KISEBBSÉGISAJTÓFÓKUSZ: Egymás felé forduló régiók Kelet- Közép Európában -Approaching regions in East-Central Europe

2014. AUGUSZTUS 27., SZERDA      KISEBBSÉGISAJTÓFÓKUSZ

Egymás felé forduló régiók Kelet- Közép Európában Approaching regions in East-Central Europe

KISEBBSÉGISAJTÓFÓKUSZ1

BOÉR KRISZTINA

 

page1image5024 page1image5184 page1image5344

Magyarország

Orbánék olvasói levélben válaszoltak a Washington Postnak  „Ezek a szégyenletesen helytelen állítások méltatlanok a The Washington Posthoz” – reagált az amerikai lap korábbi cikkére egy kormányszóvivő. A Post Orbán illiberális demokráciáját szedte darabokra egy szerkesztőségi cikkben. Magyarország elkötelezett a pluralizmus és a szabadság mellett – ezzel a címmel közölt olvasói levelet aThe Washington Post című amerikai lap. Kovács Zoltán, a kormány szóvivője levelében az újságban augusztus 17-én közölt szerkesztőségi állásfoglalásra reagált, azt hangsúlyozva, hogy a magyar kormányfő tusnádfürdői beszédében nem utasította el az alapvető európai értékeket. Kovács szerint a szerkesztőségi cikk számos pontatlansága között abszurdak azok a vádak, melyek szerint a nem keresztényekkel és a roma kisebbséggel szembeni diszkriminatív törvények a magyar kormány politikájának részét jelentik. Visszautasította azt a párhuzamot is, amelyet a Post szerzője a „20. század sarlatánjainak és gengsztereinek”, köztük a nácikat támogató II. világháborús magyar rezsimnek a politikájával vont … (HVG)

Wetzel: 2018-ra egymillióan szerezhetnek magyar állampolgárságot  „Kormányzati prioritás, hogy 2018-ra egymillióan szerezhessék meg a magyar állampolgárságot és élhessenek az ezzel együtt járó joggal” – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden, Szentendrén, a 26. Kárpát-medencei főiskolás táborban. Wetzel Tamás a Rákóczi Szövetség által szervezett, 110 külhoni hallgató részvételével zajló nyári táborban tartott előadásán kiemelte, hogy továbbra is töretlen az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. Hozzátette: eddig több mint 70 országból érkezett mintegy 660 ezer kérelem, és eddig egyszerűsített honosítással 600 ezren szereztek állampolgárságot (MTI) Kövér: az egész nemzetet előbbre vitték a polgári körök  „Nemcsak a Fidesz politikai közösségét, hanem az egész nemzet életét is előbbre vitte a polgári körök mozgalma és az ennek otthonául szolgáló Polgárok Háza” – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden Budapesten, a Polgárok Háza megnyitásának 10. évfordulója alkalmából rendezett évadnyitó esten. A házelnök szerint a polgári körök mozgalma európai szinten is egyedülálló politikai innováció volt. Ez adta az erőt, hogy szembe lehessen szállni „a nyugati világ politikai életét kivásárolni akaró gazdasági érdekcsoportok” nyomásgyakorlásával” – fogalmazott. A polgári

1 A szemlében szereplő cikkek nagy része a címre kattintva megjelenik – az MTI-hírekhez tartozó linkek egyes esetekben csak a www.mti.hu oldalon elvégzett egyszerű és ingyenes regisztráció után fognak működni

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page1image25688 page1image25848 page1image26272 page1image26432 page1image26592 page1image26752 page1image26912

2

körök eszmeisége vitte ki az embereket az utcára, a békemenetekre is, amikor „ezek a háttérhatalmak, semmibe véve a választók akaratát, idő előtt meg akarták buktatni a választott kormányt” – mondta Kövér László (MTI)
Kunhalmi: káosz a közoktatásban  A kormány oktatáspolitikája eddig minden évben csődöt mondott (Nszv)

Lázár János oldaná a feszült viszonyt a Mazsihisszel  Információink szerint a kormány gesztusokat próbál tenni a zsidó szervezeteknek, hogy oldja az igencsak feszültté vált viszonyt. A Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptemberi ülésének egyik napirendi pontja lesz, hogy a kormány milyen plusztámogatásokat ad a holokauszt múzeumoknak és a holokauszt-emlékév eseményeire. „Komoly háttéregyeztetések zajlottak a nyáron a hazai és a nemzetközi zsidó szervezetek képviselőivel, ezeknek nyomán két héttel ezelőtt a kormányülésen határoztak a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottságról, valamint a magyarországi holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódó megemlékezések és programok megvalósításáról szóló kormányhatározatok módosításáról” – tájékoztatták a Népszabadságot kormányzati források (Nsz)

Egymillió új állampolgárt vizionál a kormány  Persze szavazhatnának is, tudjuk, kire. „Kormányzati prioritás, hogy 2018-ra egymillióan szerezhessék meg a magyar állampolgárságot és élhessenek az ezzel együtt járó joggal” – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Szentendrén, a 26. Kárpát-medencei főiskolás táborban. Wetzel Tamás a Rákóczi Szövetség által szervezett, 110 külhoni hallgató részvételével zajló nyári táborban tartott előadásán kiemelte, hogy továbbra is töretlen az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. Hozzátette: eddig több mint 70 országból érkezett mintegy 660 ezer kérelem, és eddig egyszerűsített honosítással 600 ezren szereztek állampolgárságot … (Nsz)

Martonyi Jánossal engesztelnék Washingtont  Martonyi Jánosra a jövőben is szüksége lesz a magyar diplomáciának és Orbán Viktornak, ezért Navracsics Tibor külügyminiszter a tervek szerint felkéri, hogy legyen a Magyar Külpolitikai Társaság elnöke, tájékoztatták munkatársunkat a miniszterelnökhöz közeli források. (A miniszterelnök tegnap, a nagyköveti értekezleten utalt rá egy fél mondattal, hogy azokra is számítanak majd, akik kikerülnek a nagyköveti karból, vagy a hivatalos diplomáciai posztokról.) (Nsz)

Méltó önmagához a debreceni református „értelmiséggyár „Újra a gimnazistáké és az általános iskolásoké lesz az egykori debreceni Református Főgimnázium, a diákok hétfőn már a megújult iskolaépületben kezdhetik meg a tanulást” – jelentette be a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón (MNO)

Szijjártó: Három területen kell az élre állnunk  „A megváltozott világban a magyar külpolitika fókuszában a klasszikus diplomáciai feladatok mellett a gazdasági érdekek fokozott képviselete áll” – mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden, a külképviselet-vezetői értekezlet második napján tartott előadásában. Az államtitkár hangsúlyozta: politikai, gazdasági és katonai szempontból is gyors és alapvető változások zajlanak a világban, és ezek nyomán új világrend van születőben. „Ennek vannak győztesei és vesztesei, és Magyarország a győztesek közé akar tartozni” – mutatott rá. Mint mondta, ehhez meg kellett újítani országot, át kellett szervezni a nagy rendszereket, és gyökeresen meg kell újítani Magyarország külpolitikáját is. „A magyar külpolitika feladata a gazdasági érdekek érvényesítése az új világrendben” – közölte. Szijjártó elmondta: nagyon sok országban ez már régóta így van, a KKM-ben testet öltött szervezeti integráció nem Magyarországon alakult ki először, hanem például Svédországban, Franciaországban és

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page2image27528 page2image27688 page2image28112 page2image28272 page2image28432 page2image28592 page2image28752

