Orbán Viktor:A szabadság fontos, nélkülözhetetlen, de nem cél, csak előfeltétel; a cél a békés és igazságos élet

Az áremelkedést megfékeztük, a rezsit visszavágtuk, a reménytelen adósságtól pedig belátható időn belül meg lehet szabadulni, vagy az legalábbis elviselhető lesz – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az őszi ülésszak kezdetén a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a parlamentben arról tájékoztatott, hogy mit végzett a kormány az elmúlt időszakban, és melyek a soron következő feladatok.

Hétfő délelőtt a kormányfő jelentést kapott a katasztrófavédelmet vezető Bakondi Györgytől és Pintér Sándor
belügyminisztertől, akik beszámoltak az árvízi és belvízi helyzetről. Orbán Viktor közölte: 14 megyében 129 településen védekeznek 287 kilométer hosszan. Jelenleg hat település elzárt, 52 út le van zárva szakaszosan, 6000 fő védekezik – fűzte hozzá.

A miniszterelnök elmondta, holnaptól a fenyegetettség súlypontja a Murára és a Drávára helyeződik át, mindkét folyón a valaha mért legmagasabb vízszint feletti tetőzésre kell számítani. Felkészültünk, és ha szükség lesz rá, Magyarország állni fogja a sarat – szögezte le. A 2013-as dunai árvíz idején megtanultuk, nincs akkora áradás, melyet ne tudnánk elhárítani, ha összefog az ország – jegyezte meg.

„A BANKOK VISSZAÉLTEK ERŐFÖLÉNYÜKKEL, TISZTESSÉGTELENÜL JÁRTAK EL, EGYOLDALÚAN, AZ EMBEREK ROVÁSÁRA ÉS A MAGUK JAVÁRA MÓDOSÍTOTTÁK A SZERZŐDÉSEKET.”

Orbán Viktor arról is tájékoztatott, hogy a kormány tanulmányozta a Kúria devizahitelesek ügyében hozott döntését, és a testület döntése alapján kidolgozták a bankok elszámoltatásának régóta várt forgatókönyvét.

A parlament elé terjesztett törvényjavaslattal végre rendet teszünk a bankok és az emberek zilált viszonyában, mely alá-fölé rendeltséget, sőt kiszolgáltatottságot eredményezett – húzta alá.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a független bíróságok kimondták azt, amit sok millióan régóta gondoltak, vagyis a bankok visszaéltek erőfölényükkel, tisztességtelenül jártak el, egyoldalúan, az emberek rovására és a maguk javára módosították a szerződéseket.

Az elszámoltatásról szóló törvénnyel kijelöljük azt az eljárásrendet és számítási módot, amellyel az igazság helyreállítható és a tisztességes eljárás elvének érvényt lehet szerezni – húzta alá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a szabadság fontos, nélkülözhetetlen, de nem cél, csak előfeltétel; a cél a békés és igazságos élet. A közélet csak akkor lesz igazságos, ha a politika célja a közjó keresése, kijelölése és a közös jó szolgálata lesz. Igazságos életet úgy teremthetünk, hogy ha mindenki megkapja azt, ami megilleti, mindenki megteszi, ami tőle telik.

A bankok elszámoltatása éppen erről szól – fogalmazott a kormányfő. Vállalkozásunk jelentősége történelmi, a tett, amire készülünk, példátlan, döntésünk horizontja pedig magasan az államhatáraink felett húzódik – jegyezte meg. Az igazságosság eszménye, a méltányosság követelménye és a tisztesség elve áll itt a középpontban – fűzte hozzá. A miniszterelnök arra kérte a Házat, hogy támogassa a kormány törvényjavaslatát, és ne rettenjen vissza se a magyar, se a nemzetközi nyomástól, ne inogjanak meg a történelmi lehetőség és felelősség súlya alatt, ne forduljanak vissza abba a korba, mely a tönk szélére sodorta az országot, és adósrabszolgaságba lökte családok százezreit.

A devizahitelekkel kapcsolatban a kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankok beadvánnyal éltek az Alkotmánybíróság irányába; megtámadták a Kúria döntését és a törvényjavaslatot. Nem egyszerűen igazságot akarunk szolgáltatni, de jogállami és demokratikus küzdelemben akarunk győzni – jelentette ki Orbán Viktor.

