Rogán:A bankszövetség pökhendi és agresszív megnyilatkozásai ellenére végig fogjuk vinni a bankok elszámoltatását

VÉGIG FOGJUK VINNI A BANKOK ELSZÁMOLTATÁSÁT

A bankszövetség pökhendi és agresszív megnyilatkozásai ellenére végig fogjuk vinni a bankok elszámoltatását – szögezte le a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Mióta a Fidesz-KDNP frakcióülését követően nyilvánosságra kerültek a bankok elszámoltatására vonatkozó elképzelések, azóta a magyar bankok és a bankszövetség éles támadást indított a kormánypártok, illetve az elszámoltatás ellen – jelentette ki Rogán Antal. A nemzetközi és a hazai sajtóban, az Alkotmánybíróságon is folyamatosan próbálják megtámadni a kormány és a parlament által eddig hozott intézkedéseket, illetve a meghozatal alatt levő intézkedéseket – fűzte hozzá.

„AZ ORSZÁGGYŰLÉS A MAI NAPON ELFOGADJA A BANKOK ELSZÁMOLTATÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYT VÁLTOZATLAN FORMÁBAN, ÉRDEMI MÓDOSÍTÁS NÉLKÜL.”

A bankszövetség pökhendi és agresszív megnyilatkozásai ellenére végig fogjuk vinni a bankok elszámoltatását – szögezte le a Fidesz frakcióvezetője.

Elmondta, az Országgyűlés a mai napon elfogadja a bankok elszámoltatásáról
szóló törvényt változatlan formában, érdemi módosítás nélkül.

A törvény értelmében a magyar bankoknak minden magánszemély által felvett deviza-és forinthitel szerződés minden egyes forintjával el kell számolniuk – húzta alá a politikus. Rogán Antal közölte, ez azt jelenti, hogy a bankok elszámoltatása egyaránt kiterjed a forint-, illetve a devizahitelekre.

A bankoknak el kell számolniuk a lakáshitelekkel, a szabadfelhasználású jelzáloghitelekkel, az autóhitelekkel és a fogyasztási hitelekkel is – sorolta.

A frakcióvezető közölte, a bankoknak minden egyes szerződés esetén ki kell mutatniuk, hogy mennyi volt a fogyasztók túlfizetése az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy az elszámoltatások időpontját a törvény tartalmazza. A devizahitelekkel januárban, illetve februárban, a forinthitelekkel pedig augusztusban, illetve áprilisban kell elszámolniuk a bankoknak. Ezeket a hónapokat követően fognak csökkenni a törlesztőrészletek – fűzte hozzá.

A képviselő elmondta azt is, hogy egy átlag lakáshiteles több mint egymillió forintot, egy átlag autóhiteles 300-400 ezer forintot kaphat vissza a bankjától az elszámoltatás értelmében.

Rogán Antal aláhúzta, hogy a törvény egyben kimondja a kamatemelési moratóriumot is. Október elejétől Magyarországon kamat-és díjemelési moratórium lép életbe a bankok esetében. Az érintett fogyasztási hitelszerződéseknél nem emelhetnek kamatot és díjakat – fejtette ki.

A politikus közölte azt is, hogy a kormány, illetve a kormánypártok gyakorlatilag holnap elkezdik az átlátható árazásról, azaz a fair bankrendszerről szóló törvény előkészítését, melyet még az idén el is fogadhatnak. Egy olyan törvényt szeretnénk előkészíteni, amelyik a fogyasztási hitelekre, a magánszemélyek által felvett hitelekre vonatkozóan egyértelmű, átlátható, apróbetű nélküli árazási rendszert ír elő – tette hozzá. Rogán Antal elmondta, amíg ezt a törvényt nem fogadja el az Országgyűlés, addig a kamat-és díjemelési moratórium hatályban marad.

Rogán Antal arról is beszélt, továbbra sem adtál fel a devizahitelek forintosítására vonatkozó elképzeléseket. Minden devizahitelt szeretnénk kivezetni a következő évben – mondta el.