3

Szlovákiában is a külügyminisztérium feladatai közé tartozik a külgazdasági érdekérvényesítés (MNO)
Három új nagykövetséget nyit idén a a Külgazdasági és Külügyminisztérium  „Idén három új nagykövetséget nyit és csaknem megduplázza a kereskedőházak számát a Külgazdasági és Külügyminisztérium” – jelentette be Szijjártó Péter, a tárca helyettes-vezetője és parlamenti államtitkára a Külképviselet-vezetői Értekezlet második napján (InfoRádió)

Románia

Ponta nem ragaszkodik szociáldemokrata miniszterelnökhöz államfővé választása esetén  „A novemberi elnökválasztáson induló Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) kormányfő nem ragaszkodik hozzá, hogy pártja adja Románia következő miniszterelnökét abban az esetben, ha őt megválasztják államfőnek” – derült ki a politikus egy hétfő esti televíziós nyilatkozatából, amelyet kedden idéztek a román lapok. „Ismerem jól a PSD-t, nem hinném, hogy minden tisztséget meg kellene szereznie. Az a fontos, hogy a leendő miniszterelnököt az egész koalíció támogassa, ne csupán a PSD, legyen meggyőződéses Európa-barát és atlantista, és tudjak együttműködni vele” – részletezte esetleges utódjával szemben támasztott elvárásait a PSD elnöki tisztségét is betöltő kormányfő (Kitekintő)

Székelyzászló-ügy – A nagyváradi önkormányzat eltávolíttatná Tőkés László irodájáról a székely zászlót  „A nagyváradi polgármesteri hivatal eltávolíttatná a székely zászlót Tőkés László európai parlamenti képviselő helyi képviselői irodájáról, a politikus bírósághoz fordul az ügyben” – ezt maga Tőkés László közölte kedden (MTI)

A Kelemen indulásához szükséges aláírások fele már összegyűlt  „Két hét alatt összegyűjtötte az RMDSZ a Kelemen Hunor államelnök-jelölt indulásához szükséges 200 ezer aláírás felét” – közölte kedden Kovács Péter kampányfőnök (Maszol.ro)
Băsescun kívül bárkit kinevezne kormányfőnek Ponta  A novemberi elnökválasztáson induló Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) kormányfő nem ragaszkodik hozzá, hogy pártja adja Románia következő miniszterelnökét abban az esetben, ha őt megválasztják államfőnek (Maszol.ro)

Kiakasztotta az ellenzéket Dragneaék legújabb javaslata  Hevesen támadta az ellenzék a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) azt a tervét, hogy augusztus végéig sürgősségi kormányrendelettel tegyék lehetővé az önkormányzati vezetők pártváltását. A Keresztény- Liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje, Klaus Johannis hétfőn este még az elnökválasztás bojkottálását is kilátásba helyezte (Maszol.ro)

Újabb képzéseket indít a Köztisztviselők Országos Ügynöksége  A Köztisztviselők Országos Ügynökség (ANFP) egyik fő tevékenysége: magas színvonalú szakmai képzések megszervezése és lebonyolítása. Birtalan József államtitkár szeretné, hogy a résztvevők legalább 20 százaléka magyar anyanyelvű legyen (Maszol.ro)

Úton vannak Kézdiszentlélekre a gój motorosok  A magyarországi Gój Motoros Egyesület több tucat tagja indult útnak kedden Budapestről Kézdiszentlélekre, hogy megemlékezzen a községben augusztus 10-án elhunyt motorosra, Sebestyén Attilára. Az egyesület honlapja szerint a motorosok Szováta, majd Homoródfürdő érintésével jutnak el a háromszéki településre, a megemlékezést pedig „szerdán vagy csütörtökön” tartják. „Erdélyi motoros barátainkkal, csapatokkal egyeztetve tiszteletünket tesszük a tragédia helyszínén és a tragédiát elszenvedő motorosok családjainál” – olvasható a felhívásban, amely szerint a motorosok pénzadományokat is visznek az áldozatoknak (Maszol.ro)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page3image25280 page3image25760 page3image26184 page3image26344 page3image26504 page3image26664 page3image26824

4

A világháborúk hőseire emlékeztek Úzvölgyében  Az első és második világháború Úz- völgyi harcainak hőseiről idén augusztus 26-án is megemlékeztek a helyszínen. Ezúttal is számos zarándok vett részt, köztük hagyományőrző egyesületek, huszárok, lovagrendek tagjai, nemcsak Székelyföldről, Erdélyből, hanem Magyarországról és Kárpátaljáról is (Maszol.ro)
Felzárkózásra ösztönzik a hátrányos helyzetű csoportokat  Szeptember 2-án, kedden 10 órától Bukarestben mutatják be azt a támogatási alapot, amely a roma közösségek gazdasági kapacitásának növelését segítené elő a Svájc-Románia Együttműködési Program keretében (Maszol.ro)

Idén is lesz Vásárhelyi forgatag  „A tavalyinál gazdagabb kulturális kínálattal és csaknem kétszer akkora helyszínen rendezik meg szerdától Marosvásárhelyen a Vásárhelyi forgatag több mint kétszáz eseményt felvonultató programsorozatát” – közölték egy keddi sajtótájékoztatón. A csaknem felerészt magyarok lakta erdélyi városban másodszor rendeznek magyar kulturális napokat. Portik Vilmos és Soós Zoltán főszervezők a programfüzetben olvasható köszöntőjükben körvonalazzák, hogy a vasárnapig tartó Vásárhelyi Forgatag a magyarság „szétziláltságának leküzdésére, önbizalma visszanyerésére és legjobb tulajdonságai megmutatására tett kísérlet” (hirado.hu)

Kelemen Hunor utódja a kormányban Még nem döntött az RMDSZ  Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette, a szövetség még nem tett javaslatot a művelődési miniszteri és a kormányfő-helyettesi tisztségre, mivel a két tisztség „együtt jár”, és ez „bonyolítja egy kicsit az RMDSZ dolgát, a kormánynak azonban nincs emiatt szenvednivalója”. Hozzátette, egy politikailag erős és tekintéllyel rendelkező személyiségre van szükségük (KárpátInfo) Kelemen: kész az autonómiatervezet, következhet a közvita  „Az autonómiatervezet elkészült, most egy széles körű és alapos közvita következik” – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tegnap a szenátusban, úgy értékelve, új alkotmányra van szükség ahhoz, hogy esély legyen egy ilyen tervezet elfogadására (KárpátInfo)

Vitatkoznak az illetékesek, könyvek nélkül a diákok  Az óvások ellenére nem szervezik újra az első és második osztályosok számára készülő tankönyvek licitjét, szeptember elején csak a hiányzó kiadványokra írnak ki új versenytárgyalást. Király András szerint újra elmagyarázzák a kiadóknak a feltételeket (Krónika)

Johannis: nem hátrány, hogy szász vagyok  Nem tartja hátránynak az elnöki tisztségért folytatott küzdelemben Klaus Johannis, a jobbközép Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje azt, hogy nem ortodox vallású. Ezt ő maga mondta el hétfőn este egy televíziós műsorban. A politikus a B1 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: amúgy is mindenki úgy ismeri, mint Nagyszeben szász polgármesterét, és tudják, hogy a szászok nem ortodoxok. Rámutatott: véleménye szerint hiba volt Victor Ponta miniszterelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje részéről az, hogy a nemzetiség és a vallás témáját bevitte a kampányba. Rámutatott: annak ellenére is rengeteg szavazatot kapott a szebeni lakosoktól, hogy nem román ortodox, hanem szász evangélikus (Krónika)

page4image21800 page4image21960 page4image22128 page4image22552 page4image22712 page4image22872