Ha győzünk majd, minden egyes bank visszafizet minden egyes tisztességtelenül elvett forintot az embereknek – jegyezte meg. A kormányfő szerint hazánk ma már van olyan erős, hogy meghozza, betartassa és ha kell, kikényszeríthesse a szükséges döntéseket.

Ha van összefogás, minden lehetséges. Ha összefogunk, akkor a bankok elszámoltatását is végig tudjuk vinni – fűzte hozzá. Ezért pártállástól függetlenül támogatást kért az országgyűlési képviselőktől. A miniszterelnök szerint ésszerű és indokolt felkészülni a küzdelemre, mert látni és hallani lehet Brüsszel mozgolódásait, ismerjük a nemzetközi pénzügyi szervezetek súlyát, és tudjuk, a bankok önmagukban is erősek, bátrak és ravaszak.

„HA VAN ÖSSZEFOGÁS, MINDEN LEHETSÉGES.”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy folytatódni fog a rezsicsökkentés. A harmadik ütemben, szeptember 1-től az áram ára további 5,7 százalékkal csökkent, október 1-től a távhő ára további 3,3 százalékkal mérséklődik. A rezsicsökkentésben minden benne van, egész politikánk sűrítménye – jegyezte meg.

A kormányfő aláhúzta, az intézkedés célja az volt, hogy a magyarok fizessék a legalacsonyabb rezsiköltségeket. Jó úton vagyunk a célunk felé – jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy az intézkedéssorozat nemcsak a magyar családok terheit csökkenti, de jót tesz az ország gazdaságának is. Magyarországon nyolc éve nem nőtt akkorát a bruttó hazai termék, mint 2014 második negyedévében. Bebizonyosodott az is, hogy működik az adócsökkentés politikája; 20 éves csúcson van a gazdaságilag aktívak száma, az unióban az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség. A családi adórendszernek köszönhetően az első félévben közel 100 milliárd forinttal több maradt a gyermeket nevelő családok zsebében. Április és július között ötödével nőttek a beruházások, ami bizonyítja, a magyar gazdaság növekedése erős alapokon nyugszik. Hároméves csúcson jár a hazai ipar – sorolta Orbán Viktor.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, sikerült változtatni a mindennapi élet két korábbi nyomasztó jelenségén. Az áremelkedést megfékeztük, a rezsit visszavágtuk, a reménytelen adósságtól pedig belátható időn belül meg lehet szabadulni, vagy legalábbis elviselhető lesz – hangsúlyozta.

„A MEGÁLLAPODÁS TELJES MÉRTÉKBEN SZOLGÁLJA MAGYARORSZÁG ÉRDEKEIT .”

Orbán Viktor kitért a legutóbbi NATO-csúcsra is. Elmondta, az ukrán válság cselekvésre sarkalta a katonai szövetséget. Erősebb közép-európai katonai jelenlét, több közép-európai hadgyakorlat, gyorsan bevethető NATO-erők. Mindez azt jelenti, hogy Közép-Európa keleti határán, így Magyarország határán is NATO-pajzsot hoztunk létre – húzta alá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország és az Európai Bizottság közötti partnerségi megállapodás új korszakot nyit az ország és az EU viszonyában. A megállapodás teljes mértékben szolgálja Magyarország érdekeit  – szögezte le.

A miniszterelnök a tanévkezdésre is felhívta a figyelmet. Mindenkinek olcsóbb lett a tanévkezdés; a tanulók 60 százaléka pedig ingyenesen jutott hozzá a tankönyvekhez. Arról is beszélt, hogy a gyermekek védelme érdekében szigorítani kell a törvényeket.

Orbán Viktor kitért az október 12-ei önkormányzati választásra is. Elmondta, Magyarország felkészült az őszi választásra. A kormányfő a választáson való részvételre buzdította a polgárokat.

A frakcióvezetők felszólalásai után a miniszterelnök viszontválaszban reagált a képviselőcsoportok vezetőinek észrevételeire.