Sugár Gergely kürtművész munkájáról, a családjáról és egy különleges előadásról is beszél.

 

A Grazi Egyetem kürtprofesszora

 

Mi fér rá egy névjegykártyára?


Sugár Gergely kürtművész munkájáról, a családjáról és egy különleges előadásról is beszél.
– Röviden, Sugár Gergely magyar kürtművész, aki Bécsben él és dolgozik. Jól mondom?

Igen, így van, a Bécsi Szimfonikus Zenekar kürtművésze vagyok. Sok minden mással is foglalkozom, de azt szoktam mondani, hogy ezt szeretem a legszívesebben olvasni a névjegykártyámon.

– Mi az sok minden más, amit csinál még?

A Grazi Egyetem kürtprofesszora is vagyok, a Bécsi Szimfonikus Szövetség vezetésében is dolgozom, vannak még mások is, de mint mondtam, a kürtművész mint foglalkozás áll hozzám a legközelebb.

– A névjegykártyáján az is szerepel, hogy ki a felesége?

Én a legszívesebben ráírnám, de azt hiszem, ez nem lenne megfelelő. Korcsolán Orsolya a feleségem, aki világhírű hegedűművész. Egyébként azért sem írnám rá, mert akkor senkit sem érdekelne, hogy én mit csinálok.

– Rövidesen Budapesten lehet Önt hallani, a XVII. Zsidó Nyári Fesztivál keretében egy még soha nem hallott produkcióban. Mi is lesz ez?

A fesztiválon a Rumbach utcai zsinagógában lépünk fel szeptember 4-én, este 8-tól. Itt lesz a feleségemnek egy lemezbemutató koncertje. A különlegességét ennek az koncertnek több minden adja. Elsőként az, hogy először játsza el ennek a lemeznek a csodálatos darabjait Magyarországon, a lemeznek a címe KornGoldmark. Két olyan zeneszerző darabjai kerülnek bemutatásra, akik itthon nem nagyon ismertek, mégis nagy karriert futottak be a világon. Goldmark Károly, magyar születésű zeneszerző az egyikük, akinek Sába királynője című operáját a harmincas évek elején a legtöbbet játszotta a bécsi Operaház. A másik pedig Erich Korngold.

– Mi a többi különlegessége ennek az estnek?

A vendégei is különlegességet adnak, így Mali Emese zongoraművész, de én is fellépek, valamint egy nagyon tehetséges fiatal csellista is, Sugár Náthán, a gyermekünk.

– Mit várnak ettől az előadástól? Volt már egyáltalán már közös fellépésük?

Orsolyával én már többször is játszottam közönség előtt, de Náthánnal még nem. Amiben Orsolya és én játszom, az egy ősbemutató, ami egy komoly kutatás eredménye. Korngold megírta a Sok hűhó semmiért című darabhoz a kísérőzenét, melyet egy kamaraegyüttes játszott, a Bécsi Filharmonikusok tagjai nagy sikerrel. Amikor lejárt a szezon, akkor egy másik színházba tették át, de itt már a zenészek nem értek annyira rá. Korngold átírta egy kicsit, ő mint zongorista játszott és a filharmonikusok koncertmestere volt a partnere, ez 1917-18-ban volt. Ezt a változatot vette lemezre Orsolya, mi kutattunk egyre többet. Találtunk egy levélváltást Korngold és az akkori Bécsi Filharmonikusok kürtöse között zajlott. Ebben arra kéri a zeneszerző, hogy jöjjön el hozzá, és ne csak ketten, hanem hárman játszanak, kürttel együtt. A válasz is megvolt rá, azt felelte a kürtművész, hogy nagy szeretettel, de ennek nagy ára van, egy komoly szivar. Megtörtént a találkozás, este a színházban a kürtművész eljátszotta a darab zárótételét. Sajnos a kotta elveszett, senki nem tudott róla semmit, mi ezt próbáltuk meg rekonstruálni. Több forrás, több zenetörténész együttműködésével sikerült megtennünk.

– Szivar lesz?

Sajnos nem, én nem dohányzom, ez egy kürtösnek nem megy. Szeretnék a gyermekünkre visszatérni egy gondolat erejéig. Azért is különleges ez nekem, egy gyerekkori történet kapcsán. Asz én édesapám sebész a Kútvölgyiben, mindig is szerettem volna, ha megmutatná, hogyan is zajlik egy műtét, de akármennyire is erősködtem, erre nem került sor. Azt gondoltam, hogy ha Náthán úgy gondolja, milyen nagyszerű lehet a színpadon, akkor jöjjön, próbálja ki, a többit majd eldönti ő később.

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú a 2014. augusztus 29-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.