Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Az emberek döntő többsége úgy határozott, hogy sorsát, a közössége jövőjét, a faluját, a városát a mi kezünkbe teszi, és bennünk bízik – hangsúlyozta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

A Fidesz önkormányzati kampányának vezetője a párt országos kampányértékelő rendezvényén rámutatott, idén háromszor döntött úgy az ország, hogy a Fidesz-KDNP-nek szavaz bizalmat, egyre nagyobb arányban.

A politikus beszédében ismertette az önkormányzati választások eredményeit. A Fidesz-KDNP pártszövetségnek 624 polgármestere van, a baloldalnak 31, a Jobbiknak pedig 14, 2645 képviselőnk van szerte az országban az önkormányzatokban, a baloldalnak 437 – ebből az MSZP-nek önmagában mindössze 200 – , a Jobbiknak 469 – sorolta. Hozzátette: A Fidesz-KDNP-nek 225 megyei képviselője van, a baloldalnak 50, a Jobbiknak 81 mandátuma van. A megyékben mindenütt abszolút többségünk van, minden egyes megyében a Fidesz-KDNP fogja adni a közgyűlés elnökét, koalíciókötési kényszer nélkül – hívta fel a figyelmet.

„SZOLGÁLNUNK KELL A VÁLASZTÓKAT, MINDENKIT, ÉS AKKOR ELMONDHATJUK, HOGY ÖT ÉV UTÁN EGY ERŐS, NÖVEKVŐ VÁROST, FALUT, MAGYARORSZÁGOT MUTATUNK BE A VÁLASZTÓKNAK, ÉS KÉRJÜK ÚJRA A BIZALMUKAT.”

Elmondta azt is, a 106 választókerületből 79-ben a Fidesz-KDNP adja a polgármestert, a baloldal 11-ben, a Jobbik pedig 3-ban. Április 6-án egy ilyen eredmény mellett 106 körzetből 105 helyen a Fidesz győzött volna – jegyezte meg.

Hozzáfűzte: „a választási rendszer sajátosságai miatt a baloldalnak a tavaszi eredmény kifejezetten hízelgő az önkormányzati választásokhoz képest.”

A tízezer főnél nagyobb települések esetében 111 helyen győzött a Fidesz, 14 városban a baloldal, 7 helyen a Jobbik. Budapesten 17 kerületben született fideszes győzelem, 5 kerületben pedig a baloldal győzött – sorolta.

20 megyei jogú városban győzött a Fidesz-KDNP, két helyen a baloldal, egy helyen pedig független jelölt szerezte meg a legtöbb szavazatot – fogalmazott.

Az emberek döntő többsége úgy határozott, hogy sorsát, a közössége jövőjét, a faluját, a városát a mi kezünkbe teszi, és bennünk bízik – emelte ki Kósa Lajos.

A fideszes politikus ugyanakkor megjegyezte azt is, „vesztettünk is fontos helyeket”. Hangsúlyozta, az alázat, a szolgálat, a szerénység és a munka segítségével lehet az emberek bizalmát megőrizni. Szavai szerint a választók nemcsak a pártokban, a Fidesz-KDNP-ben bíznak, hanem az adott jelöltben is, és a polgármestereknek, képviselőknek minden egyes szavazót kell képviselni, pártállástól függetlenül.

Reményét fejezte ki, hogy 2019-ben újabb győzelmet ünnepelhetnek majd, „és azt tudjuk mondani, hogy amit ránk bíztak, feladatot, azt elvégeztük, amire megkértek minket a választók, megcsináltuk, erősebb lett a falu, erősebb lett a város, vannak új munkahelyek, és az életkilátások javultak”. Hangsúlyozta, egy polgármesternek egy gazda mentalitásával kell szemlélnie a rábízott települést.

Nagyon nagy győzelmet arattunk; nehogy valaki ebből rossz következtetést vonjon le! A helyes következtetés az, hogy szolgálnunk kell a választókat, mindenkit, és akkor elmondhatjuk, hogy öt év után egy erős, növekvő várost, falut, Magyarországot mutatunk be a választóknak, és kérjük újra a bizalmukat – zárta szavait Kósa Lajos.