Zsidó menekültekre való emlékezésképpen emléktáblát avattak Sanghajban

Sanghaj: világháborús zsidó menekültekre emlékező névtáblát avattak

Majdnem 14 ezer nevet tartalmazó emléktáblát avattak szerdán a kelet-kínai Sanghajban a második világháború előtt és alatt a városba érkező zsidó menekültekre való emlékezésképpen.

Sanghajba becslések szerint mintegy 20 ezer zsidó menekült az 1930-as és 1940-es években. Őket hontalan menekültként tartották nyilván a kínai hatóságok és mint ilyenek a város északkeleti, nekik kijelölt, Tilancsiao részében kaptak helyet.

A zsidó menekültek múzeuma itt nyílt meg 2007-ben, s szerdától a múzeum területén elhelyezett, 34 méter hosszú és 2,5 méter széles réztábla is az üldözöttekre emlékezik. A legtöbben Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Csehországból és Litvániából érkeztek Sanghajba – derül ki a neveket olvasva.

sanghaj_emlekm__.jpg
kép forrása
A 13 732 nevet felsoroló lista alapját a német Exil Shanghai 1938-1947 című könyv függeléke szolgáltatta, a neveket a megszálló japánok gépeltették le három zsidó nővel. A könyv egyik szerzője, a menekült szülők gyermekeként Sanghajban született Sonja Mühlberger a tábla felavatásakor úgy fogalmazott, Sanghaj volt a világ egyetlen városa, mely megnyitotta kapuit a zsidó menekültek előtt, akik ezt sosem fogják elfelejteni.

A lista összeállításához még életben lévő, korábbi menekültekkel, kínai és külföldi tudósokkal dolgozott együtt a zsidó menekültek múzeuma – mondta el az azt irányító Csen Csien a tábla avatásakor. Reméljük, az emléktábla segíti majd a háborúra való emlékezést, a történelem és a zsidók megmentésére a sanghaji lakosok által tett erőfeszítések jobb megértését – fogalmazott Csen.

A múzeum igazgatója azt is elmondta, sokáig reménykedett abban, hogy egy teljes menekültlistát talál. Csen az emléktáblát „Sanghaj listájaként” emlegeti a zsidómentő Oscar Schindler tetteit megörökítő, Schindler listája című filmmel párhuzamot vonva.

A névlista mellett egy szoborcsoport is az emlékfal része. A hatalakos szobor a holokauszt hatmillió áldozatának állít emléket – mondta el annak alkotója, Ho Ning kínai-amerikai művész. (MTI)