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

Pert indít Tőkés László a váradi zászlóügyben  Tőkés László is pert indít zászlóügyben: az európai parlamenti képviselő a közigazgatási bíróságtól kéri annak a szabálysértési jegyzőkönyvnek az érvénytelenítését, amelyben a nagyváradi irodájának a homlokzatára két hónappal ezelőtt kitűzött székely zászló eltávolítására szólította fel a helyi önkormányzat. „Természetesen nem vesszük le. Európai országban élünk, semmilyen kifogásuk

Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page4image28240 page4image28400

5

nem lehet ellene, hiszen az irodám nem állami intézmény. Arra időt se vesztegetek, hogy cáfoljam a zászló reklámjellegét. Ez egy mondvacsinált ok” – szögezte le az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke keddi sajtótájékoztatóján (Krónika)
Lépésekben tataroznak a csíkszeredai Sapientián  A jövő héten kezdődik el, és várhatóan márciusban fejeződik be a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai épületének a felújítása. A felsőoktatási intézmény illetékesei azt ígérik, a munkálatok nem fogják zavarni az oktatás menetét. Kósa István, a Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékánja érdeklődésünkre elmondta, a kivitelezési szerződést a napokban véglegesítik, a felújítási munkálatokat a csíkszeredai székhelyű Harbau Kft. végzi (Krónika)

Éveken belül több tanintézet megszűnhet  A kis településeken folyamatosan csökken a diáklétszám, így a helyi önkormányzatoknak előbb-utóbb dönteniük kell, hogy megtartják, illetve ideiglenesen vagy végleg bezárják az iskolát (Krónika)
Kelemen Hunor: szeptemberben lehet miniszterjelölt  „Az RMDSZ-nek még nincs jelöltje a művelődési tárca élére, de szeptember első felében megnevezi jelöltjét” – közölte kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke (Krónika)

Nem támogatja az RMDSZ a „politikai migrációt Elvileg nem támogatja a választott önkormányzati tisztségviselők pártváltását megkönnyítő kormányrendelet elfogadását az RMDSZ. Kelemen Hunor szövetségi elnök véleménye szerint az egyik pártból a másikba való átülés a román politikai élet egyik rákfenéje, ami az RMDSZ-t mindezidáig szerencsére elkerülte (Szabadság)

Nagyváradon is üldözik a székely zászlót  A nagyváradi polgármesteri hivatal eltávolíttatná a székely zászlót Tőkés László európai parlamenti képviselő helyi képviselői irodájáról, a politikus bírósághoz fordul az ügyben (Szabadság)
Folytatja az aláírásgyűjtést az RMDSZ Kolozs megyében  ”Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete folytatja a támogató aláírások gyűjtését Kelemen Hunor államelnök-jelöltsége érdekében” – tájékoztatott tegnap Máté András Levente megyei elnök (Szabadság)

Máramarosi épített örökség a Kaszinóban  Hagyományos máramarosi építészet és vidéki zsánerképek seregszemléjével várja a látogatókat a Kaszinóban tegnap megnyílt XII. Fotografica tárlat (Szabadság)

Szerbia

Október 26-án tartják a nemzeti tanácsi választásokat Szerbiában  „Október 26-ra írta ki a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az országban élő kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló választást” – számolt be róla aszerbiai közszolgálati televízió (RTS). Kori Udovicki kedden, Belgrádban kijelentette, hogy a Szerbiában élő 22 nemzeti kisebbség közül 17 választhatja meg közvetlen módon saját kisebbségi önkormányzatát. Az orosz és a török nemzeti közösség nem vesz részt a választásokon, a goráni közösség vezetői pedig korábban úgy nyilatkoztak: nem tartják magukat nemzeti kisebbségnek. A lengyel, a montenegrói, a macedón és a horvát nemzeti közösség tagjai elektorokon keresztül választják meg nemzeti tanácsukat október végén. „A Szerbiában élő kisebbségek a nemzeti tanácsokon keresztül valósítják meg a kulturális önigazgatáshoz való jogukat” – magyarázta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ez jog a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki. Udovicki emlékeztetett arra is, hogy az alkotmánybíróság januárban alkotmányellenesnek nyilvánították a nemzeti tanácsokról szóló törvény néhány pontját, ezért változtatni kellett a jogszabályon. A módosítás főleg a választások módjára vonatkozott, az új összetételű nemzeti

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page5image26448 page5image26928 page5image27352 page5image27512 page5image27672 page5image27832 page5image27992

6

tanácsok felállását követően pedig a belgrádi parlament napirendjére kerülhet az országos kisebbségi önkormányzatok hatásköreinek kérdése is (MTI)
Kiírták a nemzeti tanácsi választásokat Október 26-án 17 kisebbség választhat közvetlen módon képviselőket  A szerbiai nemzeti tanácsok új összetételének megválasztására október 26-án kerül sor, jelentette be Kori Udovički, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. Kiemelte, hogy 17 nemzeti kisebbség választ nemzeti tanácsot közvetlenül, négy pedig elektorok útján. A választásokon nem vesz részt az orosz és a török kisebbség, a goranacok pedig korábban kijelentették, hogy nem tartják magukat nemzeti kisebbségnek (Magyar Szó)
Egyenlő versenyhelyzetet! A helyi termelők ugyanolyan árverési feltételeket követelnek az állami földek bérbeadásakor, mint amilyeneket az állam az arab beruházónak kínál  Miután eredménytelenül zárult a tartományi mezőgazdasági titkárság képviselőinek és Snežana Bogosavljević-Bošković mezőgazdasági miniszternek a hétfői tárgyalása az Egyesült Arab Emírségekből való Al Rawafed vállalattal kötött megállapodásról, tegnap Branislav Bugarski megbízott tartományi mezőgazdasági titkár ismét fogadta a kúlai és a palánkai termelők egy csoportját. A zárt ajtók mögött megtartott tárgyaláson két döntés született (Magyar Szó)

Ljajić: Szerbia nem húz hasznot a szankciókból  Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter kijelentette, nem lesz különösebb hatással a szerbiai gazdaságra az a döntés, hogy az ország nem nyújt további támogatást az Oroszországba irányuló kivitel serkentésére. „Szerbia nem is volna képes jelentős mértékben befolyásolni az oroszországi export alakulását, ennek ellenére nő a kivitel, és ez a tendencia már az EU ellen bevezetett szankciók előtt megkezdődött” – nyilatkozta Ljajić aBlicnek (Magyar Szó)

Az albán kormányfő Szerbiába látogat csaknem 70 éve nem volt hasonló esemény  Szeptemberben Albánia miniszterelnöke, Edi Rama Szerbiába érkezik. Enver Hodža 1947-es látogatása óta, azaz csaknem hetven éve nem volt magas rangú albán tisztségviselő Belgrádban. A látogatóra Aleksandar Vučić meghívására kerül sor, amelyet a márciusi rendkívüli parlamenti választások miatt halasztottak el. Rama korábban a találkozó témájaként a közös piacot nevezte meg. Az albán kormányfő a Koszovóhoz kapcsolódó kérdéseket nehéz ügyként jellemezte (Pannon RTV)

