A kormány a zéró tolerancia elvét képviseli

Holokauszt-emlékművet avattak fel Siófokon hétfőn.

    A zsidó közösségi kerekasztal decemberi ülésének napirendjén szerepel majd, hogy az antiszemitizmussal kapcsolatban a kormány a zéró tolerancia elvét képviseli – mondta Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár az avatáson.
    A siófoki zsinagóga kertjében felállított emlékmű egy hárfát ábrázol, szögesdrót húrjai között Dávid-csillaggal. 
    Az emlékmű felállítását civilek kezdeményezték, az Egyesült Államokban létrehozott Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és
az Igazságért finanszírozásával és az önkormányzat támogatásával készült el.    Szabó László arról beszélt, hogy 1944-ben közel 500 zsidó embert hurcoltak el Siófokról, közülük 72-en tértek vissza a második világháború után. 
    Emlékeztetett: csütörtökön lesz a 25. évfordulója annak, hogy Magyarország és Izrael aláírta a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről szóló egyezményt. 

Download.aspx-12

 Siófok, 2014. szeptember 15. Annette Lantos Tillemann-Dick, a Lantos Foundation tanácsadó testületének társelnöke (j2) és Bíró Anna-Mária, a Tom Lantos Intézet igazgatója (j) leleplezi a siófoki holokauszt-emlékművet 2014. szeptember 15-én. Balról Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

    Azóta gazdasági és kulturális kapcsolatok épültek a két ország között, és a barátságot az izraeli magyar és magyarországi zsidó közösség is erősíti – tette hozzá az államtitkár. 
    Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete szerint vannak, akik azt mondják, idén, a holokauszt 70. évfordulóján túl sok, a siófokihoz hasonló megemlékezést tartanak, de szerinte a vészkorszakról nem lehet elégszer megemlékezni, „hiszen rengeteg embert küldtek a halálba Magyarországról is”. 
    Annette Lantos Tillemann-Dick, Tom Lantos lánya, a Lantos alapítvány tanácsadó testületének társelnöke arról szólt, hogy a vészkorszak minden áldozatáról meg kell emlékezni. 
    Azért sem szabad elhallgatni semmit, mert vannak, akik félre akarják magyarázni a történelmet, és a tragédia megismétlődhet  – figyelmeztetett. 
    Budapesten 2011-ben jött létre a Tom Lantos Intézet azzal a céllal, hogy ápolja a politikus örökségét, segítse a kiszolgáltatott, hátrányos  
helyzetű csoportokat, és hozzájáruljon az esélyegyenlőség, a diszkriminációmentes és toleráns társadalom megteremtéséhez.
    Tom Lantos (1928-2008) magyar származású amerikai demokrata párti politikus 1981-től haláláig az amerikai képviselőház tagja  volt. A parlament egyedüli holokauszt-túlélőjeként Kalifornia egyik választókerületét képviselte. 2007-től az amerikai képviselőház  külügyi bizottságának elnöki tisztét is betöltötte.