Rogán Antal: A Fidesz frakcióvezetője az M1 A Lényeg című műsorában

A bankok elszámoltatásával lezárul a múlt, hogy egy normális bankrendszer jöjjön létre Magyarországon – mondta Rogán Antal.

Rogán_Antal

Az elszámoltatás eredménye az is, hogy 25-30 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek, végre megszűnik az árfolyamkockázat, és stabil helyzetbe kerülnek a hitelesek.

A Fidesz frakcióvezetője az M1 A Lényeg című műsorában azt mondta: a kormány kezdetben arra gondolt, a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az árfolyamkockázat kerülne megosztásra, vagyis kedvezményes árfolyamon forintosítanák a hiteleket. A Kúria hosszú vizsgálat után azonban kimondta, hogy ez az út nem lehetséges. Hozzátette, a bankokat viszont el lehet számoltatni. Ez az elszámoltatás megtörtént, eredményét pedig februárban-márciusban lehet majd látni.

A frakcióvezető kiemelte: a törlesztőrészlet és a fizetendő összegek növekedését nem csupán az árfolyamváltozás okozta, hanem az is, hogy a bankok irreális mértékben megemelték a kamatot, különböző díjakat számoltak el, és az átváltási különbözetet is rárótták az emberekre – ezt most mind vissza kell fizetniük és vissza kell térniük az eredeti kamatszintre – húzta alá Rogán Antal.

„AZ ADÓSOKNAK LECSÖKKEN A JELENLEG NYILVÁNTARTOTT TARTOZÁSA.”

Kiemelte: az adósoknak lecsökken a jelenleg nyilvántartott tartozása. Példaként egy átlagos frankhiteles esetét hozta fel, akinek eddig 8,5 millió – 9 millió forint körüli összegen tartották nyilván tartozását a bankok, ám – mint mondta – ez az összeg lecsökken 7 millió forint körüli összegre.

Változik a kamat is, a parlament ugyanis csökkentette a jövendő forinthitelek kamatait is, ennek pedig rögzített kamatszintje van: lakáscélú hitel esetében ez nem lehet több 5,5 százaléknál – húzta alá a politikus.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy ma Magyarországon 650 ezer devizahitel, és kétszer ennyi forinthiteles van, ám a kormánynak utóbbiak számára is van üzenete, hiszen a bankok elszámoltatása a forinthitelesekre is vonatkozik, és náluk is mutatkozik majd csökkenés, azonban nem tavasszal, hanem 2015 nyarának végén lehet majd erre számítani.

A fair bank törvénnyel kapcsolatban a politikus kiemelte: a törvény elsődleges célja a fogyasztóvédelem. Rögzítik a kondíciókat, így a bankok a rögzített kamatszinten versenyezhetnek – vagyis akár lejjebb is mehetnek. A fair bank törvény mindig megengedni a kamatperiódus lezártával a választás szabadságát – jelentette ki Rogán Antal.

(hirado.hu)