A Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában.

A bankok elszámoltatásáról szóló törvény, a devizahitelek forintosításáról szóló törvény és a fair bankokról szóló törvény együttes eredményeként egy átlagos devizahiteles törlesztőrészlete 25 ezer forinttal csökken, és tartósan ezen a szinten is marad.

„Magyarországon körül-belül 650 ezer embernek van még devizahitele, és 1,2 milliót meghaladó embernek van még forinthitele. Ha 2003-ban az akkori szocialista–szabad demokrata-kormány nem törölte volna el a kedvezményes kamatozású, támogatott forint lakáshiteleket, akkor 650 ezernél jóval kevesebb embernek lenne devizahitele” – fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában. Az elmúlt években nemcsak a devizahiteleseket, de a forint hiteleseket is átverték a bankok – tette hozzá.

„AZ INTÉZKEDÉSEN KERESZTÜL LEHETSÉGESSÉ VÁLT A HITELESEK TERHEINEK – A TŐKE ÉS A KAMATOK -, CSÖKKENTÉSE.”

Emlékeztetett, amikor szembesültek ezzel a problémával, akkor ígéretet tettek, hogy csökkenteni fogják a devizahitelesek terheit, gondoskodnak arról, hogy ne járjanak rosszabbul, mintha annak idején forintban adósodtak volna el.

Arra is ígéretet tettek, hogy a jövőben ne kelljen kiszámíthatatlansággal, bizonytalansággal szembenézniük a hitelfelvevőknek.

Mint mondta: a fentiekhez kétféleképpen lehetett volna eljutni; az egyik lehetőség a kedvezményes árfolyamon történő törlesztés lett volna, azonban ezt a Kúria egyértelműen kizárták.

A magyar bíróságok azonban lehetőséget adtak arra, hogy a kormány elszámoltassa a magyar bankokat – fűzte hozzá, utalva arra is, hogy az intézkedésen keresztül lehetségessé vált a hitelesek terheinek – a tőke és a kamatok -, csökkentése.

Fotó: fidesz.hu

Rogán Antal felszólalásában kitért arra is, hogy a bankok elszámoltatásáról szóló törvény, a devizahitelek forintosításáról szóló törvény és a fair bankokról szóló törvény együttes eredményeként egy átlagos devizahiteles törlesztőrészlete 25 ezer forinttal csökken, és tartósan ezen a szinten is marad. Ezért a Fidesz frakcióvezetője indokoltnak látja, hogy e három javaslatot együtt kezelje és együtt is fogadja el a parlament.

A kormánypárti politikus végül hangsúlyozva, „fontos dolog, hogy működik a demokrácia”, kifejtette: fontos, hogy az emberek az utcán is elmondhatják véleményüket, ráadásul nem úgy, mint 2006 őszén. „Nem jár érte szemkilövetés és nem jár érte megveretés, úgy, mint a szocialista-liberális kormányok idején” – mutatott rá.