Internetes oldal Auschwitz felszabadításának 70. évfordulójára

Internetes oldal Auschwitz felszabadításának 70. évfordulójára

Auschwitz Album 9999

Az egykori német náci haláltábor helyén működő dél-lengyelországi Auschwitz Múzeum külön internetes oldalt nyitott a tábor felszabadításának 2015.január 27-én esedékes 70. évfordulója alkalmából.


Az oldal tájékoztat az egykori tábor területén és világszerte rendezendő különféle évfordulós megemlékezésekről és a tábor 1945-ös, a Vörös Hadsereg által 1945. január 27-én végrehajtott felszabadításának krónikájáról. Ezen a napon – amely tíz éve a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja – hagyományosan sok országban rendeznek konferenciákat, kiállításokat, találkozókat, megemlékezéseket.
auschwitz
Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója szerint a 70. évforduló eltér az eddigi kerek évfordulóktól: ez lesz ugyanis az utolsó alkalom, amikor még nagy számban jelen lehetnek a túlélők is. Ezért – mint hangsúlyozta – a következő nemzedékek felelőssége lesz a haláltábor emlékének megőrzése és továbbadása.

Az évforduló alkalmából adománygyűjtő felhívást fogalmaztak meg a 120 millió eurósra tervezett Auschwitz Alapba, amelyből a tábor épületeinek további konzerválását és fenntartását finanszíroznák. Eddig már 31 ország fizetett be az alapba.

A nácik 1940-ben létesítették az auschwitzi koncentrációs tábort, majd két év múlva a hozzá kapcsolódó birkenaui tábort, ahol a gázkamrák működtek. A több altáborból álló auschwitz-birkenaui koncentrációs és megsemmisítő táborkomplexum lett a zsidó holokauszt fő helyszíne, ahol legkevesebb 1,1 millió ember veszítette életét az iparszerű megsemmisítés, kivégzések, betegségek vagy éhhalál következtében, nagy többségükben zsidók egész Európából, köztük 350-400 ezer magyar zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is. (MTI)