Új honlappal és új tervekkel a B’nai B’rith Budapest Páholy

Új honlappal és új tervekkel a B’nai B’rith Budapest Páholy

A B’nai Brith Budapest Páholy júniusban választotta meg új vezetőségét. A szervezet új elnökévé Breuer Péter külpolitikai újságírót választották meg.

www.bnaibrith.hu

 

BB

A június 23-i közgyűlésen a B’nai Brith frissen megválasztott elnöke ígéretet tett arra is, hogy a zsinagógai újév előtt megújul a szervezet honlapja, majd a következő, 5775-ös évben pedig tagfelvételt hirdetnek, valamint több pályázaton is részt vesznek.

Az ígéretekből immár az első megvalósult. A szervezet új honlapja informatívan igyekszik tájékoztatni az érdeklődőket, a B2nai B’rith-ről, a programokról, eseményekről. Miután a hazai szervezet egy jelentős nemzetközi hálózat része, így a honlapon a nagyvilág hírei is kiemelten szerepelnek.

A B’nai B’rith (a Szövetség Fiai) ma az egyik legbefolyásosabb nemzetközi zsidó szervezet. Az ős-B’nai B’rith 1843-ban alakult az Egyesült Államokban 12 New York-i zsidó alapította a szekuláris szervezetet, a kor szabadkőműves hagyományainak szellemében, ekképp próbálván közös platformot teremteni a New York-i zsidóság számára. A szervezet célja „egyesíteni az izraelitákat azon munkában, mely előmozdítja mind a maguk mind az egész emberiség legnemesebb érdekeit.” A kezdetektől – szabadkőműves mintára – páholyokba szerveződő B’nai B’rith sikerrel hidalta át a hitközségek közti szakadékokat és növelte jelentőségét. A B’nai B’rith budapesti páholyának megszületésével eddig ismeretlen lehetőség jelent a magyarországi zsidó közösség számára. A páholy mögött nagy politikai befolyással és pénzügyi lehetőségekkel bíró szervezet állott, amely pontosan azt nyújthatta, ami a magyar zsidóságból hiányzott: jártasságot a modern társadalom dolgaiban és a hagyományban gyökerező közösségi felfogást. Ez utóbbi kettő Magyarországon történelmi okok miatt szinte tökéletesen különvált egymástól. A közösségi élet porondjára belépett egy olyan szervezet, amely megtestesítője volt a zsidóság modern kori sikereinek, hatékonyságának.

Mint azt Breuer Péter elmondta, hogy a Nagyünnepek után, októberben több tag felvételéről is döntenek, valamint a B’nai B’rith Budapest Páholy több olyan programot is szervez, vagy más társszervezetek eseményén vesz részt, melyek során sikeresen lehet bemutatni magukat.

Az elnök kiemelte, hogy az új vezetőség mindegyik tagja jelentős munkát vállalt eddig is és ez így lesz a későbbiek során.