A demokraták lemásolták a ligások programját?  „A Demokrata Párt Tartományi Bizottságának Vajdaságra vonatkozó új politikai elvei valójában a Vajdasági Szociáldemokrata Liga programja” – mondja Maja Sedlarević (Pannon RTV)
Muzslya: adomány a legjobb diáknak  Németországban hagyománya van a legjobb diákok megjutalmazásának, a tehetős cégek tesznek azért, hogy a fiatalokat valami módon serkentsék a tanulásra, segítsék előremenetelüket. Baranyi László Muzslyán született, harminc éve vándorolt ki Németországba, és idestova 26 éve egy kereskedelmi vállalatban dolgozik (Vajdaságma.info)

Közvélemény-kutatás: Vajdaságban is a haladókat támogatják a legtöbben  Stabil a Szerb Haladó Párt (SNS) támogatottsága. A párt a szerbiai polgárok 50 százalékának bizalmát élvezi a Faktor plus ügynökség felmérésnek adatai szerint, jelentette be ma Vladimir Pejić, az ügynökség igazgatója. Pejić elmondta, a politikai erőviszonyok tekintetében nem történt különösebb változás, s ez egyaránt igaz a hatalmi és az ellenzéki pártokra is (Vajdaságma.info) Goran Knežević: Sürgősen átmeneti kormányt kell alakítani Vajdaságban  „A Szerb Haladó Pártnak (SNS) van a Demokrata Párt (DS) által rossz politikai és gazdasági helyzetbe sodort Vajdaságra vonatkozó programja”, jelentette ki Goran Knežević, az SNS alelnöke. Meglátása szerint éppen ezért mielőbb meg kell alakítani az átmeneti kormányt a tartományban, a választásokat pedig majd csak ezt követően kell kiírni. APinknek nyilatkozó Knežević azt

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page6image28456 page6image28616 page6image29040 page6image29200 page6image29360 page6image29520 page6image29680

7

mondta, pártja a politikai szövetségeseivel folytatott tárgyalását követően bemutatja a Vajdaságra vonatkozó programját (Vajdaságma.info)

Horvátország

A MESZ Kiskőszegen ünnepelte államalapító királyunk ünnepét  Szerdán, augusztus 20-án a Magyar Egyesületek Szövetsége a Duna-parti Kiskőszegen tartotta ünnepi megemlékezését (www.smu-mesz.hr/hirek)
Szent Istvánt ünnepelték Laskón  A Bellyei Járás Magyar Kisebbségi Tanácsa és a Deák Ferenc Civil Központ közösen szervezték meg Laskón a Szent István napi megemlékezést (www.smu-mesz.hr/hirek)

A HMDK alapszervezetei is megünnepelték Szent István napját  A magyar államalapítás napját, augusztus 20-át Horvátország-szerte megünnepelték a HMDK alapszervezetei. Dályhegyen misét tartottak, Vinkovciban egy irodalmi esttel emlékeztek, Rijekában a Szent István Zarándoklat tagjait fogadták, Splitben pedig egy alkalmi összeállítás során beszéltek első királyunk életútjáról (ÚMKÚ)

Szlovákia

Pellegrini elégedetlen, leváltotta az uniós alapokat kezelő ügynökség elnökét  Az oktatásügyi miniszter, Peter Pellegrini leváltotta az Európai Unió strukturális alapjait kezelő ügynökség elnökét, Marián Kostolányit (Bumm.sk)
Paška az ellenzékre, az ellenzék Paškára vár  Nem tudni, mikor történik végre előrelépés az Állami Számvevőszék elnökének megválasztása ügyében. Pavol Paška az ellenzék jelöltjének megnevezésére vár, az ellenzék viszont arra, hogy a házelnök kiírja a számvevőszék elnökének választását (Hírek.sk)

Sulík ellenzi az AZR referendumát, Kiska még nem nyilatkozott  A Szabadság és Szolidaritás az intolerancia és az összeférhetetlenség kultúrájának megszilárdítása felé tett lépésnek tartja a Szövetség a Családért által kezdeményezett referendumot. Andrej Kiska államfő egyelőre nem ismertette álláspontját (Hírek.sk)

Helyhatósági választások: Kiska megfelelő jelöltek keresésére buzdít  Andrej Kiska köztársasági elnök arra szólított fel, hogy az emberek saját maguk találjanak megfelelő jelölteket, akik az őszi helyhatósági választásokon elért siker után a települések hasznára válhatnak (Hírek.sk)

Hátrányos helyzetbe hozhatják iskoláinkat a törvénymódosítások  „A szlovákiai nemzetiségi oktatásügyet több szempontból is negatívan érintheti majd a közoktatási törvény módosítása, amelyen már dolgozik az oktatásügyi minisztérium” – hívta fel portálunk figyelmét Szigeti László volt oktatásügyi miniszter, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke (Hírek.sk)

Megvan Procházkáék jelöltje Pozsony főpolgármesteri posztjára  Tatiana Kratochvílová hivatalnok a Sieť (Háló) pozsonyi főpolgármester-jelöltje (Paraméter.sk)
Több mint tízezer érdeklődőt várnak a SzNF 70. évfordulójának ünnepségére  Ukrajnából és Németországból egyelőre senki sem jelezte részvételi szándékát (Paraméter.sk)

Az államfő videóüzeneten keresztül csalogat embereket a politikai életbe, akik majd megváltoztatják Szlovákiát  Maga is meg van győződve arról, hogy Szlovákiának szüksége van új emberekre a politikai szférába (Paraméter.sk)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page7image22960 page7image23440 page7image23600 page7image24080 page7image24504 page7image24664 page7image24824 page7image24984 page7image25144

8

Alkotmányellenes lehet a népszavazás a melegekről  Népszavazás lehet a homoszexuális párok családi jogairól és az eutanázia, valamint a szexuális viselkedés oktatásáról (Új Szó) Štefanec: Fico törvényt szeg, mandátum nélkül utazik Brüsszelbe  Az SDKÚ-s Štefanecet nyugtalanítja Fico kétszínűsége: Brüsszelben egyetért az Oroszország elleni szankciókkal, idehaza bírálja azokat (Új Szó)

A polgárok segítségét kéri Kiska az őszi választáson  Andrej Kiska köztársasági elnök videoüzenetben fordult az ország polgáraihoz, hogy az elkövetkező helyhatósági választás előtt fontolják meg akár az aktív politikai tevékenységet is (Felvidék.ma)

Ukrajna

Az elnök szerint Ukrajna „folyamatos katonai veszélynek” lesz kitéve  Hárommilliárd dolláros (710 milliárd forintos) programot jelentett be a hadsereg fejlesztésére a 2015 és 2017 közötti időszakra Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap, a döntést azzal indokolva, hogy országa a belátható jövőben folyamatos katonai fenyegetésnek lesz kitéve. „Világos, hogy Ukrajna a belátható jövőben, sajnos, folyamatos katonai fenyegetésnek lesz kitéve. Meg kell tanulnunk nem pusztán együtt élni ezzel, hanem azt is, hogy mindig felkészültek legyünk az ország függetlenségének megvédésére” – mondta az államfő az ország függetlenségének 23. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén (Kitekintő)

Porosenko: Ukrajna szeptemberben ratifikálja az uniós társulási szerződést  „Az ukrán parlament szeptemberben, még az október 26-ra kiírt parlamenti választások előtt jóváhagyja az Európai Unióval kötött társulási szerződést” – erről biztosította Petro Porosenko kedden Minszkben Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét (MTI)

Orosz helikopterekről öltek meg ukrán határőröket  Újabb fegyveres incidens a két ország között (Nszv)
Ukrajna október 26-án választ  „Itt az ideje új választás megtartásának.” (Nszv)
Kijev: behatolt Ukrajnába az orosz haderő  „Több tucatnyi harckocsiból és páncélozott járműből álló konvoj hatolt be Oroszország felől Ukrajna területére Novoazovszk városánál, és az ukrán határőrök harcba bocsátkoztak vele” – közölte hétfőn Leonyid Matyuhin ukrán katonai szóvivő (Krónika)

