Izrael és az Egyesült Államok gyanúja szerint Irán atomfegyver előállításán dolgozik

Netanjahu az iráni atomfegyver ügyét hozta szóba Washingtonban

זעם בבית הלבן: „הבנייה הישראלית מעבר לקו הירוק בירושלים מרעילה את האווירה”
הנשיא אובמה העלה במהלך פגישתו עם רה”מ נתניהו את נושא קידום התוכנית לבנות 2,610 דירות בשכונת גבעת המטוס בבירה. מיד לאחר הפגישה תקף דובר הבית הלבן את ישראל: „זה מנוגד להצהרותיה על הכוונה לנהל מו”מ על הסדר קבע, ומרחיק את ישראל מבעלות בריתה הקרובות”

הממשל האמריקני זועם על התקדמות התוכנית לבנות מעבר לקו הירוק: מיד לאחר סיוםהפגישה בבית הלבן בין נשיא ארצות הברית ברק אובמה לראש הממשלה בנימין נתניהו, הביעו גורמים בכירים בממשל האמריקני מורת רוח על קידום התוכנית לבניית 2,610 בשכונת גבעת המטוס בירושלים. הבכירים האמריקניים ציינו כי המהלך מטיל ספק לגבי כוונותיה של ישראל להגיע לשלום עם הפלסטינים.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, október 1., szerda (MTI) – Barack Obama amerikai elnök aggodalmát fejezte ki a gázai palesztin polgári áldozatok miatt fejezte ki aggodalmát szerdán, mielőtt magánmegbeszélésen fogadta a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. A vendég viszont Irán nukleáris hatalommá válásának lehetőségével kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat újságírók előtt.

A két vezető első ízben találkozott azóta, hogy Izrael a nyáron a Gázai-övezetben háborút indított a Hamász ellen. Az ENSZ adatai szerint a konfliktusban több mint 2100 – a többségében civil – palesztin veszette életét, és 18 ezer lakás semmisült meg.Izraeli részről 66 katona és 6 polgári személy halt meg.
Obama az Ovális irodában, oldalán Netanjahuval kijelentette, hogy meg kell találni az izraeliek és a palesztinok közötti status quo megváltoztatásának módját. Úgy, hogy az izraeli állampolgárok az otthonaikban, az iskolások pedig az iskolákban  biztonságban lehessenek az esetleges rakétatűztől és hogy nem történjen meg az a tragédia sem, hogy palesztin gyerekeket ölnek meg.
Netanjahu megismételte az iráni nukleáris programról folytatott diplomáciai tárgyalásokkal kapcsolatos kételyeit. Megítélése szerint Teherán arra törekszik, hogy miközben feloldják a vele szemben életbe léptetett szankciókat, megmaradhasson annak a lehetőségnek a küszöbén, hogy saját nukleáris fegyvert fejlesszen ki.
„Erősen remélem, hogy ez az ön vezetése alatt nem fog megtörténni” – mondta Netanjahu Obamának.
Izrael és az Egyesült Államok gyanúja szerint Irán atomfegyver előállításán dolgozik, az iszlám köztársaság viszont azt állítja, hogy nukleáris programja békés természetű.