2015 évi költségvetési tervjavaslatról kérdeztük Kunos Pétert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatóját.

30 millióval több hitéleti támogatás a vidéki hitközségeknek és a budapesti körzeteknek

 

MAZSIHISZ / D.A. 
A 2014. november 23. (vasárnap) megtartott Mazsihisz vezetőségi ülés napirendjén szereplő, 2015 évi költségvetési tervjavaslatról kérdeztük Kunos Pétert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatóját.


kunosp__ter_11_26.jpg

Mindenekelőtt fontosnak tartom elmondani, hogy a jövőben rendszeres tájékoztatást kívánok adni a Mazsihisz gazdasági-pénzügyi helyzetét érintő kérdésekről. Ezek ugyanis nem csak a közgyűléseken, és nem csak a küldöttek számára, hanem a köztes időszakban és szélesebb körben is érdeklődésre tarthatnak számot.

Már csak azért is, mert az elosztható, illetve felhasználható pénzösszeg a szociális ellátásában részesültektől kezdve, a közösségek működési feltételein át, a felújítási-beruházási lehetőségekig közösségünk minden tagját érintik.

A javaslat előkészítői tájékoztatták a vezetőségi tagokat arról, hogy az előző évhez képest drasztikus forrás kieséssel kell számolnunk, elsősorban az állami költségvetéstől kapott – természetben vissza nem kapott ingatlanok után járó – járadék számottevő mértékű csökkenése miatt. Ennek egyik oka az infláció mérséklődése miatti költségvetési korrekció, amelyről az elmúlt hetekben kaptunk a zárszámadás kapcsán értesítést. Megjegyzem, hogy a hivatkozott ok a Mazsihiszt és intézményit nem érintette kedvezően.

A Mazsihisz vezetősége e drámainak nevezhető helyzetben is elfogadta azt a javaslatot, hogy a közvetlen hitéleti támogatásokra az idei évinél többet kell fordítani. A tervjavaslat közgyűlési elfogadása esetén a vidéki hitközségek és a budapesti körzetek együttesen mintegy 30 millió forint többlettel gazdálkodhatnak majd a 2015 évben.

Ugyanakkor általános volt az a vélemény, hogy mielőbb napirendre kell tűzni a közvetlen hitéleti kiadásokra fordítandó járadékelosztási rendszert, mert az „ezer sebből vérzik”. Döntés született arról, hogy a rendszer korszerűsítési munkáit már a jövő év elején el kell kezdeni.

Milyen fontos témákról tárgyalt még a vezetőség? 

A fő téma az volt, hogy az imént említett állami intézkedések következtében bekövetkező összesen 165 millió forintos forrás csökkenés hatásait miképpen lehet az egyes területek működőképességét nem veszélyeztető módon végrehajtani. Az előterjesztők bármennyire is igyekeztek, nem tudtak forrást találni a részben már ismert felújítási igényekre az ortodoxia támogatására, ez utóbbi esetében kormányzati segítségben bíznak.

A megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott, a miskolci imaterem felújítása, amely évtizedes adósság, ezért tovább nem halasztható. Megbízást kaptam arra, hogy a szakmában jártasabb Horovitz Tamással a legrövidebb időn belül tekintsük át a tennivalókat, a felújítás programját és tegyünk javaslatot a 2015-re előirányozható és e célra fordítható anyagi háttér előteremtésére.

Napirenden szerepelt az OR-ZSE korábban a Mazsihisztől kapott kölcsönének az elengedése is. Nem vitatta senki, hogy az egyetem – függetlenül az akkreditáció miatti elkerülhetetlen többlet kiadásoktól – képtelen a tartozás visszafizetésre, de a vezetőség határozata ennek feltételéül szabta azt, hogy az intézmény diákjai fokozottan vállaljanak részt a Mazsihisz szociális és temető gondozási feladatainak ellátásában.

Az elhagyatott zsidó temetők ügyében milyen fejlemények várhatók? 

A megbeszélésen hangsúlyosan került szóba az országban található elhagyatott temetők ügye: az elvégzendő feladatokra kormányzati támogatásokra is számítunk. A nyilvántartásunk korszerűsítésébe és a temetők állapotának felmérésébe bevonjuk a régiókban található hitközségek vezetőit és munkatársaikat, az ehhez szükséges szervező munka megindult.

Hogyan tovább a tervező munkával? 

A terv véglegesítéséhez elengedhetetlen az állami költségvetés jóváhagyása, illetve ezen belül az intézményeinknek juttatható normatív támogatás mértéke, valamint az 1%-os felajánlások után járó kiegészítő tárgyalások végeredményének ismerete. Ugyancsak a költségvetésünket érintő ügy a zsinagógáink (Rumbach, Miskolc, Szeged) felújításáról szóló kormányzati döntések, bevételeinket és kiadásainkat egyaránt érintő hatása.

A vezetőség úgy döntött még ez évben újra tárgyalja a Mazsihisz jövő évi költségvetésének tervezetét, és előreláthatólag 2015 február elsején tartja meg az ezt jóváhagyó Mazsihisz közgyűlést.

Tudomásom szerint szó esett a Mazsihisz és a BZSH kapcsolatáról is 

Ez így van, Heisler András elnök úr tájékoztatást adott az elmúlt hetek fejleményeiről, amelyeket ehelyütt nem részletezek, minthogy a konfliktusokról szóló híradások a sajtóban bőségesen kaptak teret. Ugyanakkor ismertette azokat a kérdéseket, amelyekről a legrövidebb időn belül közös döntéseket kell hozni, s mint elmondta e tekintetben újólag kedvezményezően lépett fel.