ArégióhíreiVilágtükör

Máris kritizálják az Európai Bizottságot  Még meg sem alakult, de máris támadások középpontjában az új Európai Bizottság, mely hivatalos működését november elsejével kezdi meg. A kritikusok szerint az Európai Unió végrehajtó testülete politikailag homogén, nemek szempontjából pedig kiegyensúlyozatlan lesz. Mindössze négy ország mulasztott el a kijelölt időpontig jelöltet állítani a Bizottság új testületébe, így viszonylag egyértelműen kijelenthető, hogy a Juncker- profil, mely főként a nemek közötti egyensúlyra és politikai

heterogenitásra épít, csúfos kudarcot vallott. A tagállamok meghatározó része, 24 ország már rendelkezik biztosjelölttel, így szemmel látható a sablon, mely alapján az új testület főként a politikai spektrum jobboldaláról származó férfiakból fog állni … (Kitekintő)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page8image23928 page8image24728 page8image24896 page8image25320 page8image25480 page8image25640 page8image25800 page8image25960

9

Újabb lépés Skócia függetlenedése felé  Nagy fölénnyel a függetlenséget pártoló skót kormányfő nyerte a Skócia elszakadásáról kiírt népszavazás második televíziós vitáját. Alex Salmond és ellenfele, a Better Together (Jobb együtt) nevű skót függetlenségellenes kampány vezetője, Alistair Darling – a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt pénzügyminisztere – a legnagyobb skót városban, Glasgowban csapott össze a közvélemény-kutatási adatok sugallta preferenciák alapján kiválasztott 200 fős közönség előtt (Kitekintő)

Vedomosztyi: Moszkva saját tetszése szerint értelmezi a nemzetközi jogot  „Moszkva saját tetszése szerint értelmezi a nemzetközi jogot, és nincs tekintettel az ukrán válság rendezésében érdekelt más államokra az újabb humanitárius segélyszállítmány küldésével” – írta szerkesztőségi kommentárjában aVedomosztyi című független orosz napilap kedden (MTI)

Vlagyimir Putyin: Oroszország nem vonja kétségbe Ukrajna önrendelkezési jogát  „Moszkva nem vonja kétségbe Ukrajna önrendelkezési jogát, de reméli, hogy nem Oroszország fizeti meg annak az árát” – jelentette ki Vlagyimir Putyin Minszkben, kedden (MTI) Becsapták parancsnokaik az ukrán határt átlépő orosz katonákat  Az orosz védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó forrása szerint az orosz katonák véletlenül lépték át az ukrán határt, és elfogásukkor nem tanúsítottak ellenállást. A bejelentésre nem sokkal Vlagyimir Putyin orosz elnök és Petro Porosenko ukrán államfő találkozója előtt került sor (Nsz)

Putyin békét kínál és új déli frontot nyit  Választottak már az ukránok, és Moszkva helyett a Nyugat mellett tették le a garast, adta értésre a fehérorosz fővárosban Porosenko ukrán államfő. Orosz kollégája, Putyin viszont európai uniós árudömpingtől tart. Moszkva közben kénytelen volt elismerni, deszantalegysége ukrán területre hatolt be „véletlenül”. Arról beszélt elsősorban a keddi, minszki EU-Vámunió csúcstalálkozón találkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök, milyen kár éri az orosz gazdaságot az EU-társulás miatt, s eközben a kelet-ukrajnai szeparatistákkal való párbeszédet sürgette. Petro Porosenko ukrán államfő azt közölte, az ukránok már döntöttek. Értsd: választottak a Kelet (az Oroszország vezette Vámunió) és a Nyugat között, mégpedig az utóbbi javára. A találkozót Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető hívta össze, hogy vitassák meg Ukrajna EU-társulásának gazdasági következményeit és az ukrán helyzetet (Nsz)

Porosenko az ukrán-orosz határ ellenőrzésének szigorítását akarja  „A kelet-ukrajnai vérontás befejezésének egyetlen hatékony eszköze az orosz határ ellenőrzésének szigorítása, így az oroszbarát szakadárok fegyverrel való ellátásának megszüntetése, valamint a hadifoglyok szabadon engedése” – jelentette ki kedden, Minszkben az ukrán elnök (InfoRádió)
Ráfagyott a mosoly Putyin arcára Minszkben  „Moszkva nem vonja kétségbe Ukrajna önrendelkezési jogát, de reméli, hogy nem Oroszország fizeti meg annak az árát” – jelentette ki Vlagyimir Putyin Minszkben kedden. Az orosz elnök először találkozott és fogott kezet ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval. Putyin kijelentette: Moszkvában célszerűnek tartanák azt, ha nemcsak megőriznék, hanem jelentősen növelnék a vámunió és Ukrajna együttműködését. Szerinte ugyanakkor mindez kérdéses, ha valóban hatályba lép az Európai Unió és Ukrajna társulási szerződése. Vlagyimir Putyin az orosz–fehérorosz–kazah vámunió vezetői, az ukrán államfő és az Európai Bizottság képviselői részvételével folyó minszki tanácskozáson az orosz importtilalom által sújtott európai uniós termékek Oroszországba továbbításával vádolta meg Fehéroroszországot. A politikus azt állította, hogy Fehéroroszországon keresztül lengyel áruk jutnak be Oroszországba (MNO)

Ukrán válság: elfogadták a béketervet  Petro Porosenko ukrán államfő közlése szerint a kedd esti minszki találkozó résztvevői elfogadták az általa előterjesztett béketervet a kelet-

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page9image28248 page9image28408 page9image28832 page9image28992 page9image29152 page9image29312 page9image29472

10

ukrajnai konfliktus megoldására, és tervet készítenek arra, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen (MNO)
London támogatja Donald Tusk jelölését az Európai Tanács elnökének  David Cameron brit miniszterelnök kész támogatni lengyel kollégájának a jelölését az Európai Tanács elnöki tisztségére, miután biztosítékokat kapott arra vonatkozóan, hogy Donald Tusk rokonszenvezik az Európai Unió megreformálására vonatkozó terveivel (InfoRádió)

Változóban a német külpolitika  Hosszabb távon akár a német külpolitika átalakulását eredményezheti az ukrajnai válság. Berlin ugyanis egyre inkább kénytelen felfedezni, hogy a keleti politika nemcsak az Oroszországhoz fűződő viszony ápolásából áll. Erre utal Angela Merkel rigai, valamint múlt szombati kijevi látogatása is. Az „Ostpolitik” változása Vlagyimir Putyint is igen érzékenyen érintheti (Nszv)

A Schindler listájának zenéjével fogadták a szélsőjobboldalt  A Schindler listája főcímzenéjével fogadták a szélsőjobboldali nagygyűlés résztvevőit kedden a közép-svédországi Norrköping városban (Bumm.sk)
Titokban Finnországban tárgyalt Washington és Moszkva  Az Egyesült Államok és Oroszország titkos tárgyalásokat folytatott Finnországban az ukrajnai helyzetről, közölte kedd este a finn külügyminisztérium (Bumm.sk)

Skót pénzügyminiszter: font nélkül adósságátvállalás sincs  „Skócia nem vállalja át az Egyesült Királyság teljes államadósságának rájutó részét, ha függetlenné válása esetén nem használhatja tovább hivatalos megállapodás alapján a fontot” – közölte kedd este a skót pénzügyminiszter (Bumm.sk)

