Az Izraeli Légierő célzott felszámolást hajtott végre a Gázai-övezet déli részén fekvő Rafiach városban.

כך חוסלו בכירי חמאס: תיעוד ההפצצה

hiszulim

פצצות במשקל טונה הוטלו ממטוסי F-16 והביאו לחיסול המשמעותי הראשון במבצע: מח”ט רפיח ראאד אל-עטאר חוסל עם מוחמד אבו שמאלה, „אלוף פיקוד דרום” בחמאס. בצהריים פגע צה”ל במשגרי רקטות מבית קברות, אבל הירי נמשך: יותר מ-60 רקטות נורו היום מעזה
יואב זיתון ואילנה קוריאלפורסם: 21.08.14 , 17:58

כמה פצצות במשקל טונה כל אחת הוטלו – ומבצע פעמו”ן הגיע לשיאו. אחרי חודש וחצי של כישלונות בניסיון לפגוע בבכירי הזרוע הצבאית של חמאס, הלילה חל המפנה. ראאד אל-עטאר, מפקד חטיבת רפיח בחמאס, חוסל יחד עם מוחמד אבו שמאלה, „אלוף פיקוד הדרום” של ארגון הטרור, ומוחמד ברהום. כך זה נראה.

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4561803,00.html

 

 


 

 

 

Hajnali rajtaütés: három Hamasz-főnök halott ♦ Tízezer tartalékost mozgósítanak

Folytatódik a rakétázás a Gázai-övezetből. Szerdán rekordmennyiségű, 168 rakétát és aknagránátot lőttek ki izraeli területre. Csütörtök estig további hetvenet, a legtöbbet az övezettel közvetlenül határos észak-negevi településekre. Egy izraeli polgár megsebesült.

 

Csütörtökre virradó hajnalban a Légierő célzott felszámolást hajtott végre a Gázai-övezet déli részén fekvő Rafiach városban. A lebombázott négyemeletes épületben életét vesztette a Hamasz három parancsnoka: Ráed al-Attar, Mohammed Abu-Sámále és Mohammed Barhum. A Hamasz „katonai szárnya”, az Izaddin el-Kasszam megerősítette a három személy halálának tényét.

 

A sikeres rajtaütést a Sin-Bét belbiztonsági szolgálat pontos és megbízható értesülése tette lehetővé.

 

Izrael változatlanul az ártatlan polgári lakosság lehetőség szerinti megkímélését és a terroristák személy szerinti megbüntetését, illetve fizikai felszámolását tekinti céljának a palesztin konfliktus kezelése során.

 

A Hamasz elfogott és kivégzett három palesztin arabot, akiket Izraelnek való kémkedéssel vádoltak.

 

A 40 éves Mohammed Abu-Sámále volt a legmagasabb rangú Hamasz-parancsnok a Gázai-övezet déli részében, Rafiach és Kan Junisz körzetében. Személyesen irányította az alagútfúrásokat, júliusban ő szervezte meg 13 terrorista behatolását izraeli területre egy alagúton át. Baráti szálak fűzték Mohammed Défhez, az Izaddin el-Kasszam első emberéhez, akinek a házát kedden rombolta le a Légierő.

 

Abu-Sámále és a vele együtt felszámolt, ugyancsak 40 éves Ráed al-Attar a kilencvenes években, a Gázai-övezetet körülvevő biztonsági kerítés megépítéséig együtt terveztek számos, Izraelben végrehajtott gyilkos terrorakciót. Legismertebb akciójuk 2006-ban egy alagúton át végrehajtott behatolásuk volt a Kerem Salom átjárónál, amikor két katonát megöltek, és egy harmadikat, Gilád Sálit tizedest sebesülten magukkal hurcoltak.

 

Ráed al-Attar lehetett a parancsnoka annak a támadásnak, amelynek során Hadar Goldin hadnagy elesett.

 

A célzott felszámolás harmadik halottja, Mohammed Barhum nem tartozott a célszemélyek közé: azért halt meg, mert a másik kettőnél tartózkodott.

 

Csütörtökön még ellentmondó hírek keringenek Mohammed Déf haláláról. A célzott felszámolásnak a Hamasz közlése szerint felesége és gyermekei áldozatul estek, míg ő maga sértetlen maradt. A Fox amerikai tévétársaság izraeli biztonsági forrásra hivatkozva jelentette, hogy Déf maga is életét vesztette a Légierő által lerombolt épület romjai alatt.

 

A kabinet csütörtökön megszavazta 10,000 tartalékos behívását. A „Cuk éjtán” hadművelet kezdetén mozgósított 86,000 tartalékos nagyrészét már hazaengedték.

 

Az ellenségeskedések keddi kiújulása óta a Gázai-övezet megszállásaa a kormány és a vezérkar által mérlegelt lehetőségek közé tartozik, végrehajtásának valószínűsége azonban alacsony. ◙

Bejegyezte: Halmos László d