak zsinagógába, és azokat, akik még nem, de zsidóként fontosnak tartják, hogy részt vegyenek a hanukai csoda felelevenítésében, és továbbadják gyerekeiknek is, hogy „nesz gadol haja sam”, „nagy csoda történt ott”.

A cél, hogy ezen a családi délutánon az is megélje az ünnep örömét, aki minden évben meggyújtja a hanukai gyertyákat, és az is, aki csak most ismerkedne a hagyománnyal, és együtt szeretne ünnepelni.

A Makkabi-testvérek vezetésével győzelemre vitt szabadságharc története, a Szentélyben történt csoda és az ünnep tradícióin keresztül a MAZSIHISZ, a Bálint Ház és három zsidó szervezet közös rendezvénye a zsidó élet örömét, szépségét is szeretné átélhetővé tenni. Örömteli micve a nyolc napig égő mécses csodájának hirdetése, amely a Makkabeusok győzelmével és a Szentély megtisztításával és újjáavatásával együtt a reményt és az újrakezdést is sugározza.

A különböző programok a hagyomány játékos és komoly megtanítására és elmélyítésére törekszenek, így a kisgyerekek éppúgy különböző izgalmas programokban vehetnek részt, mint a nagyobbak vagy a felnőttek. A gyerekprogramokat a Somer és a Hanoar szervezi, színvonalukat a zsidó vallás és történelemben járatos, a különféle korosztályok sajátosságait jól ismerő, számos gyermekprogramot szervező tagjaik garantálják. A fánkdíszítő műhely, a Makkabeus Twiszter, a trenderli-pörgető verseny vagy a Szentélyes állomásos játék így egyszerre lesz játék, tanulás és a már megszerzett tudás felelevenítése ugyanakkor az ünnep megtartásának és megőrzésének játékos és örömteli módja.

A felnőtteket a Csendsarok Kávézóban Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke látja vendégül. A rendezvény fénypontja pedig – ez esetben a szó legszorosabb és átvitt értelmében is – a közös gyertyagyújtás és éneklés lesz.

Ezen az estén dr. Verő Tamás rabbival már hat gyertyát gyújthatnak meg a résztvevők a Bálint Házban, és hat gyertyát gyújtanak meg a hanukiákon a zsidó otthonokban, intézményekben, köztereken és a zsinagógákban, szerte a világban.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!