A cseh államfő szerint az iszlamisták Európát is veszélyeztetik  Milos Zeman cseh államfő szerint a Szíria és Irak területének egy részén kikiáltott Iszlám Állam (IÁ) veszélyt jelent Európa számára, ezért a NATO-nak fel kellene lépnie a terroristák támaszpontjai ellen. „Bár az iszlám vezetők azon nyilatkozatait, hogy az Iszlám Állam akcióit rövidesen Európára is kiterjeszti, sokan a bolondok nyilatkozatainak tarthatják, szeretnék emlékeztetni arra, hogy hasonló módon minősítették az emberek egykor Adolf Hitler Mein Kampf című könyvét is” – jelentette ki Zeman a cseh nagykövetek értekezletén kedden Prágában. Hangsúlyozta, hogy a veszélyt nem szabad lebecsülni. „Az ellenfél erős és eltökélt” – jegyezte meg a cseh államfő, majd leszögezte: a NATO-nak „aktív szelektív műveletekkel le kellene csapnia a terrorista támaszpontokra, legyenek azok bármilyen ország területén is” (Bumm.sk)

A csehek beszállnának a szlovák energetikai iparba  A Cseh Energetikai Művek (CEZ) beszállna a Szlovák Villamos Művekbe azáltal, hogy megvenné az olasz résztulajdonos Enel kétharmados részvénycsomagját (Felvidék.ma)
Putyin megváltoztatná az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodás szövegét  Oroszország módosítani szeretné az Ukrajna és az Európai Unió által megkötendő társulási megállapodás szövegét. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök szárnysegédje, Andrej Belousov jelentette be (KárpátInfo)

A NATO segít Ukrajnának szembeszállni Oroszországgal  „A NATO tervei között szerepel kelet-európai jelenlétének növelése” – jelentette ki augusztus 26-án Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár (KárpátInfo)
Németország segítene a Nyugat-Balkánnak Megbékélésről, a valamikori konfliktusok megoldásáról és a gazdasági fejlesztésről lesz szó holnap Berlinben  Berlinben holnap tartják meg a Nyugat-Balkán elnevezésű konferenciát, amelyen az európai uniós és németországi politikusok mellett Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegró, Macedónia, Szlovénia, Koszovó és Albánia miniszterelnökei, illetve küldöttségei vesznek részt.

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page10image26440 page10image26600 page10image27024 page10image27184 page10image27344 page10image27504 page10image27664

11

Az előadások során az energetikáról, a technológiáról, az infrastruktúráról, a foglalkoztatás serkentéséről, a beruházásokról és a kis- és középvállalatokról lesz szó. A konferencia zárórendezvényének keretében a régió országainak külügyminiszterei tárgyalnak egymással Štefan Füle bővítési biztos jelenlétében, majd ezt követően a miniszterelnökök találkoznak Angela Merkel német kancellárral és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével (Magyar Szó)

Vélemény,publicisztika,interjú,blog

A tűzzel nem szabad játszani  „Igaza lehet Orbán Viktornak, hogy mint miniszterelnök mélyebben lát bele az európai politikába, mint a magyar polgárok, beleértve a professzorokat és a tudósokat is (Kossuth rádió, augusztus 15). Azt meg végképp csak ő tudja, hogy az unortodox politika keretében milyen változásokat kíván még bevezetni az országban. Az értelmiségnek viszont kötelessége rámutatni, hogy hazánk jelene és jövője szempontjából mit tekint előnyösnek és mit károsnak. Néhány évvel ezelőtt, amikor első jelét láttam annak, hogy Orbán Viktor eltér attól a demokratikus irányvonaltól, amely miatt a konzervatív értelmiségi táborból többen mellé álltunk, írtam egy publicisztikát, arra kérve, hogy „térjen vissza önmagához” (Népszabadság, 2006. június 6.). Ez volt az az időszak, amikor a Fidesz, médiája segítségével, irtó hadjáratot kezdett a volt testvérpárt, az MDF ellen. Ezt a belpolitikai csatát győzelemmel fejezték be, a régi MDF megszűnt. Azt azonban a legrosszabb álmaimban sem gondoltam, hogy a csatározást a 2010-ben nagy győzelmet arató Fidesz a külpolitikára is kiterjeszti. „Szabadságharcot” indít az EU ellen, az ellen az európai demokratikus országokat magába foglaló közösség ellen, amelytől az elmúlt években óriási pénzügyi segítséget kaptunk, és amelyiktől az elkövetkező hét esztendőben tízezermilliárd (!) forint támogatást várunk. Arra sem számítottunk, hogy a ma már kereszténydemokrata elveket (is) hirdető Fidesz számos olyan belpolitikai intézkedést, törvénymódosítást vezet be, amely kiváltja a demokratikus országok kemény, csaknem folyamatos bírálatát …” Solymosi Frigyes2 (Nsz)

Pápább  „A virtuális valóság Orbán Viktor erőssége – sokadszorra bizonyította ezt, most éppen a nagyköveti értekezleten. Valakinek úgy tűnt volna, hogy az elmúltnégyévben a Fidesz európai bírálatok kereszttüzében kormányzott, egymást követték az élesen kritikus politikusi nyilatkozatok, a kötelezettségszegési eljárások, a Magyarországot elmarasztaló jelentések, a kínosabbnál kínosabb újságcikkek? Ugyan, kérem. Orbán ebből annyit ismert el, hogy voltak ugyan viták az új alkotmány körül (minden egyéb rendben volt persze), de miután a magyarokat úgy átvilágították, mint az EU-ban senki mást, Európa-szerte rádöbbentek, hogy Magyarország makulátlan. Mit makulátlan, pápább a pápánál, mondta a miniszterelnök, mármint a közös európai értékek terén pápáskodtunk, hol máshol. Eddig sem gondoltuk egyszerűnek a nagykövetek munkáját, de most már egyenesen lehetetlen küldetésnek (lásd: Mission Impossible) látjuk a feladatukat …” (Nsz)

Számok és ami mögöttük van  „A közelgő államelnök-választásokra gondolva eszembe jut, hogy 1996-ban nem is akárhogyan, hanem amatőr gépkocsivezetőként magam is részt vettem egy hivatalos, államelnök-jelölti gépkocsisorban. A rendőrautók éktelen hangzavarától kísérve még az éles gyimesi kanyarokban is hajtottunk mint a szélvész, tévés operatőr kollégám kamerájával együtt teljes felsőtestével kibújt az autó ablakán, hogy minél jobb képeket kapjon el, riporterünk pedig lábánál fogva tartotta, nehogy a centrifugális erő kiröpítse. A tenyerem is

2 akadémikus, a Nemzeti Kör tagja

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page11image27080 page11image27560 page11image27720 page11image28144 page11image28304 page11image28464 page11image28624 page11image28784

12

leizzadt, nem volt pardon, együtt kellett száguldani a konvojjal egészen valamelyik gyimesi művelődési otthonig, amikor Frunda György, az RMDSZ akkori államelnök jelöltje nagy meglepetésemre zsúfolt ház előtt beszélt a programjáról, amelyben az általános romániai reformtörekvések ötvöződtek a nemzetiségi jogokban kívánatos változtatásokkal. Az államelnök- választásokon akkor Frunda György 761 ezer szavazotot kapott, azaz a leadott voksok 6,02 százalékát és a második fordulóban ez az Emil Constantinescura fordított szavazatarány tette jórészt lehetővé a Ion Iliescuval szembeni győzelmét. 2000-ben az RMDSZ megintcsak Frunda György szenátor indította, a marosvásárhelyi politikusra akkor is közel hétszázezren szavaztak (6,22 százalék), amely más, demokratikus szavazatokkal együtt bőven elég volt arra, hogy a második fordulóban, más demokratikus szavazatokkal együtt, Ion Iliescu jelentős előnnyel végezzen a politika süllyesztőjében azóta eltűnt Corneliu Vadim Tudorral szemben …” Székedi Ferenc (Maszol.ro)

