Tordai Péter: Biztonságban a Zsidó Nyári Fesztiválon is

Biztonságban a Zsidó Nyári Fesztiválon is

Tordai Péter, a BZSH elnöke

tordai

Az izraeli helyzet következménye, hogy Európa több városában is vannak problémák, zsidóellenes atrocitások. Magyarországon, Budapesten mi a helyzet?

Sajnos mi is naponta értesülünk a gondokról, nemrégiben a franciaországi szomorú eseményekről. Mi is fel vagyunk készülve a különböző konfliktusokra, már amennyire ezekre fel lehet készülni, hiszen aljas gaztettek, kiszámíthatatlan módszerek ellen nem lehet teljesen felkészülni. A fővárosi zsinagógáinkat 22 éve védi egy önkéntes csapat, meggyőződésből, igazi zsidó szívvel. Természetesen vannak mellette profi kiképzők és vannak profi biztonsági embereink is egy jól irányított csapattal. Rendezvényeinken, megemlékezéseinken, a zsinagógákban a Kabalat Shabat fogadásokon ott vannak az önkéntesek, jó technikai felszereléssel, így képesek jelzéseket adni. Természetesen egy 5-8 fős terrorista csoport ellen nem tudnának teljes védelmet adni. Mi ennyit tudunk produkálni. Azonban a legfőbb, hogy a magyar rendőrséggel normális, tisztességes kapcsolataink vannak, együttműködési szerződésekkel alátámasztva. akik szintén védik a rendezvényeinket, intézményeinket, a zsidó embereket.

 

Akkor ezek szerint a Zsidó Nyári Fesztivál ideje alatt is biztonságban lesznek a látogatók és a fellépők egyaránt?

Az eddigi fesztiválok sikerei, a nagy tömeg is óriási elvárásokat támaszt a közösségünkkel szemben, aminek a BZSH igyekszik 100 százalékban megfelelni. Legjobb fellépők, legjobb helyszínek idén is. Azt tudom mondani, üzenni minden érdeklődőnek, a biztonsági őreink, kiegészítve a magyar hatóságokkal, szakemberekkel, minden mozdulatban, minden percben azon vannak, hogy ezek a rendezvények támadhatatlanok legyenek. A védelem van szem előtt tartva, nem lesz semmiféle atrocitás! Kérek és biztatok mindenkit, hogy bátran jöjjön el a rendezvényekre, vegyenek részt a Zsidó Nyári Fesztiválon!

 

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

 

Az interjú az ATV  Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.