Heten, mint a gonoszok  „Előre kell bocsátanom: a cím nem teljesen fedi a valóságot, hiszen az „egységes jobboldal” korábban valóban hét államfő-jelöltje közül Viorel Cataramă a napokban visszalépett – de azért a hat jelölt is éppen eleget áskálódik egymás ellen. A dâmboviţa-parti „egységes jobboldal” ugyanis csaknem pontosan olyan, mint a szomszédos Duna-parti főváros „egységes baloldala”: kicsinyes, hisztérikus, (politikailag) ostobácska, manipulálható, populista – egyszóval selejtes. A jobboldali erők az Európai Parlamenti választásokon elért gyenge eredménytől megrémülve megígérték az akkor is széttöredezett jobboldal egységét, aminek elsősorban az őszi államfő-választásokra kijelölt egyetlen jelölt támogatásában kellett volna megmutatkoznia. Egyelőre a jobboldali (?) pártok részéről Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, Cristian Diaconescu, Monica Macovei és Elena Udrea száll harcba az államfői tisztségért …” Bogdán Tibor (Maszol.ro) A Komárom-casting, avagy nem minden magyar, ami fénylik  „Ha nem éppen Komárom városában láttam volna meg a napvilágot egy szép májusi délutánon (lehet egyáltalán másmilyen egy május délután?), és nem éppen e híres város híres iskoláinak padjait koptattam volna tizenkét éven át, akkor is borzasztóan érdekelne, hogy mit művelnek a magyar Felvidék fővárosának is nevezett településsel azok, akik a vezetésének ódiumát vették, vagy épp csak most kívánják majd venni magukra. Máris jó nagy a tülekedés ezért az ódiumért, de ez már csak így van: nincs a világon az a szemétdomb, ami körül ne legyeskedne néhány jó szándékú megváltó és legalább ugyanennyi „ügyes kezű ember”, aki megpróbál még kinyerni némi nemesfémet a romok közül. Komárom esetében fölösleges szépíteni a dolgokat: egyre messzebb kerül ez az egyébként múltja, értékei, adottságai alapján szeretni való város attól, hogy Felvidék fővárosának nevezzék. És itt még csak nem is lehet megnyugvást keresni a máshol jól bevált „elmúltnyócévezésben”, mert a gyökerek alighanem valamivel mélyebben húzódnak …” Szűcs Dániel (Felvidék.ma)

Erős, hagyományokkal rendelkező orvosi egyetemünket nem szabad feladni!”  „A MOGYE szenátusa szerintem egyértelműen rosszhiszeműen alkalmazza a törvényt, és a bíróság is beállt az egyetem szenátusa mögé ebben a kérdésben. Azt mondják, az igazságszolgáltatást nem kell bírálni, de igenis, ki kell mondani: az igazságszolgáltatás a MOGYE ügyében nem jól döntött.” Interjú Borbély Lászlóval  „…jelenleg úgy látom, hogy van egy erős, hagyományokkal rendelkező orvosi és gyógyszerészeti egyetemünk Marosvásárhelyen – még akkor is, ha a gyakorlati képzés egyelőre nem magyarul zajlik –, amit nem szabad feladni! Tovább kell menni ezen az úton, és addig ütni a vasat, amíg meglesz az önálló magyar tagozat intézményes formában, hiszen most is sok száz magyar fiatal tanul magyarul Vásárhelyen, és végzi el az egyetemet mint magyar orvos. Más kérdés – és meg kell vizsgálni az okokat –, hogy

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page12image29472 page12image29632 page12image30056 page12image30216 page12image30376 page12image30536 page12image30696

13

mi történik azokkal az orvostanhallgatókkal, akik elvégzik az egyetemet, és fiatal orvosként külföldre távoznak. Egy új orvosi egyetemet nem lehet egyik napról a másikra létrehozni, ugyanazok a jogszabályok érvényesek a működtetésére, mint a többi egyetem esetében, és nem mellékes, hogy óriási költségei vannak a vendégtanárokkal való oktatásnak – nem is lehet 90 százalékban vendégtanárokkal működtetni egy egyetemet. Ezzel a gondolattal nem tudok egyetérteni, és remélem, ez csak egy felvetés, aminek nincsen támogatottsága, sőt, úgy tudom, a magyarországi politikusok sem támogatják ezt a változatot.” (Népújság)

Százzal száguldunk  „…S miközben a nagyhatalmi játszmák, világpolitikai feszültségek miatt Európa egészében egyre sötétebbek a kilátások, mifelénk az ország vezetőinek felelőtlensége tetézi ezt. Az elnökválasztási kampány minden pénzt, időt, energiát felemészt, az országot, mondhatni, csak valamiféle tehetetlenségi erő vezeti – hogy hová, milyen irányba, azt nem tudjuk, csak sejthetjük …” Farcádi Botond (Háromszék)

„Decentralizáció”  „A hatalom tudja, hogy akkor tud igazán manipulálni, ha az ő kezében van az önkormányzatoknak pénzt csurrantó-cseppentő csapok fogantyúja. Az igazi decentralizáció természetesen megfelelő pénzforrásokat is utal a bővített hatáskörök mellé. Csakhogy, amint az mifelénk szokás, az igazán komoly, az ország és a lakosság javát szolgáló valós intézkedésekről sokat beszélünk, de annál kevesebbet teszünk. Így a közigazgatás decentralizációja is »eredeti«, bizonyos hatáskörök valóban az önkormányzatokhoz kerültek, de nem annyi, amennyire szükség lenne ahhoz, hogy valóban a közösségek szintjén dőljenek el a róluk szóló és az életüket befolyásoló intézkedések, és »természetesen« a szükséges pénzforrásokat sem kapták meg …” Mózes Edith (Népújság)

Politikai számításból politikamentességet…  „A politikamentesség Erdélyben utópia és az is marad. Kisebbségi sorsunkban sokszor kell politikai eszközökhöz fordulnunk, még az egyház is politizál, vagy annak befolyása alatt működik. Csak nagyon kevesen tudják magukat távol tartani a mára már utálatossá vált politikától. Nem kellett volna föltétlenül utálatossá válnia, vezetőinknek éppen azért mert kisebbségben vagyunk tisztán kellet volna tartaniuk érdekérvényesítésünk legfontosabb formáját. De ezt nem tették, sőt sokszor jobban kompromittálták mint román társaik …” Fancsali Ernő (Itthon.ma)

Budapest-függőség  „Telítődött az erdélyi fesztiválpiac vagy vannak-e még betöltetlen rések? Ez a kérdés fogalmazódott meg bennem, miután tegnap kiderült, hogy a Le Grand Picnic nevű rendezvény is elmarad a marosvásárhelyi Félsziget után. Mint ismert, tavaly a Kolozsvár melletti Gorbó-völgybe költözött Marosvásárhelyről a Félsziget Fehr

sztivál, amely a kevésbé sikeres egyéves próbálkozás után kétfelé osztódott. Legalábbis ez volt az eredeti elképzelés …” Borbély Tamás (Szabadság)
Jeges vödör helyett  „Múlt héten jelent meg a hír, hogy Szepsi város polgármestere nem engedélyezte a Moldava Spolu elnevezésű fesztivál megrendezését …” Nagy András (Új Szó)

page13image21880 page13image22040 page13image22464 page13image22624 page13image22784

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page13image24656 page13image24816

14

Cikkek

page14image1176

 Wetzel: 2018-ra egymillióan szerezhetnek magyar állampolgárságot

page14image2344

Szentendre, 2014. augusztus 26., kedd (MTI) – Kormányzati prioritás, hogy 2018-ra egymillióan szerezhessék meg a magyar állampolgárságot és élhessenek az ezzel együtt járó joggal – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Szentendrén, a 26. Kárpát-medencei főiskolás táborban.

Wetzel Tamás a Rákóczi Szövetség által szervezett, 110 külhoni hallgató részvételével zajló nyári táborban tartott előadásán kiemelte, hogy továbbra is töretlen az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. Hozzátette: eddig több mint 70 országból érkezett mintegy 660 ezer kérelem, és eddig egyszerűsített honosítással 600 ezren szereztek állampolgárságot.

A helyettes államtitkár felidézte: az egyszerűsített honosítást 2010-ben tette lehetővé az Országgyűlés, megszüntetve a korábbi bürokratikus akadályokat, s azóta bebizonyosodott, hogy ez sikertörténetté vált. Emlékeztetett rá: 2010 előtt évente ötezren kérelmezték az állampolgárságot, 2011-ben viszont a számuk már 200 ezerre ugrott.

Az elmúlt négy évet értékelve Wetzel Tamás kijelentette, hogy számos jó program és kezdeményezés indult el, és egyebek mellett a Bethlen Gábor Alap létrehozását említette. Kitért arra is, hogy a határon túli támogatáspolitikában jelentős összegek forognak az utóbbi időszakban, egy közelmúltbeli felmérés szerint mintegy 20,5 milliárd forintot fordít a kormányzat a határon túli célokra minisztériumokon, állami vállalatokon keresztül.

Wetzel Tamás a feladatok között említette a folyamatos kapcsolattartást is a regionális magyar érdek- képviseleti szervezetekkel. Konszenzusteremtő, a helyi magyarság legitim képviselőit meghallgató politikára van szükség – mondta.vissza

 Október 26-án tartják a nemzeti tanácsi választásokat Szerbiában

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. augusztus 26., kedd (MTI) – Október 26-ra írta ki a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az

országban élő kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló választást – számolt be róla a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Kori Udovicki kedden Belgrádban kijelentette, hogy a Szerbiában élő 22 nemzeti kisebbség közül 17 választhatja meg közvetlen módon saját kisebbségi önkormányzatát. Az orosz és a török nemzeti közösség nem vesz részt a választásokon, a goráni közösség vezetői pedig korábban úgy nyilatkoztak: nem tartják magukat nemzeti kisebbségnek. A lengyel, a montenegrói, a macedón és a horvát nemzeti közösség tagjai elektorokon keresztül választják meg nemzeti tanácsukat október végén.

A Szerbiában élő kisebbségek a nemzeti tanácsokon keresztül valósítják meg a kulturális önigazgatáshoz való jogukat – magyarázta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ez jog a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

Udovicki emlékeztetett arra is, hogy az alkotmánybíróság januárban alkotmányellenesnek nyilvánították a nemzeti tanácsokról szóló törvény néhány pontját, ezért változtatni kellett a jogszabályon. A módosítás főleg a választások módjára vonatkozott, az új összetételű nemzeti tanácsok felállását követően pedig a belgrádi parlament napirendjére kerülhet az országos kisebbségi önkormányzatok hatásköreinek kérdése is.

A nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez szükséges külön választói névjegyzéket a hétvégén lezárták, hogy a választás kiírása előtt meghatározzák, mely kisebbségek milyen formában választhatják majd meg önkormányzatukat.

Közvetlen választást akkor lehet tartani, ha az adott nemzeti kisebbség 40 százaléka feliratkozott a külön választói névjegyzékre. A számok meghatározásakor a 2011-es népszámlálás adatait veszik figyelembe. Abban az esetben, ha a feliratkozottak száma nem éri el a teljes kisebbségi közösség 40 százalékát, választott elektorokon keresztül zajlik a voksolás.

Október 26-án a Szerbiában élő magyarság a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács 35 tagú testületének összetételéről dönthet. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség a négy évvel ezelőtti gyakorlatot folytatva ezúttal is értelmiségiekkel, civilekkel és az egyházak képviselőivel közös listán indul,

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 2014. AUGUSZTUS 27. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

page14image31688 page14image31848 page14image32272 page14image32432 page14image32592 page14image32752 page14image32912

15

Magyar Összefogás név alatt, jelöltjeiket még nem mutatták be. A többi magyar párt egyelőre nem jelentette be, hogyan indul.vissza

 Porosenko: Ukrajna szeptemberben ratifikálja az uniós társulási szerződést

Moszkva/Minszk, 2014. augusztus 26., kedd (MTI) – Az ukrán parlament szeptemberben, még az október 26- ra kiírt parlamenti választások előtt jóváhagyja az Európai Unióval kötött társulási szerződést – erről biztosította Petro Porosenko kedden Minszkben Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét.

Az ukrán államfő június 27-én írta alá Brüsszelben az európai uniós társulási szerződés gazdasági részét, a szerződés politikai fejezeteit pedig március 21-én látták el kézjegyükkel a felek.

Az ukrán elnök Minszkben előbb a vendéglátó fehérorosz elnökkel tárgyalt. Aljakszandr Lukasenka a megbeszélést követően közölte, hogy a minszki találkozót Porosenko kezdeményezte az orosz-fehérorosz-kazah vámunió tagállamainak vezetőivel. vissza

page15image7768 page15image7928

Készítette: Boér Krisztina CEC © – MINDEN JOG FENNTARTVA

page15image8960

1 a Figyelőben előforduló rövidítések:

– Nsz = – MN = -MH=

-Nszv=

-KMS= – MaNcs = -ÉS= -VH= -Vg= -Ng= -MR= – NYEST=

Népszabadság
Magyar Nemzet
Magyar Hírlap
Népszava
Külhoni Magyar Sajtószolgálat Magyar Narancs

Élet és Irodalom Vasárnapi Hírek Világgazdaság Napi Gazdaság Magyar Rádió Nyelv és Tudomány

page15image14800 page15image15224

Románia

Szlovákia

Szerbia Horvátország Szlovénia Ukrajna

Ausztria

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

A Figyelőben szemlézett külhoni sajtó

Bihari Napló, Brassói Lapok, Erdon.ro, Erdély.ma, Hargita Népe, Háromszék, Krónika, Maszol.ro, Nyugati Jelen, Szabadság, Transindex, Manna.ro, Erdélyi Napló, Erdélyi Riport, Központ.ro, Szatmári Friss Újság, Székelyhon.ro, Szatmári Magyar Hírlap, Romániai Online Hírhatár, Reggeli Újság, Udvarhelyi Híradó Új Szó, Felvidék.ma, Szabad Újság, Szabad Újság Online, Bumm.sk, Paraméter.sk, Komáromi Lapok, Hírek.sk Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV, Vajdaság.ma Új Magyar Képes Újság, Magyar Egyesületek Szövetsége Népújság (Lendva), Muravidéki Magyar Rádió Kárpáti Igaz Szó, Kárpátalja, KárpátInfo, Beregi Hírlap, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség – Hírek, Kárpátalja.ma, Tiszanews Bécsi Napló